Sezon wiosenno-letni to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów świeżych warzyw. Po długiej zimie któż nie czeka na kuszące, młode ziemniaki? Zazwyczaj bulwy traktowane są jako dodatek do dania głównego. Sprawa wygląda zupełnie inaczej, gdy mowa o młodych ziemniaczkach, które z masłem, kefirem i koperkiem mogą grać pierwsze skrzypce podczas posiłku. Jak gotować młode ziemniaki, by spełniły oczekiwania najbardziej wymagających kucharzy i smakoszów? Kilka naszych wskazówek ułatwi to zadanie.

Ziemniaczane zasady

Z jednej strony może się wydawać, że przygotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Nie trzeba spędzać wielu godzin na kursach kulinarnych, by bulwy wrzucić do wody i odczekać stosowną ilość czasu. Jednak każdy medal ma dwie strony. Przestrzeganie prostych zasad ma istotny wpływ na efekt końcowy. Dowiedzcie się zatem, co zrobić, by powszechnie znane kartofle mogły śmiało konkurować z najbardziej wykwintnymi specjałami. Bądźcie w pełni gotowi na najbliższy sezon.

  • Kupując warzywa, zwróćcie uwagę na ich rozmiar. Ważne jest, by były podobnej wielkości. Zyskacie pewność, że ugotują się w tym samym czasie, nie będzie konieczne ich krojenie.
  • Nawet w sprawdzonym warzywniaku może się zdarzyć, że wśród naszych zapasów znajdą się uszkodzone lub zbyt miękkie sztuki. Ich nie należy spożywać.
  • Ważna informacja dla kucharzy, narzekających na brak czasu: ziemniaków nie trzeba obierać. Według wielu smakoszów dzięki zachowaniu cienkiej skórki gotowe danie jest jeszcze smaczniejsze. Kluczowe w tej sytuacji jest dokładne umycie każdej bulwy. Wystarczą do tego chłodna woda oraz czysta szczoteczka lub gąbka z szorstką stroną.
  • Po oczyszczeniu najlepiej od razu przejść do gotowania. Ze względu na stosunkowo niewielką ilość skrobi, nie powinny być długo przechowywane w naczyniu z wodą.

Młode ziemniaki – jak gotować?

Niewielkie, okrągłe bulwy są już gotowe do… gotowania! Na tym etapie też obowiązuje kilka prostych reguł:

  • Ziemniaki włóżcie do lekko osolonego wrzątku. Przyjmuje się następujące proporcje: 1 łyżeczka soli na 1 kilogram ziemniaków. Woda powinna zakrywać bulwy.
  • Dlaczego nie należy gotować ziemniaków razem z wodą? Wrzątek sprawia, że zewnętrzna warstwa ziemniaków zatrzymuje najlepszy smak wewnątrz warzyw.
  • Jak długo gotować młode ziemniaki? Od czasu ponownego doprowadzenia wody do punktu wrzenia potrwa to około 10-20 minut. Dokładny czas zależy od gatunku i wielkości ziemniaków.
  • Gdy ziemniaki są już miękkie, należy zdjąć je z ognia, odlać wodę i odstawić pod przykryciem na 4-5 minut.

Ziemniaków nigdy za wiele!

Wiadomo już, jak gotować młode ziemniaki, ale co z podawaniem? Choć przyzwyczailiśmy się od ich obecności w menu, warto odświeżyć swoje ziemniaczane przyzwyczajenia. Masło, kefir i koperek to tradycyjne dodatki. Podobnie zresztą jak mizeria, jajko sadzone lub młoda kapusta. Niech do tych smakowitości dołączą młode ziemniaki z kwaśną śmietaną. Jeśli szukacie mniej oczywistych połączeń, młode ziemniaki z musztardą i miodem są propozycją idealną. Z kolei sałatka z młodych ziemniaków odpowiada każdemu, kto rozgląda się za niebanalnym sposobem na serwowanie apetycznych bulw. Od dziś nikt nie nazwie ich pospolitymi!

Gotowanie to nie wszystko. Pieczone warzywa smakują równie dobrze. Ziemniaki w greckim stylu z serem feta i pachnącymi przyprawami mogą pełnić funkcję kuszącej przystawki. Śródziemnomorską atmosferę uzyskamy również dzięki młodym ziemniakom z oliwkami – pasują świetnie do ryb i mięs. Na wiosnę i w lecie pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Ono z kolei zaostrza apetyt, więc skuśmy się na ziemniaki grillowane otulone plasterkami soczystego boczku.