
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.3 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść 2 kostki rosołowo wołowe Knorr w 1 litrze wody. Następnie obierz marchew i pokrój ją w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj przez 5 minut.

Krok 2
Świeże pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę. Następnie pokrój je w dużą kostkę.

Krok 3
Pokrój w kostkę również seler naciowy oraz cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż cebulę i seler.

Krok 4
Dodaj czosnek, pomidory i sok z pomarańczy. Dopraw całość pieprzem oraz tymiankiem i smaż na dużym ogniu przez 10 minut.

Krok 5
Dodaj bulion z marchewką i gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.

Krok 6
Na koniec ostrożnie połącz zupę ze śmietaną, a następnie dopraw cukrem. Przelej gotową zupę do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy
Zupa pomidorowo-warzywna z nutą pomarańczy to propozycja dla osób lubiących delikatne dania. Przyrządza się ją na bulionie cielęcym, w którym gotuje się pokrojoną w kostkę marchewkę. Seler naciowy, pomidory bez skórki, cebulę i czosnek podsmaża się razem, a następnie dodaje się do nich sok z pomarańczy oraz zioła. Prócz tymianku i pieprzu wykorzystuje się też często rozmaryn, słodką paprykę lub cynamon. Zwłaszcza nieco słodkawe przyprawy dobrze komponują się z sokiem pomarańczowym i łagodnym smakiem warzyw. Na koniec przyprawia się całość odrobiną cukru lub miodu. Aby konsystencja potrawy była bardziej kremowa, dodaje się też śmietanę. Przed podaniem posyp zupę pomidorowo-warzywną z nutą pomarańczy posiekaną natką pietruszki. Serwuj ją z ziołowymi grzankami, kaszą lub makaronem. Zupa może stanowić ciepłą kolację, a także samodzielne danie obiadowe. Orzeźwiająca i wyrazista zarazem będzie dobrą alternatywą dla popularnej pomidorówki. Spróbuj, jak smakuje. Jak przyrządzić ją krok po kroku, dowiesz się z tego przepisu.