Kolorowe risotto z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe risotto z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

239

1827 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5954 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

20 gramów

550 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Do podsmażonego ryżu wlej 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Duś całość około 12 minut.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i duś kolejne 6 minut.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Renata Abramczuk

    Renata Abramczuk , 02.12.2019

    super potrawa szybka,smaczna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Brzy

    Michal Brzy , 10.10.2019

    nie mogłem znaleźć ryżu Arborio, kupiłem "okrągły" też wyszło bardzo dobre. (Nastepnym razem zacznę od smażenia kurczaka a później zajmę się resztą)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Popławska Popławska

    Katarzyna Popławska Popławska , 10.05.2019

    Przepyszne! Ja dodałam jeszcze curry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Skrakowska

    Emilka Skrakowska , 18.10.2017

    Moje ulubione danie :) banalnie proste do przygotowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 09.01.2017

    bardzo proste do przygotowania i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kwiatek Flower

    Kwiatek Flower , 14.03.2016

    pyszne mniammniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gruczoł

    Małgorzata Gruczoł , 23.10.2015

    Uwielbiam ten przepis na risotto i nie tylko ja, nie da się przejść obok kuchni obojętnie :) POLECAM !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia K.

    Gosia K. , 01.09.2015

    Bardzo dobre danie. Polecam!!! Ja wykorzystałam mrożonkę hortexu włoską, dodałam trochę mrożonego groszku i pół czerwonej papryki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Roguszka

    Sebastian Roguszka , 15.08.2015

    Prosto i pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 16.04.2015

    Przepis prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny. Jeden z moich ulubionych, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe risotto z kurczakiemKolorowe risotto z kurczakiem

Kolorowe risotto z kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Kluczem do stworzenia tej potrawy jest odpowiednio przyrządzony ryż. Nie gotujesz go tradycyjnie, przez co zyskasz na czasie. We Włoszech, by ugotować ryż na risotto, surowy ryż arborio należy podsmażyć na patelni a następnie zalać bulionem tak. Gdy woda odparuje, czynność się powtarza. Ryż będzie miękki po około 30 minutach takiego uzupełniania i odparowywania płynu. W naszej wersji ryż zalewamy bulionem tylko raz i dusimy wraz z resztą składników. Końcowy efekt gwarantują masło i starty ser, dzięki którym risotto zyska kremową konsystencję. Risotto z kurczakiem to potrawa idealna do zaserwowania na obiad, kolację lub lunch. Kolorowe risotto z soczystymi kawałkami kurczaka przyciąga wzrok i kusi podniebienia. Wszystko za sprawą kompozycji kolorowych warzyw, które idealnie łączą się ze śmietanowym sosem przyprawionym szczyptą ziół prowansalskich. Jeżeli szukasz nietuzinkowego pomysłu na pyszne danie, wypróbuj to risotto.