Kolorowe risotto z kurczakiem

- Krok 1Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.
- Krok 2Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.
- Krok 3Do podsmażonego ryżu wlej 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Duś całość około 12 minut.
- Krok 4Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i duś kolejne 6 minut.
- Krok 5Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.

Kolorowe risotto z kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Kluczem do stworzenia tej potrawy jest odpowiednio przyrządzony ryż. Nie gotujesz go tradycyjnie, przez co zyskasz na czasie. We Włoszech, by ugotować ryż na risotto, surowy ryż arborio należy podsmażyć na patelni a następnie zalać bulionem tak. Gdy woda odparuje, czynność się powtarza. Ryż będzie miękki po około 30 minutach takiego uzupełniania i odparowywania płynu. W naszej wersji ryż zalewamy bulionem tylko raz i dusimy wraz z resztą składników. Końcowy efekt gwarantują masło i starty ser, dzięki którym risotto zyska kremową konsystencję. Risotto z kurczakiem to potrawa idealna do zaserwowania na obiad, kolację lub lunch. Kolorowe risotto z soczystymi kawałkami kurczaka przyciąga wzrok i kusi podniebienia. Wszystko za sprawą kompozycji kolorowych warzyw, które idealnie łączą się ze śmietanowym sosem przyprawionym szczyptą ziół prowansalskich. Jeżeli szukasz nietuzinkowego pomysłu na pyszne danie, wypróbuj to risotto.