
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.3 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść 2 kostki rosołowo wołowe Knorr w 1 litrze wody. Następnie obierz marchew i pokrój ją w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj przez 5 minut.

Krok 2
Świeże pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę. Następnie pokrój je w dużą kostkę.

Krok 3
Pokrój w kostkę również seler naciowy oraz cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż cebulę i seler.

Krok 4
Dodaj czosnek, pomidory i sok z pomarańczy. Dopraw całość pieprzem oraz tymiankiem i smaż na dużym ogniu przez 10 minut.

Krok 5
Dodaj bulion z marchewką i gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.

Krok 6
Na koniec ostrożnie połącz zupę ze śmietaną, a następnie dopraw cukrem. Przelej gotową zupę do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy
Zupa pomidorowo-warzywna z nutą pomarańczy to propozycja dla osób lubiących delikatne dania. Przyrządza się ją na bulionie cielęcym, w którym gotuje się pokrojoną w kostkę marchewkę. Seler naciowy, pomidory bez skórki, cebulę i czosnek podsmaża się razem, a następnie dodaje się do nich sok z pomarańczy oraz zioła. Prócz tymianku i pieprzu wykorzystuje się też często rozmaryn, słodką paprykę lub cynamon. Zwłaszcza nieco słodkawe przyprawy dobrze komponują się z sokiem pomarańczowym i łagodnym smakiem warzyw. Na koniec przyprawia się całość odrobiną cukru lub miodu. Aby konsystencja potrawy była bardziej kremowa, dodaje się też śmietanę. Przed podaniem posyp zupę pomidorowo-warzywną z nutą pomarańczy posiekaną natką pietruszki. Serwuj ją z ziołowymi grzankami, kaszą lub makaronem. Zupa może stanowić ciepłą kolację, a także samodzielne danie obiadowe. Orzeźwiająca i wyrazista zarazem będzie dobrą alternatywą dla popularnej pomidorówki. Spróbuj, jak smakuje. Jak przyrządzić ją krok po kroku, dowiesz się z tego przepisu.