Risotto z kurczakiem i groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

687 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

689 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 litr

0

2 sztuki

2 sztuki

0

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szklanka

80 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Rosołu z kury Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż mięso pokrojone w paski i doprawione świeżym pieprzem.

Risotto z kurczakiem i groszkiem - Krok 1

Krok 2

Wyjmij mięso z patelni i wlej na nią pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek.

Risotto z kurczakiem i groszkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie wlej wino.

Risotto z kurczakiem i groszkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy alkohol odparuje, wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn. Następnie dolej kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie półpłynna.

Risotto z kurczakiem i groszkiem - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj do ryżu usmażonego kurczaka, listki tymianku, masło, śmietankę, starty ser i zielony groszek. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu w głębokim talerzu. Powinno być płynne. Na końcu dopraw pieprzem.

Risotto z kurczakiem i groszkiem - Krok 5
14

Opinie o przepisie

  • Hanna Kamińska

    Hanna Kamińska

    Robilam pyszne polecam szczerze dawno nie robilam dzieki za przypomnienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Senczuk Krzysztof

    Senczuk Krzysztof

    Palce lizac!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kamiński

    Stanisław Kamiński

    Tylko nie ryż mogą być ziemnaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szymaszek-modzelewska

    Barbara Szymaszek-modzelewska

    Za dużo roboty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Horst Poremba

    Horst Poremba

    A czy może być z kogutem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Klimczuk

    Bernadeta Klimczuk

    Wloskie risotto bez kurczaka....haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Wojtaszek

    Danuta Wojtaszek

    Pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Czarnocki

    Mieczysław Czarnocki

    To co pokazane -to ani pojeść ani polizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Burliga

    Cecylia Burliga

    co by nie dac do kurczaka to zawsze jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Maciejewski

    Tadeusz Maciejewski

    Bedzie jutro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Halik

    Ewa Halik

    Może smaczne, lecz niezbyt apetyczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Kawalec

    Jakub Kawalec

    cc cz cz @):- @):- @):-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Szymanowska

    Wanda Szymanowska

    Chce spróbować, kto czestuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    Mam nadzieję, ze groszek przed spozyciem, przez kurczaka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i groszkiemRisotto z kurczakiem i groszkiem

Risotto jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie go z dodatkiem kurczaka oraz zielonego groszku, lecz równie dobrze smakować będzie on z twoimi ulubionymi rybami, owocami morza, grzybami czy warzywami. Możesz zaserwować także risotto po mediolańsku, czyli jedynie z dodatkiem parmezanu i szafranu. Kluczem do dobrego risotto jest odpowiednia odmiana ryżu. Najlepiej sprawdzą się tu arborio, originario, carnaloni lub vialone nano, czyli gatunki charakteryzujące się okrągłymi ziarnami. Pamiętaj także, aby nie płukać ryżu przeznaczonego do risotto – możesz w ten sposób zmyć z zewnętrznych ziaren skrobię, która potrzebna będzie do zagęszczenia sosu. Jeden ze składników dania, parmezan, możesz zastąpić dowolnym żółtym serem.