Zupa krem z pomidorów

ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

1898 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

814 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

400 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

0

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie.

Zupa krem z pomidorów - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Całość zagotuj.

Zupa krem z pomidorów - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj kostkę rosołową i gotuj 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku jeśli uważasz, że jest taka potrzeba.

Zupa krem z pomidorów - Krok 3

Krok 4

Gorącą zupę nalej do talerzy. Wierzch kremu udekoruj śmietaną tworząc uśmiechniętą buźkę oraz listkiem bazylii.

Zupa krem z pomidorów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dekoracji kremu pomidorowego zamiast śmietany możesz użyć naturalnego jogurtu.

29

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Jońska

    Agnieszka Jońska

    ugotowane ze świeżych pomidorków rozpływało się w ustach! Do kremu na koniec polecam dodac kilka listków laurowych i ziele angielskie, zagotowac by nabralo smaku, na koniec podać z jogurtem naturalnym! mmm PYSZOOOTA :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Olkiewicz

    Agnieszka Olkiewicz

    pyszna zupka;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Tabacka

    Gabriela Tabacka

    Zrobilam smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Chowaniec

    Maria Chowaniec

    Rosol z kury Knorr ,musi byc dobre .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sima

    Bożena Sima

    zjem na pewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Orszak

    Agata Orszak

    Ładnie wygląda ale czy z mięskiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zarzycki

    Jan Zarzycki

    zapisałem przepis smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Kluszczynski

    Jarosław Kluszczynski

    Jak u Alicji w Krainie Czarów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Burjanska

    Bozena Burjanska

    Zjem....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma Rysia

    Ma Rysia

    robię taki krem pomidorowy ale ze świeżych pomidorów pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szablowski

    Marek Szablowski

    Zagłoba wlewał grzane piwo, wrzucał kostki białego sera i siorbał łychą...była moc łoić psubratów...;) a tu pomidorówka z puszki...:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kaczmarek

    Andrzej Kaczmarek

    Bardzo chetnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Wiktoria Stańczyk

    Klaudia Wiktoria Stańczyk

    Adrian Stańczyk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Patola

    Piotr Patola

    Wygląda smacznie ale co to jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodek Derkacz

    Wlodek Derkacz

    Natychmiast cala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Błociński

    Roman Błociński

    to jest akurat dobre dla Mnie Ela mi to ugotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wolak

    Małgorzata Wolak

    Zupy są zdrowe bo można w nich przemycać bogactwo witamin zawartych w warzywach w sposób smaczny i na różne sposoby !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Boluś

    Andrzej Boluś

    am,am -

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Malinowska

    Henryka Malinowska

    uwielbiam zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Hcem

    Jan Hcem

    Zupa zupa zupa supa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Socha

    Roman Socha

    nie jem zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Oman

    Barbara Oman

    Oj chyba zaraz zrobię dobrą pomidor ową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Olejniczak

    Mariola Olejniczak

    bardzo zdrowa zupka: pomidory z puszki,bulion warzywny i kostka rosolowa Knorra. Nic tylko gratulowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tokarski

    Marek Tokarski

    Napewno w całosci lecz gdzie dodatek u sąsiadki czy w Gdansku,Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Lelek

    Henryk Lelek

    Oj zjadło by sie, zjadło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kartasiński

    Wiesław Kartasiński

    nie ma jak pomidorowa na rosole z wiejskiej kury

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kaczmarczyk

    Piotr Kaczmarczyk

    Jeszcze prosimy o zarobki jak UE minimalne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Ceplinski

    Jurek Ceplinski

    W calosci

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z pomidorówZupa krem z pomidorów

Pomidorowy krem ze śmietaną to sprawdzony sposób na wyśmienitą zupę. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Spokojnie! Z tym przepisem poradzą sobie nawet najwięksi amatorzy! Sprawdź, jak łatwe jest przygotowanie pomidorowego kremu.

Dla kogo?

Dla miłośników nieskomplikowanych rozwiązań! Nie wierzysz? Przekonaj się! Na początek pokrój w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją na rozgrzanej w garnku oliwie. Do warzywa przelej bulion oraz pomidory z puszki wraz z sokiem. Smak dania podkreślisz, dodając do niego kostkę rosołową. Kiedy wszystkie składniki się ugotują, zmiksuj je na gładki krem. Voilà – gotowe!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Zawsze jest dobra pora, aby spróbować zupy kremu z pomidorów.

Czy wiesz, że?

Zupa krem z pomidorów, także taka z puszki, nie musi kojarzyć się z tym, co nudne! Wierzch pomidorowego kremu udekoruj kwaśną śmietaną i listkiem bazylii. Jako dodatek wykorzystaj groszek ptysiowy lub mini grzanki. Te drugie przygotujesz, zapiekając kawałki pieczywa (mogą być czerstwe) w piekarniku. Wcześniej skrop je oliwą i ewentualnie posyp ulubionymi przyprawami. Możesz też natrzeć je czosnkiem. Jedno jest pewnie – to danie ma swój niepowtarzalny charakter!

Dla urozmaicenia:

Dla urozmaicenia smaku możesz dodatkowo doprawić potrawę. Użyj szczypty cynamonu, który podkreśli naturalną słodycz warzyw, jednocześnie nie przytłaczając całości. Fani pikantnych zup mogą polubić wersję z papryczką chili lub niewielką ilością sosu tabasco. Natomiast ci, którzy gustują w potrawach z orientalną nutą – z posiekanymi listkami kolendry.