Na koniec zostawiłem dania na ciepło. Szczególnie mile widziane, gdy przyjęcie karnawałowe oznacza także tańce do białego rana. Wszyscy z wielkim apetytem i entuzjazmem witają ciepły posiłek. Bardzo dobrym daniem na imprezy jest oczywiście tradycyjny bigos lub chili con carne czyli dania jednogarnkowe, które nie tracą smaku przy wielokrotnym odgrzewaniu. Do bigosu wrócę w następnym wpisie a dziś chciałbym zaproponować danie z ryżu i kurczaka o charakterze orientalnym. Spróbujcie.

Wiele przepisów, które podaję zawiera proporcje na dużo mniejszą liczbę osób. Aby powiększyć liczbę porcji po prostu pomnóżcie ilość wszystkich składników.

Czerwony ryż z kurczakiem:
Czas: 45 minut
Porcja na 2 osoby

Składniki:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pierś kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml mleka
- 2 łyżki Knorr Przyprawa do złotego kurczaka
- 100 ml sosu sojowego
- pasta curry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania

Filet namocz w mleku przez 15 minut. W tym czasie ugotuj ryż wedle przepisu na opakowaniu. Następnie filet namocz na chwilę w sosie sojowy, po czym wyciągnij i pokrój w paseczki i posyp przyprawą Knorr. Kurczaka smaż na patelni przez 15 minut pod przykryciem. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę oraz kurczaka. Podsmaż, dodaj koncentrat, sos sojowy, cukier i pieprz. Dodaj pastę curry, pozostały sos sojowy oraz cukier i wsyp ryż. Wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Klasycznym daniem imprezowym niewymagającym czasu i wysiłku jest wołowina a’la Strogonoff. 30 minut i gotowe. Można podawać z kluskami, ryżem lub bagietką.

Boeuf Stroganow:
Czas: 15 minut
Porcja dla 6 osób

Składniki:
- 400 gramów polędwiczki wieprzowej
- 150 ml śmietany 18%
- Knorr Bulion na włoszczyźnie
- 1 łyżka cukru
- 100 g cebuli
- 1 łyżka musztardy
- 500 g pieczarek
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- olej do smażenia

Sposób przygotowania

Pokrój mięso w cienkie plastry. Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki. Rozpuść kostkę bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez ok. 10 minut. Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut. Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Są także wersje Stroganow’a z dodatkiem ogórków kiszonych i pieczarek lub innych grzybów. W każdym razie stroganow do dobre i praktyczne rozwiązanie, jeżeli planujemy podanie ciepłego dania.

Zapraszam do czytania. W następnym wpisie król karnawału i król zimy. Bigos.

Do zobaczenia!