Karnawałowi goście zgłodnieli. Potrzebny ciepły posiłek. Bigos na ratunek. Zima jest doskonałym momentem na przygotowanie polskiego dania jednogarnkowego. Czy wiecie, że bigos to unikalna polska potrawa? Oto mój przepis na bigos. Jest łatwy do zrobienia. Wymaga tylko czasu, aby podczas gotowania wszystkie aromaty i smaki połączyły się w całość. Dodatek świeżej kapusty łagodzi kwaskowatość bigosu. Są zresztą także przepisy na bigosy ze słodkiej kapusty.

Bigos karnawałowy (i nie tylko):

Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 10 g grzybów suszonych (najlepiej borowików)
- 1 kg mięsa wołowego
- 20 g suszonych śliwek
- 1 kg wędzonego boczku
- 2 łyżki majeranku
- 1 Knorr Bulion na wędzonym boczku
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 kg kapusty kiszonej
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 główka kapusty słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 5 liści laurowych

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w kostkę. Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, słodką kapustę poszatkuj. Wszystkie składniki układaj w dużym garnku, przesypując na przemian mięsem i kapustą. Całość gotuj około 5 godzin, na koniec dopraw Bulionem na wędzonym boczku Knorr. Rada: Bigos jest tym lepszy im dłużej go gotujemy i studzimy na przemian.

Bigos proponuję podać z pieczywem lub ziemniakami pieczonymi w skórce.

Ciepłym daniem karnawałowym, które zapewni Wam dużą ilość komplementów, jest zupa cebulowa. To danie zaskakująco proste, można je przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Grzanki do zupy także zapiekam w ostatniej chwili.

Klasyczna zupa cebulowa:
Czas: 15 minut
Porcja dla 6 osób

Składniki:
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 100 g sera żółtego, np. gruyère
- 3 duże cebule
- 1 Knorr Rosół z kury
- 2 opakowania Knorr Francuskiej zupy cebulowej
- 1 litr wody
- ½ bagietki

Sposób przygotowania

W garnku na rozgrzanej margarynie smaż cebulę pokrojoną w plastry aż uzyska złoty kolor. Zupę cebulową wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Całość gotuj około 10 minut. W tym czasie bagietkę pokrój w dwu centymetrowe kromki. Posyp tartym serem i zapiecz w rozgrzanym do 190 C piekarniku przez około 10 minut. Gotową zupę dopraw do smaku i podawaj z grzankami.

Proponuję dodać do cebuli łyżkę cukru podczas smażenia. Nabierze pięknego, złocistego koloru i stanie się słodsza. Dla zrównoważenia smaku dodaję szklankę wytrawnego białego wina.