
Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1 litr
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 szklanka
80 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę bulionu warzywnego Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż mięso pokrojone w paski i doprawione świeżym pieprzem.

Krok 2
Wyjmij mięso z patelni i wlej na nią pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek.

Krok 3
Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie wlej wino. Gdy alkohol odparuje, wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn. Następnie dolej kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie półpłynna.

Krok 4
Na koniec dodaj do ryżu usmażonego kurczaka, listki tymianku, masło, śmietankę, starty ser i zielony groszek. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu w głębokim talerzu. Powinno być płynne. Na końcu dopraw pieprzem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem i groszkiem
Risotto jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie go z dodatkiem kurczaka oraz zielonego groszku, lecz równie dobrze smakować będzie on z twoimi ulubionymi rybami, owocami morza, grzybami czy warzywami. Możesz zaserwować także risotto po mediolańsku, czyli jedynie z dodatkiem parmezanu i szafranu. Kluczem do dobrego risotto jest odpowiednia odmiana ryżu. Najlepiej sprawdzą się tu arborio, originario, carnaloni lub vialone nano, czyli gatunki charakteryzujące się okrągłymi ziarnami. Pamiętaj także, aby nie płukać ryżu przeznaczonego do risotto – możesz w ten sposób zmyć z zewnętrznych ziaren skrobię, która potrzebna będzie do zagęszczenia sosu. Jeden ze składników dania, parmezan, możesz zastąpić dowolnym żółtym serem.