Risotto z kurczakiem i warzywami – kolorowe | Przepisy.pl pixel

Kolorowe risotto z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

408

2202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9090 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14041 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

20 gramów

550 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Do podsmażonego ryżu wlej 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Duś całość około 12 minut.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i duś kolejne 6 minut.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami można przygotować w wersji wege, wystarczy dodać tofu zamiast kurczaka. 

21

Opinie o przepisie

  • Paulina

    Paulina , 22.04.2024

    Bardzo szybkie i smaczne danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia

    Zofia , 29.11.2023

    Pyszne, szybkie, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edif

    Edif , 17.12.2022

    Śmietana ma być kwaśna 18%?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Laura

    Laura , 17.10.2022

    Jak odgrzewacie to risotto na drugi dzień żeby nie przyklejało się do spodu garnka ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Risotto z kurczakiem i warzywami to moje ulubione. Pyszne i esencjonalne. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • doda

    doda , 27.06.2022

    super smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 11.04.2022

    Super przepis :) robilam go juz kilku krotnie i serio polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Proponuję zamiast oliwy użyć do obsmażenia ryżu masła klarowanego. Zamiast sera żółtego, tradycyjnie polecam Grana Padano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piesa biesa

    Piesa biesa , 23.06.2021

    Bardzo pyszne. Polecam!!!!!!!! Palce lizać, ale lepiej jeść sztućcami :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Abramczuk

    Renata Abramczuk , 02.12.2019

    super potrawa szybka,smaczna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Brzy

    Michal Brzy , 10.10.2019

    nie mogłem znaleźć ryżu Arborio, kupiłem "okrągły" też wyszło bardzo dobre. (Nastepnym razem zacznę od smażenia kurczaka a później zajmę się resztą)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Popławska Popławska

    Katarzyna Popławska Popławska , 10.05.2019

    Przepyszne! Ja dodałam jeszcze curry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Skrakowska

    Emilka Skrakowska , 18.10.2017

    Moje ulubione danie :) banalnie proste do przygotowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 09.01.2017

    bardzo proste do przygotowania i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kwiatek Flower

    Kwiatek Flower , 14.03.2016

    pyszne mniammniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gruczoł

    Małgorzata Gruczoł , 23.10.2015

    Uwielbiam ten przepis na risotto i nie tylko ja, nie da się przejść obok kuchni obojętnie :) POLECAM !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia K.

    Gosia K. , 01.09.2015

    Bardzo dobre danie. Polecam!!! Ja wykorzystałam mrożonkę hortexu włoską, dodałam trochę mrożonego groszku i pół czerwonej papryki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Roguszka

    Sebastian Roguszka , 15.08.2015

    Prosto i pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 16.04.2015

    Przepis prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny. Jeden z moich ulubionych, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Risotto z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe risotto z kurczakiemKolorowe risotto z kurczakiem

Szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne danie? Sięgnij do włoskiej kuchni, która zachwyca ciekawymi smakami. Kolorowe risotto z soczystymi kawałkami kurczaka przyciąga wzrok i kusi podniebienia. Wszystko za sprawą kompozycji barwnych warzyw, które idealnie łączą się ze śmietanowym sosem przyprawionym szczyptą ziół prowansalskich. Nie sposób oprzeć się tym kolorowym składnikom, przyciągającym uwagę każdego smakosza! Warstwa wizualna to nie wszystko – risotto z kurczakiem zachwyca również niepowtarzalnym aromatem i bogactwem smaków. Zacznij przygotowania, a od razu poczujesz, jak przyjemny zapach rozniesie się po całym domu. Jeżeli szukasz nietuzinkowego pomysłu na pyszne danie, wypróbuj opracowany przez nas przepis na risotto z kurczakiem. Wystarczy pół godziny i znakomity specjał znajdzie się na Twoim talerzu. Zaserwuj go rodzinie, a później zbieraj pochwały od bliskich. Jesteśmy pewni, że domownicy od razu będą prosić o dokładki! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Powodzenia!

Dla kogo?

Kolorowe risotto z kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Nie umiesz gotować? Należysz do grona kulinarnych nowicjuszy? Jesteś w dobrym miejscu! Risotto z kurczakiem i warzywami to danie, które nie powinno przysporzyć Ci żadnych kłopotów. Na dodatek przygotujesz je w pół godziny, dlatego nie będziesz musiał spędzić w kuchni całego dnia. Szybko, prosto i smacznie – czego chcieć więcej? Kluczem do stworzenia tej potrawy jest odpowiednio przyrządzony ryż. Nie gotujesz go tradycyjnie, przez co zyskasz na czasie. Danie błyskawicznie pojawi się na Twoim talerzu, ale równie szybko z niego zniknie. Dzięki risotto z warzywami i kurczakiem nawet żyjąc w biegu, nie jesteś skazany na stołowanie się w barach szybkiej obsługi. Porzuć gotowe dania, przez które wydajesz dużo pieniędzy. Domowa kuchnia może Cię miło zaskoczyć. Przekonaj się o tym już wkrótce! 

Na jaką okazję?

Risotto z kurczakiem to potrawa idealna do zaserwowania na codzienny obiad. Wracasz późno z pracy i ostatnie, o czym myślisz, to gotowanie? Sięgnij po nasz przepis na risotto z kurczakiem i ciesz się smacznym daniem w pół godziny. Możesz również przygotować tę potrawę na zapas i odgrzać ją następnego dnia. Oszczędzisz w ten sposób trochę czasu, który przeznaczysz na inne obowiązki lub chwilę relaksu! Risotto z warzywami i kurczakiem możesz także zaserwować na kolację lub lunch. Zawsze smakuje tak samo dobrze! Po podgrzaniu nie traci swoich walorów, więc śmiało możesz zapakować kolorowe risotto z kurczakiem do pudełka i zabrać ze sobą wszędzie tam, gdzie może dopaść cię głód. Chyba nie musimy Cię przekonywać, że przygotowywanie smacznych dań dla bliskich to wyjątkowo miły gest. Spodziewasz się gości? Umil im czas wyjątkowym posiłkiem. Doskonale sprawdzi się risotto z kurczakiem i warzywami, które od razu zwróci ich uwagę. Ta kolorowa potrawa zapewni miłą atmosferę, bogactwo smaków i zadowolenie Twoich bliskich. 

Czy wiesz, że?

Ryż był niezwykle popularnym produktem w Europie. Wszystko za sprawą importu z Egiptu. Włosi szybko nauczyli się robić z ryżu doskonałe dania, które do tej pory cieszą się ogromną popularnością. Jak powstało risotto? Wzmianki na temat tego dania pojawiły się w drugiej połowie XIX wieku. Legendy głoszą, że pierwsza receptura na ten specjał została stworzona przez duńskiego dmuchacza szkła. Mężczyzna postanowił zażartować i na weselnej zabawie dosypał do ryżu odrobinę szafranu i innych przypraw. Nikomu nie było do śmiechu, ponieważ to połączenie smaków od razu zachwyciło gości! Tak właśnie powstał nasz przysmak, którego przygotowanie zajmie Wam jedyne pół godziny. Jak wygląda to w zagranicznej kuchni? We Włoszech, by ugotować ryż na risotto, przepis podpowiada, by surowy ryż arborio podsmażyć na patelni, a następnie zalać bulionem. Gdy woda odparuje, czynność się powtarza. Ryż będzie miękki po około 30 minutach takiego uzupełniania i odparowywania płynu. W naszej wersji przepisu na risotto z kurczakiem i warzywami ryż zalewamy bulionem tylko raz i dusimy wraz z resztą składników.

Dla urozmaicenia:

Końcowy efekt gwarantują masło i starty ser, dzięki którym risotto z kurczakiem i warzywami zyska kremową konsystencję. Risotto z warzywami i kurczakiem to potrawa bardzo uniwersalna – modyfikuj ją w zależności od zawartości kuchennych szafek. Możesz dorzucić do receptury pieczarki. Podsmaż grzyby na patelni, a później wymieszaj z ryżem. Risotto z kurczakiem przepis może być modyfikowany na wiele sposobów. Wybierz ulubione składniki i nie bój się eksperymentów w kuchni!  Co powiesz na krojony w kostkę wędzony boczek? Ten produkt doskonale sprawdzi się jako mięsny akcent kolorowego risotto! Równie dobrze smakuje kurczak lub indyk. Jesteśmy pewni, że przygotujesz doskonałą kompozycję składników. Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć Ci powodzenia i udanego gotowania. Jeżeli rozsmakujesz się w recepturze na risotto z warzywami i kurczakiem, to koniecznie daj nam o tym znać. Czekamy na Twój komentarz!