Zupa botwinkowa z jajkami przepiórczymi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Botwinka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

6

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

8 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuścić w garnku w 6 szklankach wrzątku. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2

Do bulionu dodać posiekaną botwinkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.

Krok 3

Następnie do garnka dodać koperek i dymkę oraz wlać śmietankę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut.

Krok 4

Podawać z pokrojonymi jajkami przepiórczymi.

Kasia G.

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Botwinka Botwinka

Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wiosennego stołu bez zupy botwinkowej. Świetnie smakuje w wersji zimnej – jako chłodnik, ale także na ciepło. Idealnie nadaje się więc na orzeźwiający obiad w ciepłe popołudnia lub rozgrzewającą zupę w chłodniejsze dni. Zupa botwinkowa w połączeniu z jajkiem, prezentuje się bardzo efektownie, więc z powodzeniem możesz serwować ją jako przystawkę, gdy przybędą do Ciebie goście. Co ciekawe, w tej wersji zupy wykorzystasz jajko nie kurze, lecz… przepiórcze. Są one znacznie mniejsze od kurzych, a ich niewątpliwą zaletę stanowi to, że znajduje się w nich dużo więcej żółtka w stosunku do całego jajka. Ze względu na ich wielkość, wystarczy gotować je zaledwie kilka minut. Przed podaniem wrzuć je do zupy (w całości, bądź przekrojone na połówki) i posyp świeżo siekanym koperkiem lub natką pietruszki.