Chłodnik na botwince

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

875 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

780 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.

Chłodnik na botwince - Krok 1

Krok 2

Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny, połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Chłodnik na botwince - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Chłodnik na botwince - Krok 3

Krok 4

Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.

Chłodnik na botwince - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

2

Opinie o przepisie

  • Julia Ignatowicz

    Julia Ignatowicz , 16.05.2020

    Świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Noga

    Grzegorz Noga , 06.07.2019

    Naprawdę nieziemski smak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik na botwinceChłodnik na botwince

Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem. Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy. Chłodnik to bowiem wyjątkowo wdzięczne danie.Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden, nawet najbardziej wybredny smakosz. Wystarczy, że przygotujesz odpowiedni wywar, dodasz drobno posiekaną botwinkę, a powstanie smakowita baza do przygotowania chłodnika. Do wystudzonego już barszczu dodaj jogurt naturalny, oraz posiekany szczypiorek i koperek. Zupa zgęstnieje, gdy wrzucisz do niej odpowiednią ilość startych ogórków oraz rzodkiewki. Powstały chłodnik dopraw ostrą musztardą sarepską oraz cukrem. Przed podaniem odpowiednio schłodź zupę i serwuj z gotowanym jajkiem. Wygląda i smakuje nieziemsko.