Botwinka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

8 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuścić w garnku w 6 szklankach wrzątku. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2

Do bulionu dodać posiekaną botwinkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.

Krok 3

Następnie do garnka dodać koperek i dymkę oraz wlać śmietankę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut.

Krok 4

Podawać z pokrojonymi jajkami przepiórczymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Botwinka Botwinka

Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wiosennego stołu bez zupy botwinkowej. Świetnie smakuje w wersji zimnej – jako chłodnik, ale także na ciepło. Idealnie nadaje się więc na orzeźwiający obiad w ciepłe popołudnia lub rozgrzewającą zupę w chłodniejsze dni. Zupa botwinkowa w połączeniu z jajkiem, prezentuje się bardzo efektownie, więc z powodzeniem możesz serwować ją jako przystawkę, gdy przybędą do Ciebie goście. Co ciekawe, w tej wersji zupy wykorzystasz jajko nie kurze, lecz… przepiórcze. Są one znacznie mniejsze od kurzych, a ich niewątpliwą zaletę stanowi to, że znajduje się w nich dużo więcej żółtka w stosunku do całego jajka. Ze względu na ich wielkość, wystarczy gotować je zaledwie kilka minut. Przed podaniem wrzuć je do zupy (w całości, bądź przekrojone na połówki) i posyp świeżo siekanym koperkiem lub natką pietruszki.