Ziemniaki konfitowane – przepis. Co to znaczy?

Czym są ziemniaki konfitowane? Jak je przygotować i co wykorzystać w przepisie, żeby gotowe danie zachwycało smakiem?

Ziemniaki konfitowane – co to znaczy?

Jak powstają konfitowane ziemniaki? Co to jest i jak się je przygotowuje? Takie ziemniaki powstają w procesie długiego pieczenia w tłuszczu. Ziemniaki przyprawia się ulubionymi ziołami, zalewa olejem lub oliwą, umieszcza w naczyniu żaroodpornym lub woreczku i piecze do miękkości. Konfitowanie jest techniką umożliwiającą zachowanie naturalnej wilgoci ziemniaków, a przez nasączenie tłuszczem te warzywa zyskują charakterystyczną konsystencję i ciekawy smak.

Konfitowane ziemniaki będą fantastycznym dodatkiem do obiadu i do żeberek z grilla, ale można podawać je też na imprezach, np. podczas urodzin czy świąt. Pieczone w tłuszczu ziemniaczki pasują do dań głównych z drobiu i ryb, ale można je serwować też samodzielnie z zimnymi sosami.

Konfitowane ziemniaki – przepis

Jak przyrządzić ziemniaki konfitowane? Do przygotowania potrawy najlepiej wykorzystać kuliste małe ziemniaczki i mieszankę ziół, najlepiej czosnku, tymianku i rozmarynu, a do tego pieprz i dobrej jakości oliwę z oliwek. Ziemniaki należy obrać i pokroić na równe kawałki, a następnie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, posypać przyprawami i piec przez ok. godzinę w 160°C.

Po tym czasie ziemniaczki powinno się odsączyć z tłuszczu i odstawić na kilka minut do wystygnięcia. Tuż przed podaniem można je podsmażyć na złoty kolor na patelni lub podpiec w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki.