Risotto z kurczakiem i warzywami – kolorowe | Przepisy.pl pixel

Kolorowe risotto z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

360

2042 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7836 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

20 gramów

550 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Do podsmażonego ryżu wlej 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Duś całość około 12 minut.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i duś kolejne 6 minut.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.

Kolorowe risotto z kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami można przygotować w wersji wege, wystarczy dodać tofu zamiast kurczaka. 

15

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Risotto z kurczakiem i warzywami to moje ulubione. Pyszne i esencjonalne. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • doda

    doda , 27.06.2022

    super smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 11.04.2022

    Super przepis :) robilam go juz kilku krotnie i serio polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Proponuję zamiast oliwy użyć do obsmażenia ryżu masła klarowanego. Zamiast sera żółtego, tradycyjnie polecam Grana Padano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piesa biesa

    Piesa biesa , 23.06.2021

    Bardzo pyszne. Polecam!!!!!!!! Palce lizać, ale lepiej jeść sztućcami :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Abramczuk

    Renata Abramczuk , 02.12.2019

    super potrawa szybka,smaczna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Brzy

    Michal Brzy , 10.10.2019

    nie mogłem znaleźć ryżu Arborio, kupiłem "okrągły" też wyszło bardzo dobre. (Nastepnym razem zacznę od smażenia kurczaka a później zajmę się resztą)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Popławska Popławska

    Katarzyna Popławska Popławska , 10.05.2019

    Przepyszne! Ja dodałam jeszcze curry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Skrakowska

    Emilka Skrakowska , 18.10.2017

    Moje ulubione danie :) banalnie proste do przygotowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 09.01.2017

    bardzo proste do przygotowania i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kwiatek Flower

    Kwiatek Flower , 14.03.2016

    pyszne mniammniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gruczoł

    Małgorzata Gruczoł , 23.10.2015

    Uwielbiam ten przepis na risotto i nie tylko ja, nie da się przejść obok kuchni obojętnie :) POLECAM !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia K.

    Gosia K. , 01.09.2015

    Bardzo dobre danie. Polecam!!! Ja wykorzystałam mrożonkę hortexu włoską, dodałam trochę mrożonego groszku i pół czerwonej papryki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Roguszka

    Sebastian Roguszka , 15.08.2015

    Prosto i pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 16.04.2015

    Przepis prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny. Jeden z moich ulubionych, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe risotto z kurczakiemKolorowe risotto z kurczakiem

Kolorowe risotto z soczystymi kawałkami kurczaka przyciąga wzrok i kusi podniebienia. Wszystko za sprawą kompozycji barwnych warzyw, które idealnie łączą się ze śmietanowym sosem przyprawionym szczyptą ziół prowansalskich. Jeżeli szukasz nietuzinkowego pomysłu na pyszne danie, wypróbuj opracowany przez nas przepis na risotto z kurczakiem. Domownicy od razu będą prosić o dokładki!

Dla kogo?

Kolorowe risotto z kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Kluczem do stworzenia tej potrawy jest odpowiednio przyrządzony ryż. Nie gotujesz go tradycyjnie, przez co zyskasz na czasie. Dzięki risotto z warzywami i kurczakiem nawet żyjąc w biegu, nie jesteś skazany na stołowanie się w barach szybkiej obsługi.

Na jaką okazję?

Risotto z kurczakiem to potrawa idealna do zaserwowania na obiad, kolację lub lunch. Po podgrzaniu nie traci swoich walorów, więc śmiało możesz zapakować kolorowe risotto z kurczakiem do pudełka i zabrać ze sobą wszędzie tam, gdzie może dopaść cię głód.

Czy wiesz, że?

We Włoszech, by ugotować ryż na risotto, przepis podpowiada, by surowy ryż arborio podsmażyć na patelni, a następnie zalać bulionem. Gdy woda odparuje, czynność się powtarza. Ryż będzie miękki po około 30 minutach takiego uzupełniania i odparowywania płynu. W naszej wersji przepisu na risotto z kurczakiem i warzywami ryż zalewamy bulionem tylko raz i dusimy wraz z resztą składników.

Dla urozmaicenia:

Końcowy efekt gwarantują masło i starty ser, dzięki którym risotto z kurczakiem i warzywami zyska kremową konsystencję. Risotto z warzywami i kurczakiem to potrawa bardzo uniwersalna – modyfikuj ją w zależności od zawartości kuchennych szafek. Możesz dorzucić do niej pieczarki. Pokrojony w kostkę wędzony boczek sprawdzi się jako mięsny akcent kolorowego risotto.