Chłodnik na botwince

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

794 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

776 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.

Chłodnik na botwince - Krok 1

Krok 2

Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny, połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Chłodnik na botwince - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Chłodnik na botwince - Krok 3

Krok 4

Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.

Chłodnik na botwince - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Noga

    Grzegorz Noga

    Naprawdę nieziemski smak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik na botwince - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik na botwinceChłodnik na botwince

Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem. Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy. Chłodnik to bowiem wyjątkowo wdzięczne danie.Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden, nawet najbardziej wybredny smakosz. Wystarczy, że przygotujesz odpowiedni wywar, dodasz drobno posiekaną botwinkę, a powstanie smakowita baza do przygotowania chłodnika. Do wystudzonego już barszczu dodaj jogurt naturalny, oraz posiekany szczypiorek i koperek. Zupa zgęstnieje, gdy wrzucisz do niej odpowiednią ilość startych ogórków oraz rzodkiewki. Powstały chłodnik dopraw ostrą musztardą sarepską oraz cukrem. Przed podaniem odpowiednio schłodź zupę i serwuj z gotowanym jajkiem. Wygląda i smakuje nieziemsko.