Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę oraz dynię i ziemniaki. Po chwili dodaj suchy ryż, przyprawy i całość smaż kilka minut.

Krok 3

Teraz zalej ryż wodą tak, aby zakryć ryż, dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlej ponownie trochę wody. Gotuj, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Pod koniec dodaj do ryżu śmietankę oraz starty parmezan. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj wszystko, aż risotto zrobi się kremowe.

Krok 6

Na końcu posyp risotto pokruszonymi kawałkami sera feta i podawaj.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 23.05.2023

    Czy można dodać zwykłe ziemniaki zamiast batatów?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Frittata z kurczakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej