
Składniki
200 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
20 gramów
550 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.
Krok 2
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.
Krok 3
Do podsmażonego ryżu wlej 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Duś całość około 12 minut.
Krok 4
Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i duś kolejne 6 minut.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami można przygotować w wersji wege, wystarczy dodać tofu zamiast kurczaka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowe risotto z kurczakiem
Kolorowe risotto z soczystymi kawałkami kurczaka przyciąga wzrok i kusi podniebienia. Wszystko za sprawą kompozycji barwnych warzyw, które idealnie łączą się ze śmietanowym sosem przyprawionym szczyptą ziół prowansalskich. Jeżeli szukasz nietuzinkowego pomysłu na pyszne danie, wypróbuj opracowany przez nas przepis na risotto z kurczakiem. Domownicy od razu będą prosić o dokładki!
Dla kogo?
Kolorowe risotto z kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Kluczem do stworzenia tej potrawy jest odpowiednio przyrządzony ryż. Nie gotujesz go tradycyjnie, przez co zyskasz na czasie. Dzięki risotto z warzywami i kurczakiem nawet żyjąc w biegu, nie jesteś skazany na stołowanie się w barach szybkiej obsługi.
Na jaką okazję?
Risotto z kurczakiem to potrawa idealna do zaserwowania na obiad, kolację lub lunch. Po podgrzaniu nie traci swoich walorów, więc śmiało możesz zapakować kolorowe risotto z kurczakiem do pudełka i zabrać ze sobą wszędzie tam, gdzie może dopaść cię głód.
Czy wiesz, że?
We Włoszech, by ugotować ryż na risotto, przepis podpowiada, by surowy ryż arborio podsmażyć na patelni, a następnie zalać bulionem. Gdy woda odparuje, czynność się powtarza. Ryż będzie miękki po około 30 minutach takiego uzupełniania i odparowywania płynu. W naszej wersji przepisu na risotto z kurczakiem i warzywami ryż zalewamy bulionem tylko raz i dusimy wraz z resztą składników.
Dla urozmaicenia:
Końcowy efekt gwarantują masło i starty ser, dzięki którym risotto z kurczakiem i warzywami zyska kremową konsystencję. Risotto z warzywami i kurczakiem to potrawa bardzo uniwersalna – modyfikuj ją w zależności od zawartości kuchennych szafek. Możesz dorzucić do niej pieczarki. Pokrojony w kostkę wędzony boczek sprawdzi się jako mięsny akcent kolorowego risotto.