Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach. Do chrupiącego specjału będziecie wracać z dużą ochotą, więc postarajcie się maksymalnie wykorzystać letni sezon, kiedy świeżych ogórków jest pod dostatkiem.

Jak wybierać ogórki?

Kuchenne podboje zaczynają się już na etapie zakupów. Dysponujecie ogórkami z własnej grządki? Fantastycznie! Jeśli nie – nic straconego. Najlepiej wybierać produkty krajowe i skupić się na ogórkach gruntowych. Nie muszą być wyrośnięte. Do słoików dużo bardziej pasują niewielkie, jędrne i kruche egzemplarze.

Ogórki małosolne – jak zrobić?

Część osób zadaje sobie pytanie: jak zrobić ogórki małosolne w słoiku? Inni stawiają raczej na kamionkowe naczynia. Niezależnie od tego, ku której opcji się skłaniacie, samo przygotowanie letniego rarytasu rządzi się podobnymi prawami. Zatem do dzieła!

Do naczynia o objętości 3 litrów przygotujcie:

– 1 kilogram ogórków,

– 5 dużych gałązek kopru,

– 1 główkę czosnku,

– 1 korzeń chrzanu,

– 1,5 litra wody,

– 30 gramów soli kamiennej,

– 1 łyżeczkę gorczycy,

– 1 łyżeczkę czarnego pieprzu,

– kilka liści czarnej porzeczki.

Jak zrobić ogórki małosolne – przepis

  1. Chłodną wodę wymieszajcie z solą aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Ogórki dokładnie umyjcie, zalejcie lodowatą wodą i odstawcie na godzinę.
  3. Po tym czasie wodę wylejcie, a ogórki delikatnie wytrzyjcie.
  4. Ząbki czosnku rozgniećcie nożem, chrzan pokrójcie w plastry. O ile dobrze go oczyścicie, nie musicie pozbawiać go skórki.
  5. Na dnie słoja ułóżcie liście czarnej porzeczki, koper, czosnek, chrzan i przyprawy. Na nich umieśćcie warstwę ogórków i powtarzajcie te czynności aż do wypełnienia naczynia.
  6. Całość zalejcie wcześniej przygotowaną wodą – ogórki powinny być całkowicie zanurzone. Słoik przykryjcie czystą ściereczką lub talerzykiem i odstawcie w temperaturze pokojowej.
  7. Ogórki nadają się do jedzenia po 3-5 dniach.

Ogórkowe porady

Dla jeszcze pełniejszych doznań smakowych do ogórków można dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Rozwiązaniem dla wyjątkowo niecierpliwych kucharzy jest zrobienie zalewy z gorącej wody. Ogórki będą nadawać się do jedzenia już po 2 dniach. O czym trzeba pamiętać, by zrobić ogórki małosolne w kamionce? Talerzyk, który zostanie ułożony na ogórkach, powinien być dodatkowo obciążony, by nie wypływały na powierzchnię.

Pyszny sezon ogórkowy

Teoretycznie termin „sezon ogórkowy” oznacza, że niewiele się dzieje. Nie dotyczy to jednak kuchni. Z ogórkami z pewnością nie będziecie się nudzić. Trening czyni mistrza, więc dla utrwalenia wiadomości na temat przygotowania tego smakołyku, skorzystajcie z przepisu na ogórki małosolne z gorczycą, w którym znajdziecie wszystkie najważniejsze informacje.

Domowe ogórki fantastycznie wzbogacają talerze z węgierskim gulaszem z kaszą gryczaną. Znajdźcie dla nich miejsce obok potrawy a la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem – nie pożałujecie! Choć wielu smakoszy najchętniej wyjada je solo prosto ze słoika, warto zestawić je z bardziej złożonymi kompozycjami. Zacznijcie od czegoś prostego, np. kanapki warzywnej, która z ogórkami nabierze zupełnie nowego charakteru. Możecie dodawać je do różnorodnych sałatek, w tym sałatki z kuskusu z kurczakiem, ogórkiem i sosem miętowym – perfekcyjnej, odświeżającej kompozycji na lato. Skoro o tym mowa, wakacyjne menu nie może obyć się bez orzeźwiających zup. Spróbujcie małosolnych frykasów w chłodniku ogórkowym. Taki obiad to gratka dla wszystkich fanów sezonowego gotowania.