Szyszki ziemniaczane – przepis z piekarnika

Pieczone ziemniaki w zupełnie innym wydaniu – szyszki ziemniaczane to sposób na efektowny dodatek do obiadu. Nie tylko przykują uwagę wyglądem, ale dzięki kreatywnym modyfikacjom mogą za każdym razem smakować inaczej. Cienkie plasterki ziemniaków układa się warstwowo na stożkowej podstawie i piecze w piekarniku, dzięki czemu przypominają leśne szyszki. Daje im to idealną miękkość w środku i chrupiącą skórkę na wierzchu. Jak zrobić ten wyjątkowy przysmak? Podpowiadamy!

Szyszki ziemniaczane z piekarnika – przygotowanie

Będziecie potrzebować 6-8 średnich ziemniaków, 3 łyżek oleju i ulubionych przypraw. Idealnie sprawdzi się papryka słodka, czosnek granulowany, rozmaryn lub tymianek. Jak widzicie, żeby zrobić szyszki ziemniaczane, przepis jest bardzo prosty, a składniki można znaleźć w każdej kuchni. Obrane ziemniaki pokrójcie w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 1 mm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układajcie plasterki ziemniaków od dołu ku górze, tworząc warstwy w kształcie szyszki. Ułożone w ten sposób szyszki ziemniaczane skropcie oliwą i posypcie przyprawami. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 35-45 minut. Żeby wszystkie szyszki były równe, możecie użyć foremek silikonowych w kształcie stożka lub zrobić takie stożki z folii aluminiowej.

Jak urozmaicić szyszki ziemniaczane?

Ten przysmak możecie przygotować na wiele sposobów. Aby szyszki ziemniaczane miały bogatszy smak, włóżcie między niektóre warstwy cienkie paski mozzarelli lub parmezanu. Ser roztopi się między ziemniakami i podkreśli ich smak. Możecie także przełożyć szyszki ziemniaczane paskami wędzonego boczku. To wersja wręcz idealna dla wielbicieli mięsa. Zamiast oleju użyjcie samodzielnie zrobionego ziołowego masła. Dodajcie do niego posiekaną natkę pietruszki lub koperku i posmarujcie ułożone na blasze szyszki. A jeśli jesteście miłośnikami dań bezmięsnych, do każdej szyszki włóżcie cienkie plasterki marchewki, batatów lub buraka, który – oprócz walorów smakowych – doda również waszym ziemniaczanym szyszkom koloru.

Szyszki z gotowanych ziemniaków

To jeszcze inny sposób na przyrządzenie szyszek ziemniaczanych. Ugotujcie ok. 800 g ziemniaków, a następnie przestudźcie. Zróbcie z nich gładkie purée. Dodajcie do masy ziemniaczanej 1 jajko, odrobinę masła, bułki tartej i przyprawy. Uformujcie z masy małe stożki. Teraz trzeba tylko nadać im odpowiedniego wyglądu. Użyjcie do dekoracji migdałów w płatkach lub cienkich plasterków ziemniaka. Wciskajcie je od dołu ku górze tak, aby utworzyły łuski. Posmarujcie szyszki ziemniaczane oliwą i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Chrupiące i złociste możecie podawać na stół.

Jak podawać szyszki ziemniaczane z piekarnika?

Niezależnie od tego, na którą wersję się zdecydujecie, szyszki ziemniaczane możecie serwować jako dodatek do dania głównego zamiast gotowanych ziemniaków. Będą pasować zarówno do mięs, takich jak schab pieczony czy klasyczna karkówka, jak i do ryb, np. do pstrąga z grilla. Świetnym uzupełnieniem do tych dań będą grillowane warzywa lub kolorowe surówki. Szyszki ziemniaczane mogą także być częścią bufetu na przyjęciu, podane w formie finger food. Wówczas obok talerza z taką przekąską postawcie miseczki z różnymi dipami: ziołowym, chrzanowym lub serowym.

Ziemniaki inaczej – jak urozmaicić dania obiadowe?

To warzywo tak uniwersalne, że wersja jego podania zależy wyłącznie od kreatywności i czasu na przygotowanie posiłku. Ziemniaki faszerowane mięsem i pomidorami to doskonały przykład na to, że składniki obiadu nie muszą leżeć obok siebie na talerzu. Taka forma podania zamieni codzienny posiłek w wykwintną ucztę. Ziemniaki jako przekąska? Tak! Pod warunkiem, że będą to ziemniaki faszerowane piersią z kurczaka, kolorowymi warzywami, którym charakteru doda Ketchup Hellmann’s Pikantny. Zarówno jako dodatek do obiadu, jak i przystawkę możecie także potraktować pieczone łódeczki z ziemniaków. W każdej z tych ról sprawdzą się znakomicie. Gotowane, pieczone, smażone – propozycji jest tak wiele, że każdego dnia możecie robić je inaczej!