Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
464 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.3 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść 2 kostki rosołowo wołowe Knorr w 1 litrze wody. Następnie obierz marchew i pokrój ją w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj przez 5 minut.

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Świeże pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę. Następnie pokrój je w dużą kostkę.

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Pokrój w kostkę również seler naciowy oraz cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż cebulę i seler.

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Dodaj czosnek, pomidory i sok z pomarańczy. Dopraw całość pieprzem oraz tymiankiem i smaż na dużym ogniu przez 10 minut.

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulion z marchewką i gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - Krok 5

Krok 6

Na koniec ostrożnie połącz zupę ze śmietaną, a następnie dopraw cukrem. Przelej gotową zupę do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj.

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z nutą pomarańczyZupa pomidorowa z nutą pomarańczy

Zupa pomidorowo-warzywna z nutą pomarańczy to propozycja dla osób lubiących delikatne dania. Przyrządza się ją na bulionie cielęcym, w którym gotuje się pokrojoną w kostkę marchewkę. Seler naciowy, pomidory bez skórki, cebulę i czosnek podsmaża się razem, a następnie dodaje się do nich sok z pomarańczy oraz zioła. Prócz tymianku i pieprzu wykorzystuje się też często rozmaryn, słodką paprykę lub cynamon. Zwłaszcza nieco słodkawe przyprawy dobrze komponują się z sokiem pomarańczowym i łagodnym smakiem warzyw. Na koniec przyprawia się całość odrobiną cukru lub miodu. Aby konsystencja potrawy była bardziej kremowa, dodaje się też śmietanę. Przed podaniem posyp zupę pomidorowo-warzywną z nutą pomarańczy posiekaną natką pietruszki. Serwuj ją z ziołowymi grzankami, kaszą lub makaronem. Zupa może stanowić ciepłą kolację, a także samodzielne danie obiadowe. Orzeźwiająca i wyrazista zarazem będzie dobrą alternatywą dla popularnej pomidorówki. Spróbuj, jak smakuje. Jak przyrządzić ją krok po kroku, dowiesz się z tego przepisu.