
Składniki
1 opakowanie
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.

Krok 2
Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny, połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Krok 3
Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Krok 4
Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.


Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik na botwince
Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem. Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy. Chłodnik z botwinki to bowiem wyjątkowo wdzięczne danie. Zamiast przygotowywać skomplikowane pieczenie lub na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć kotlety, sprawdź nasz przepis na chłodnik na botwince. Pozycja obowiązkowa w wakacyjnym jadłospisie.
Dla kogo? Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden, nawet najbardziej wybredny smakosz. Przepis na chłodnik z botwinki jest bardzo prosty, więc łatwo go zapamiętasz i już po kilku razach nie będziesz musiał zaglądać do notatek.
Na jaką okazję? Wystarczy, że przygotujesz odpowiedni wywar, dodasz drobno posiekaną botwinkę, a powstanie smakowita baza do przygotowania chłodnika na botwince. Do wystudzonego już barszczu dodaj jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek i koperek. Zupa zgęstnieje, gdy wrzucisz do niej odpowiednią ilość startych ogórków oraz rzodkiewki. Chłodnik z botwinki to danie, które najlepiej smakuje w upalne dni, przynosząc upragnione orzeźwienie.
Czy wiesz, że? Chłodnik i botwinka to terminy ściśle ze sobą związane. Czy wiesz, kiedy najlepiej zainteresować się tą potrawą? Sezon na botwinkę trwa od wiosny do końca lipca.
Dla urozmaicenia: Zupę można przyrządzać na bazie jogurtu, ale też kefiru. Powstały chłodnik na botwince dopraw ostrą musztardą sarepską oraz cukrem. Przed podaniem odpowiednio schłodź zupę i serwuj z gotowanym jajkiem. Wygląda i smakuje nieziemsko.