Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę oraz dynię i ziemniaki. Po chwili dodaj suchy ryż, przyprawy i całość smaż kilka minut.

Krok 3

Teraz zalej ryż wodą tak, aby zakryć ryż, dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlej ponownie trochę wody. Gotuj, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Pod koniec dodaj do ryżu śmietankę oraz starty parmezan. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj wszystko, aż risotto zrobi się kremowe.

Krok 6

Na końcu posyp risotto pokruszonymi kawałkami sera feta i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciecierzyca ze szpinakiem
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej