
Składniki
2 sztuki
600 mililitrów
2 sztuki
3 łyżki
115 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
200 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj z 200 mililitrami wody. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Krok 3
Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.

Krok 4
Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik ogórkowy
Delikatny smak ogórków, wyrazisty aromat czosnku i kopru oraz kwaśny i bardzo gęsty jogurt grecki to główne cechy smacznej zupy, którą przygotujesz szybko i będziesz się nią zajadać w letni dzień. Chłodnik ogórkowy jest jedną z najpopularniejszych potraw tego rodzaju. Przyrządza się go dosłownie w kilkanaście minut, a można podawać na wiele atrakcyjnych sposobów. Będzie nie tylko wstępem do obiadu, ale też doskonałą przekąską podczas przyjęć w ogrodzie. Chłodnik serwuje się posypany orzechami włoskimi i posiekanym koperkiem. Można go także dekorować wstążkami z surowego ogórka, które wykonuje się za pomocą obieraczki do warzyw. Równie efektownie wygląda w ten sam sposób przygotowana marchewka. Jeśli chcesz, aby danie ładnie się prezentowało, podaj je w przezroczystych miskach lub długich, wysokich szklankach (jak do napojów), kładąc na nich nabite na długi patyczek plastry ogórka. W ten sposób zupa będzie bardziej przypominała koktajl i nie będzie wymagała podawania łyżek. Zobacz, jak w bardzo prosty sposób zrobić chłodnik ogórkowy.