Ogórki kanapkowe: kiszone i konserwowe to obowiązkowe wyposażenie spiżarni. Przygotowywały je nasze babcie, ale i młodsze pokolenia coraz chętniej przyrządzają domowe kiszonki i przetwory samodzielnie. Co jest wyjątkowego w ogórkach kanapkowych? Przed włożeniem do słoików należy pokroić je w podłużne plastry, dzięki czemu od razu po otwarciu można położyć je na ulubionym pieczywie. Prezentujemy nasz sprawdzony przepis na ogórki kanapkowe w słoikach, do którego potrzeba zaledwie pięciu składników.

Jak zrobić ogórki kanapkowe do słoików?

Nasz pierwszy sposób na ogórki kanapkowe w słoikach dedykujemy kucharzom, którzy cenią oszczędność czasu i proste receptury. W sam raz, gdy dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami.

Potrzebne składniki:

-1 kg ogórków gruntowych,

- 2 szklanki octu jabłkowego,

- 1 ząbek czosnku,

- 2 łyżeczki przyprawy curry,

- 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie ogórków kanapkowych:

  1. Ogórki umyj, osusz i pokrój w podłużne paski. Zwróć uwagę, by były tej samej wielkości. Włóż je ciasno do wyparzonego i suchego słoika.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj ocet, curry i cukier. Dodaj ząbek czosnku.
  3. Tak przygotowaną zalewą zalej ogórki, szczelnie zakręć słoik i odstaw do lodówki. Prawda, że proste?

Ogórki kanapkowe na zimę

By móc przechowywać ogórki kanapkowe przez długie miesiące i cieszyć się ich smakiem nawet w środku zimy, konieczne będzie nieco inne podejście. Praca nad nimi zajmie więcej czasu, ale dla takich efektów warto go poświęcić!

Samo przygotowanie nie różni się niczym od poprzedniego przepisu na ogórki kanapkowe – pokrój je w długie plastry i przełóż do słoików. Tym razem proponujemy zrobić nieco bardziej złożoną marynatę, w której skład (na tę samą ilość ogórków) wchodzą: szklanka wody, szklanka zwykłego octu, pół szklanki cukru, łyżka curry, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz łyżeczka soli.

Zalewę zagotuj i gorącą wlej do słoików z ogórkami. Zakręć i wstaw do dużego garnka z gotującą się wodą na około 10 minut. Po wyjęciu odstaw je na ręczniku i przykryj kolejnym, by gotowe ogórki kanapkowe w słoikach stygły powoli.

Ogórki kanapkowe na ostro – jak zrobić?

Gdy mowa o zimowych przepisach, warto nieco podnieść temperaturę w kuchni i przyrządzić ogórki kanapkowe w wersji pikantnej. Do słoików dodaj papryczkę chili. Sprawdzi się także jalapeno. Jeśli nie masz dostępu do świeżych papryczek, użyj w przepisie na ogórki kanapkowe na ostro sproszkowanej ostrej papryki albo peperoncino.

Ogórkowe przetwory

Jeśli patent na pyszne ogórki kanapkowe chcesz mieć zawsze pod ręką, zapisz nasz przepis na ogórki curry, choć pewnie bardzo szybko zapamiętasz tę prostą recepturę. Sezon ogórkowy wykorzystaj w pełni, przygotowując także pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem. Podejrzewamy, że tego na twoim stole jeszcze nie było! Nie zapomnij też o ogórkach małosolnych z gorczycą, czyli tradycyjnym w polskich kuchniach przysmaku.

Zrobienie ogórków kanapkowych w słoikach to nic trudnego, czas więc przyjrzeć się niebanalnym kompozycjom, do których będą pasować jak ulał. Wyśmienite kanapki z pieczoną wołowiną i piklami to pomysł na bardzo udany lunch. Kolorową i smakowitą kanapkę z kurczakiem i warzywami też możesz serwować w porze, gdy domowników dopadnie większy głód. Skoro wiesz już, jak zrobić ogórki kanapkowe, dopilnuj, by nie zabrakło ich w składzie kanapki z wegetariańskim pasztetem, ponieważ nie od dziś wiadomo, że to połączenie idealne!