Chłodnik na botwince przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik na botwince

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
963 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

875 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.

Chłodnik na botwince - Krok 1

Krok 2

Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny, połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Chłodnik na botwince - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Chłodnik na botwince - Krok 3

Krok 4

Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.

Chłodnik na botwince - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

4

Opinie o przepisie

  • Łukasz

    Łukasz , 22.06.2022

    Musztarda psuje smak warzyw!!! Nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia Ignatowicz

    Julia Ignatowicz , 16.05.2020

    Świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Noga

    Grzegorz Noga , 06.07.2019

    Naprawdę nieziemski smak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik na botwinceChłodnik na botwince

Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem. Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy. Chłodnik z botwinki to bowiem wyjątkowo wdzięczne danie. Zamiast przygotowywać skomplikowane pieczenie lub na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć kotlety, sprawdź nasz przepis na chłodnik na botwince. Pozycja obowiązkowa w wakacyjnym jadłospisie.

Dla kogo? Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden, nawet najbardziej wybredny smakosz. Przepis na chłodnik z botwinki jest bardzo prosty, więc łatwo go zapamiętasz i już po kilku razach nie będziesz musiał zaglądać do notatek.

Na jaką okazję? Wystarczy, że przygotujesz odpowiedni wywar, dodasz drobno posiekaną botwinkę, a powstanie smakowita baza do przygotowania chłodnika na botwince. Do wystudzonego już barszczu dodaj jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek i koperek. Zupa zgęstnieje, gdy wrzucisz do niej odpowiednią ilość startych ogórków oraz rzodkiewki. Chłodnik z botwinki to danie, które najlepiej smakuje w upalne dni, przynosząc upragnione orzeźwienie.

Czy wiesz, że? Chłodnik i botwinka to terminy ściśle ze sobą związane. Czy wiesz, kiedy najlepiej zainteresować się tą potrawą? Sezon na botwinkę trwa od wiosny do końca lipca.

Dla urozmaicenia: Zupę można przyrządzać na bazie jogurtu, ale też kefiru. Powstały chłodnik na botwince dopraw ostrą musztardą sarepską oraz cukrem. Przed podaniem odpowiednio schłodź zupę i serwuj z gotowanym jajkiem. Wygląda i smakuje nieziemsko.