Przepisy z botwiny

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Chłodnik litewski
ratingratingratingratingrating

105

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wy...
Chłodnik na botwince
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smak...
Sałatka szparagowa
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowal...
Sałatka z buraczkami i malinami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Młode buraki i maliny – połączenie nieoczywiste, ale bardzo smaczne, zwłaszcza w sałatce. Do jej...
Gołąbki z botwinki
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Chłodnik
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chłodnik to najlepsza zupa na upalne dni. Wystarczająco syta, by napełnić brzuchy głodomorów, a r...
Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Drożdżowe ciasto albo kompot z rabarbarem to smaki kojarzone z dzieciństwem. Tymczasem ta roślina...
Botwinka
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Do jej przygot...
Chłodnik litewski
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Botwinka
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wiosennego stołu bez zupy botwinkowej. Świetnie smakuje w...
Zupa z botwinką
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Risotto z botwinką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Botwinka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lekka botwinka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BotwinaBotwina

Do czego użyć botwiny poza kultowym już chłodnikiem? Sposobów na jej apetyczne przyrządzenie jest mnóstwo, więc wykorzystajcie ją maksymalnie w swoim wiosennym i letnim menu. Mianem botwiny określa się zarówno młode liście, jak i korzenie buraka ćwikłowego. Dodana do potraw, nadaje im niebanalnego wyglądu, a jej smak może śmiało konkurować ze składnikami powszechnie uważanymi za wykwintne.

Dla kogo?

Trudno będzie znaleźć kogoś, kto nie skusi się na chłodnik z botwiny, czyli niezwykle efektowną zupę, która doskonale gasi letnie pragnienie. Jogurt naturalny, ogórek, koperek, szczypiorek, rzodkiewka i botwina – łatwo dostępne składniki pozwolą na stworzenie wyjątkowej kombinacji. Chcecie zaskoczyć domowników? Farsz do gołąbków zawińcie w liście botwiny. Są dużo delikatniejsze od białej kapusty, a na sam ich widok aż ślinka cieknie.

Na jaką okazję?

Dzięki botwinie łatwo będzie przekonać się do tego, że smaczne gotowanie nie wymaga spędzania w kuchni wielu godzin i korzystania z wymyślnych, egzotycznych składników. Swojska botwina to nie tylko chłodnik! Wykorzystacie ją do wybornego risotto, a także wykwintnej sałatki z kozim serem lub malinami. Gotować z pasją można nawet na co dzień i niepotrzebne są do tego duże uroczystości.

Czy wiesz, że?

Nazwa „botwina” często bywa stosowana wymiennie z „boćwiną”. Jest to błąd! Należy pamiętać, że boćwina to liście zupełnie innej odmiany warzywa – buraka liściowego. Rozpoznacie ją po dużych liściach, które cechuje intensywnie czerwony odcień. Łodygi również są widocznie grubsze, a przyrządzać je można podobnie jak szparagi.

Dla urozmaicenia:

Nieoczywistym sposobem podania botwiny jest zrobienie z niej koktajlu. Można ją zmiksować z wodą, napojem kokosowym lub kefirem. Smak doskonale przełamie sok z cytryny. Dla wzbogacenia mikstury warto dodawać także jarmuż, seler naciowy, jabłka, gruszki, banany, ananasy i pomarańcze.