Składniki
200 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
20 gramów
550 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.
Krok 2
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.
Krok 3
Do podsmażonego ryżu wlej 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Duś całość około 12 minut.
Krok 4
Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i duś kolejne 6 minut.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami można przygotować w wersji wege, wystarczy dodać tofu zamiast kurczaka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowe risotto z kurczakiem
Szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne danie? Sięgnij do włoskiej kuchni, która zachwyca ciekawymi smakami. Kolorowe risotto z soczystymi kawałkami kurczaka przyciąga wzrok i kusi podniebienia. Wszystko za sprawą kompozycji barwnych warzyw, które idealnie łączą się ze śmietanowym sosem przyprawionym szczyptą ziół prowansalskich. Nie sposób oprzeć się tym kolorowym składnikom, przyciągającym uwagę każdego smakosza! Warstwa wizualna to nie wszystko – risotto z kurczakiem zachwyca również niepowtarzalnym aromatem i bogactwem smaków. Zacznij przygotowania, a od razu poczujesz, jak przyjemny zapach rozniesie się po całym domu. Jeżeli szukasz nietuzinkowego pomysłu na pyszne danie, wypróbuj opracowany przez nas przepis na risotto z kurczakiem. Wystarczy pół godziny i znakomity specjał znajdzie się na Twoim talerzu. Zaserwuj go rodzinie, a później zbieraj pochwały od bliskich. Jesteśmy pewni, że domownicy od razu będą prosić o dokładki! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Powodzenia!
Dla kogo?
Kolorowe risotto z kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Nie umiesz gotować? Należysz do grona kulinarnych nowicjuszy? Jesteś w dobrym miejscu! Risotto z kurczakiem i warzywami to danie, które nie powinno przysporzyć Ci żadnych kłopotów. Na dodatek przygotujesz je w pół godziny, dlatego nie będziesz musiał spędzić w kuchni całego dnia. Szybko, prosto i smacznie – czego chcieć więcej? Kluczem do stworzenia tej potrawy jest odpowiednio przyrządzony ryż. Nie gotujesz go tradycyjnie, przez co zyskasz na czasie. Danie błyskawicznie pojawi się na Twoim talerzu, ale równie szybko z niego zniknie. Dzięki risotto z warzywami i kurczakiem nawet żyjąc w biegu, nie jesteś skazany na stołowanie się w barach szybkiej obsługi. Porzuć gotowe dania, przez które wydajesz dużo pieniędzy. Domowa kuchnia może Cię miło zaskoczyć. Przekonaj się o tym już wkrótce!
Na jaką okazję?
Risotto z kurczakiem to potrawa idealna do zaserwowania na codzienny obiad. Wracasz późno z pracy i ostatnie, o czym myślisz, to gotowanie? Sięgnij po nasz przepis na risotto z kurczakiem i ciesz się smacznym daniem w pół godziny. Możesz również przygotować tę potrawę na zapas i odgrzać ją następnego dnia. Oszczędzisz w ten sposób trochę czasu, który przeznaczysz na inne obowiązki lub chwilę relaksu! Risotto z warzywami i kurczakiem możesz także zaserwować na kolację lub lunch. Zawsze smakuje tak samo dobrze! Po podgrzaniu nie traci swoich walorów, więc śmiało możesz zapakować kolorowe risotto z kurczakiem do pudełka i zabrać ze sobą wszędzie tam, gdzie może dopaść cię głód. Chyba nie musimy Cię przekonywać, że przygotowywanie smacznych dań dla bliskich to wyjątkowo miły gest. Spodziewasz się gości? Umil im czas wyjątkowym posiłkiem. Doskonale sprawdzi się risotto z kurczakiem i warzywami, które od razu zwróci ich uwagę. Ta kolorowa potrawa zapewni miłą atmosferę, bogactwo smaków i zadowolenie Twoich bliskich.
Czy wiesz, że?
Ryż był niezwykle popularnym produktem w Europie. Wszystko za sprawą importu z Egiptu. Włosi szybko nauczyli się robić z ryżu doskonałe dania, które do tej pory cieszą się ogromną popularnością. Jak powstało risotto? Wzmianki na temat tego dania pojawiły się w drugiej połowie XIX wieku. Legendy głoszą, że pierwsza receptura na ten specjał została stworzona przez duńskiego dmuchacza szkła. Mężczyzna postanowił zażartować i na weselnej zabawie dosypał do ryżu odrobinę szafranu i innych przypraw. Nikomu nie było do śmiechu, ponieważ to połączenie smaków od razu zachwyciło gości! Tak właśnie powstał nasz przysmak, którego przygotowanie zajmie Wam jedyne pół godziny. Jak wygląda to w zagranicznej kuchni? We Włoszech, by ugotować ryż na risotto, przepis podpowiada, by surowy ryż arborio podsmażyć na patelni, a następnie zalać bulionem. Gdy woda odparuje, czynność się powtarza. Ryż będzie miękki po około 30 minutach takiego uzupełniania i odparowywania płynu. W naszej wersji przepisu na risotto z kurczakiem i warzywami ryż zalewamy bulionem tylko raz i dusimy wraz z resztą składników.
Dla urozmaicenia:
Końcowy efekt gwarantują masło i starty ser, dzięki którym risotto z kurczakiem i warzywami zyska kremową konsystencję. Risotto z warzywami i kurczakiem to potrawa bardzo uniwersalna – modyfikuj ją w zależności od zawartości kuchennych szafek. Możesz dorzucić do receptury pieczarki. Podsmaż grzyby na patelni, a później wymieszaj z ryżem. Risotto z kurczakiem przepis może być modyfikowany na wiele sposobów. Wybierz ulubione składniki i nie bój się eksperymentów w kuchni! Co powiesz na krojony w kostkę wędzony boczek? Ten produkt doskonale sprawdzi się jako mięsny akcent kolorowego risotto! Równie dobrze smakuje kurczak lub indyk. Jesteśmy pewni, że przygotujesz doskonałą kompozycję składników. Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć Ci powodzenia i udanego gotowania. Jeżeli rozsmakujesz się w recepturze na risotto z warzywami i kurczakiem, to koniecznie daj nam o tym znać. Czekamy na Twój komentarz!