Dania i potrawy z botwiny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z botwiny

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BotwinaBotwina

Do czego użyć botwiny poza kultowym już chłodnikiem? Sposobów na jej apetyczne przyrządzenie jest mnóstwo, więc wykorzystajcie ją maksymalnie w swoim wiosennym i letnim menu. Mianem botwiny określa się zarówno młode liście, jak i korzenie buraka ćwikłowego. Dodana do potraw, nadaje im niebanalnego wyglądu, a jej smak może śmiało konkurować ze składnikami powszechnie uważanymi za wykwintne.

Dla kogo?

Trudno będzie znaleźć kogoś, kto nie skusi się na chłodnik z botwiny, czyli niezwykle efektowną zupę, która doskonale gasi letnie pragnienie. Jogurt naturalny, ogórek, koperek, szczypiorek, rzodkiewka i botwina – łatwo dostępne składniki pozwolą na stworzenie wyjątkowej kombinacji. Chcecie zaskoczyć domowników? Farsz do gołąbków zawińcie w liście botwiny. Są dużo delikatniejsze od białej kapusty, a na sam ich widok aż ślinka cieknie.

Na jaką okazję?

Dzięki botwinie łatwo będzie przekonać się do tego, że smaczne gotowanie nie wymaga spędzania w kuchni wielu godzin i korzystania z wymyślnych, egzotycznych składników. Swojska botwina to nie tylko chłodnik! Wykorzystacie ją do wybornego risotto, a także wykwintnej sałatki z kozim serem lub malinami. Gotować z pasją można nawet na co dzień i niepotrzebne są do tego duże uroczystości.

Czy wiesz, że?

Nazwa „botwina” często bywa stosowana wymiennie z „boćwiną”. Jest to błąd! Należy pamiętać, że boćwina to liście zupełnie innej odmiany warzywa – buraka liściowego. Rozpoznacie ją po dużych liściach, które cechuje intensywnie czerwony odcień. Łodygi również są widocznie grubsze, a przyrządzać je można podobnie jak szparagi.

Dla urozmaicenia:

Nieoczywistym sposobem podania botwiny jest zrobienie z niej koktajlu. Można ją zmiksować z wodą, napojem kokosowym lub kefirem. Smak doskonale przełamie sok z cytryny. Dla wzbogacenia mikstury warto dodawać także jarmuż, seler naciowy, jabłka, gruszki, banany, ananasy i pomarańcze.