Zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
2063 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1035 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

50 dekagramów

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Cebulę posiekaj i usmaż, dodaj pomidory. Duś często mieszając.

Zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Przetrzyj. Dodaj do wywaru.

Zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj śmietanę z mąką, dodaj do zupy. Gotuj 10 minut.

Zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku pieprzem i posyp natką pietruszki.

Zupa pomidorowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę pomidorową podawaj z makaronem lub ryżem.

5

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 10.12.2023

    Pyszna zupa, rozgrzewa po dniu wykładów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 09.06.2022

    Idealny przepis na szybki obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Do zupy można dodać marchewkę (zupa będzie słodsza). Należy pokroić marchewkę w drobną kostkę, podsmażyć na cebuli i dopiero dodać pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini , 01.02.2016

    pyszna.Pomidorowa z prawdziwego zdarzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Inda

    Aneta Inda , 09.01.2016

    bardzo dobra zupa .... taka inna pomidorowa . Domownikom smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowaZupa pomidorowa

Zupa pomidorowa przyrządzona ze świeżych pomidorów to pomysł na wyśmienity obiad dla czterech osób. Jest to także chętnie jedzona zupa przez najmłodszych. Kupując pomidory na zupę najlepiej wybierz się na targ lub do pobliskiego sklepu z warzywami. Bardzo często sprzedawcy mają specjalne odmiany pomidorów przeznaczone do zup i sosów. Są one bardziej mięsiste i zawierają mniej wody, dzięki czemu potrawy z nich przyrządzone mają wyrazistszy smak. Jeżeli kupujesz pomidory w supermarkecie zwróć uwagę na ich kształt. Podłużne, lekko twardawe pomidory śliwkowe są najlepsze. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt kwaśna możesz dodać nieco więcej śmietany, dolać mleka lub wsypać pół łyżeczki cukru. Używając bulionetki drobiowej Knorr nie dosalaj już zupy, najlepiej niech każdy posoli sobie według uznania swoją porcję na talerzu. Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem w kształcie świderków lub muszelek z dodatkiem natki pietruszki, ale niestety nie wszyscy przepadają za pływającą zieleniną, dlatego ją również najlepiej dodać już na talerzu.