
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
1 łyżeczka
8 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuścić w garnku w 6 szklankach wrzątku. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 2
Do bulionu dodać posiekaną botwinkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.
Krok 3
Następnie do garnka dodać koperek i dymkę oraz wlać śmietankę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut.
Krok 4
Podawać z pokrojonymi jajkami przepiórczymi.

Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Botwinka
Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wiosennego stołu bez zupy botwinkowej. Świetnie smakuje w wersji zimnej – jako chłodnik, ale także na ciepło. Idealnie nadaje się więc na orzeźwiający obiad w ciepłe popołudnia lub rozgrzewającą zupę w chłodniejsze dni. Zupa botwinkowa w połączeniu z jajkiem, prezentuje się bardzo efektownie, więc z powodzeniem możesz serwować ją jako przystawkę, gdy przybędą do Ciebie goście. Co ciekawe, w tej wersji zupy wykorzystasz jajko nie kurze, lecz… przepiórcze. Są one znacznie mniejsze od kurzych, a ich niewątpliwą zaletę stanowi to, że znajduje się w nich dużo więcej żółtka w stosunku do całego jajka. Ze względu na ich wielkość, wystarczy gotować je zaledwie kilka minut. Przed podaniem wrzuć je do zupy (w całości, bądź przekrojone na połówki) i posyp świeżo siekanym koperkiem lub natką pietruszki.