Jak zrobić mizerię z ogórków? Jak się ją robi na zimę?
Kuchnia polska jest bogata w tradycyjne przysmaki, które od lat goszczą na naszych stołach. Jednym z takich dań są ogórki w śmietanie lub occie, czyli klasyczna mizeria. Nic dziwnego, że ta orzeźwiająca sałatka od lat cieszy się ogromną popularnością, ponieważ jej obecność urozmaica każdy obiad. Jak zrobić mizerię z ogórków? Jak przygotować ją na zimę? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie metodę na zrobienie najlepszej sałatki z ogórków. Zapraszamy!
Jak się robi mizerię?
Mizeria to sałatka, która najczęściej pojawia się na naszych talerzach w towarzystwie mięs i ziemniaków. To specjał idealny na letnie dni, gdy szukamy orzeźwienia i czegoś smacznego do zjedzenia. Jak zrobić mizerię z ogórków? To bardzo proste zadanie, które nie powinno sprawić nikomu trudności. Najpierw obierzcie ogórki ze skórki, a później pokrójcie je na plasterki i przełóżcie do miseczki. Warzywa zalejcie śmietaną z pieprzem i koperkiem oraz dokładnie wymieszajcie całość. Gotowe! Sami widzicie, że to naprawdę proste zadanie. Jak zrobić mizerię na słodko? I w takiej wersji ta orzeźwiająca sałatka dobrze wypada! Dodajcie do mizerii odrobinę octu oraz cukru, a przysmak zyska nowy wymiar lekko słodkiego smaku.
Jak przygotować mizerię na zimę? – składniki
Smakiem mizerii chcielibyśmy cieszyć się cały rok. Co, jeśli powiemy Wam, że mamy na to sposób? Z pomocą przychodzą słoiki i przetwory, które doskonale sprawdzą się na chłodniejsze dni. Jak zrobić mizerię na zimę? Do przyrządzenia tego specjału będziecie potrzebować:
- 2 kilogramów ogórków
- 3 łyżek octu lub soku z cytryny
- 12 gramów soli
- 10 gramów cukru
- koperek
Jak zrobić mizerię z octem? – przepis
Składniki przygotowane? Teraz pora na zrobienie znakomitego przetworu, który urozmaici Wasze zapasy w spiżarni. Pokrójcie ogórki na cienkie plasterki i wymieszajcie je z cukrem, solą oraz octem. Odstawcie mizerię na bok, aby warzywa puściły wodę i przeszły wszystkimi składnikami. Na koniec dodajcie do ogórków koperek i całość dokładnie wymieszajcie. Jak zrobić mizerię bez śmietany? Przełóżcie gotowe ogórki do słoików i dokładnie je zakręćcie. Ostatnim krokiem w przygotowywaniu mizerii jest pasteryzacja. Po tym procesie możecie postawić słoiczki z ogórkami w spiżarni i czekać na odpowiedni moment, by je otworzyć i zjeść pyszną mizerię. Smacznego!
Nasze przepisy w Waszych kuchniach
Wiecie już, jak zrobić dobrą mizerię na obiad lub do spiżarni. Nie czekajcie i zabierajcie się za przygotowanie tej pysznej sałatki z ogórków. Na naszej stronie znajdziecie wyjątkowo smaczne przepisy, które dodatkowo ułatwią Wam zadanie. Zobaczcie, co przygotowaliśmy.
Mizeria z ogórków to prosty, ale bardzo smaczny dodatek do obiadu. Dobrze doprawiona, a zarazem delikatna w smaku. Naprawdę ciężko się jej oprzeć. Spróbujecie?
Fanom zielonych warzyw polecamy wiosenną mizerię ze szczypiorkiem. Do przepisu możecie dodać również inne specjały z Waszego ogródka, np. pomidory. Pycha!
A dla fanów różnych połączeń smakowych mamy mizerię z sałatą lodową. Te dwa warzywa tworzą duet doskonały, o czym przekonacie się, jedząc ten specjał. Smacznego!
No i na koniec nasz gwóźdź programu, czyli mizeria z cukinii. To danie może zaskoczyć Was smakiem, ale gwarantujemy, że w pozytywny sposób. Jak zrobić mizerię? Nie zastanawiajcie się dłużej, tylko działajcie w kuchni.
Komentarze (0)