Zupa botwinkowa z jajkami przepiórczymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

6

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

8 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuścić w garnku w 6 szklankach wrzątku. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2

Do bulionu dodać posiekaną botwinkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.

Krok 3

Następnie do garnka dodać koperek i dymkę oraz wlać śmietankę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut.

Krok 4

Podawać z pokrojonymi jajkami przepiórczymi.

Kasia G.

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Botwinka Botwinka

Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wiosennego stołu bez zupy botwinkowej. Świetnie smakuje w wersji zimnej – jako chłodnik, ale także na ciepło. Idealnie nadaje się więc na orzeźwiający obiad w ciepłe popołudnia lub rozgrzewającą zupę w chłodniejsze dni. Zupa botwinkowa w połączeniu z jajkiem, prezentuje się bardzo efektownie, więc z powodzeniem możesz serwować ją jako przystawkę, gdy przybędą do Ciebie goście. Co ciekawe, w tej wersji zupy wykorzystasz jajko nie kurze, lecz… przepiórcze. Są one znacznie mniejsze od kurzych, a ich niewątpliwą zaletę stanowi to, że znajduje się w nich dużo więcej żółtka w stosunku do całego jajka. Ze względu na ich wielkość, wystarczy gotować je zaledwie kilka minut. Przed podaniem wrzuć je do zupy (w całości, bądź przekrojone na połówki) i posyp świeżo siekanym koperkiem lub natką pietruszki.