
Składniki
1.5 litra
50 dekagramów
10 dekagramów
0.5 szklanki
2 dekagramy
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Cebulę posiekaj i usmaż, dodaj pomidory. Duś często mieszając.

Krok 3
Przetrzyj. Dodaj do wywaru.

Krok 4
Wymieszaj śmietanę z mąką, dodaj do zupy. Gotuj 10 minut.

Krok 5
Dopraw do smaku pieprzem i posyp natką pietruszki.


Dobra rada:
Zupę pomidorową podawaj z makaronem lub ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa przyrządzona ze świeżych pomidorów to pomysł na wyśmienity obiad dla czterech osób. Jest to także chętnie jedzona zupa przez najmłodszych. Kupując pomidory na zupę najlepiej wybierz się na targ lub do pobliskiego sklepu z warzywami. Bardzo często sprzedawcy mają specjalne odmiany pomidorów przeznaczone do zup i sosów. Są one bardziej mięsiste i zawierają mniej wody, dzięki czemu potrawy z nich przyrządzone mają wyrazistszy smak. Jeżeli kupujesz pomidory w supermarkecie zwróć uwagę na ich kształt. Podłużne, lekko twardawe pomidory śliwkowe są najlepsze. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt kwaśna możesz dodać nieco więcej śmietany, dolać mleka lub wsypać pół łyżeczki cukru. Używając bulionetki drobiowej Knorr nie dosalaj już zupy, najlepiej niech każdy posoli sobie według uznania swoją porcję na talerzu. Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem w kształcie świderków lub muszelek z dodatkiem natki pietruszki, ale niestety nie wszyscy przepadają za pływającą zieleniną, dlatego ją również najlepiej dodać już na talerzu.




































