Chłodnik na botwince przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik na botwince

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

960 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

870 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.

Chłodnik na botwince - Krok 1

Krok 2

Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny, połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Chłodnik na botwince - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Chłodnik na botwince - Krok 3

Krok 4

Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.

Chłodnik na botwince - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

4

Opinie o przepisie

  • Łukasz

    Łukasz , 22.06.2022

    Musztarda psuje smak warzyw!!! Nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia Ignatowicz

    Julia Ignatowicz , 16.05.2020

    Świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Noga

    Grzegorz Noga , 06.07.2019

    Naprawdę nieziemski smak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cymes z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik na botwinceChłodnik na botwince

Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem. Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy. Chłodnik z botwinki to bowiem wyjątkowo wdzięczne danie. Zamiast przygotowywać skomplikowane pieczenie lub na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć kotlety, sprawdź nasz przepis na chłodnik na botwince. Pozycja obowiązkowa w wakacyjnym jadłospisie.

Dla kogo? Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden, nawet najbardziej wybredny smakosz. Przepis na chłodnik z botwinki jest bardzo prosty, więc łatwo go zapamiętasz i już po kilku razach nie będziesz musiał zaglądać do notatek.

Na jaką okazję? Wystarczy, że przygotujesz odpowiedni wywar, dodasz drobno posiekaną botwinkę, a powstanie smakowita baza do przygotowania chłodnika na botwince. Do wystudzonego już barszczu dodaj jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek i koperek. Zupa zgęstnieje, gdy wrzucisz do niej odpowiednią ilość startych ogórków oraz rzodkiewki. Chłodnik z botwinki to danie, które najlepiej smakuje w upalne dni, przynosząc upragnione orzeźwienie.

Czy wiesz, że? Chłodnik i botwinka to terminy ściśle ze sobą związane. Czy wiesz, kiedy najlepiej zainteresować się tą potrawą? Sezon na botwinkę trwa od wiosny do końca lipca.

Dla urozmaicenia: Zupę można przyrządzać na bazie jogurtu, ale też kefiru. Powstały chłodnik na botwince dopraw ostrą musztardą sarepską oraz cukrem. Przed podaniem odpowiednio schłodź zupę i serwuj z gotowanym jajkiem. Wygląda i smakuje nieziemsko.