Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną

- Krok 1Buraki umyj, zawiń w folię i upiecz w 160 stopniach przez 1 godzinę.
- Krok 2Po tym czasie ostudź je lekko, obierz, rozdrobnij i przełóż do garnka.
- Krok 3Dodaj pokrojonego ziemniaka, wlej litr gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj wszystko aż zmięknie.
- Krok 4Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem i przelej na talerz.
- Krok 5Namaluj wzorek pajęczyny. Na środku nałóż łyżką gęstą śmietanę. Wykałaczką rozciągnij śmietankę tak aby powstała pajęczyna.

Do zupy możesz dodaj kilka groszków ptysiowych, które mogę udawać drobne muszki uwięzione w pajęczynie.

Różowa zupa buraczkowa jest nie tylko smaczna, ale również efektowna i uniwersalna – doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie tego dania rozpocznij od upieczenia buraków. Następnie lekko je ostudź, obierz i rozdrobnij. Do upieczonych i zmiażdżonych warzyw dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, a całość zalej litrem gorącej wody (warzywa gotuj do momentu, aż staną się miękkie). Przed podaniem, gotową zupę zmiksuj na gładki krem i udekoruj – na każdą porcję nałóż łyżkę gęstej śmietany i za pomocą wykałaczki rozciągnij ją tak, by powstała oryginalna pajęczyna. Jeśli chcesz nadać zupie bardziej wyrazistego smaku, koniecznie dopraw ją ulubionymi przyprawami, na przykład świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Całość posyp koperkiem lub posiekaną drobno natką pietruszki. Dobrym sposobem będzie także dodanie groszku ptysiowego. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę buraczkową. Koniecznie zadbaj o jej oryginalne podanie.