Risotto z batatem - z ziemniakami i z dynią | Przepisy.pl pixel

Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę oraz dynię i ziemniaki. Po chwili dodaj suchy ryż, przyprawy i całość smaż kilka minut.

Krok 3

Teraz zalej ryż wodą tak, aby zakryć ryż, dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlej ponownie trochę wody. Gotuj, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Pod koniec dodaj do ryżu śmietankę oraz starty parmezan. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj wszystko, aż risotto zrobi się kremowe.

Krok 6

Na końcu posyp risotto pokruszonymi kawałkami sera feta i podawaj.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 23.05.2023

    Czy można dodać zwykłe ziemniaki zamiast batatów?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej