Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
łatwe
126 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
125 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż chwilę. Dopraw do smaku.
Krok 2
Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj. Ser pokrój w kostkę.
Krok 3
Przygotuj beszamel: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i wyłóż warstwę makaronu. Ponownie posmaruj sosem, wyłóż szpinak oraz fetę i przykryj płatami makaronu.
Krok 5
Posmaruj znów beszamelem, wyłóż bakłażany, polej sosem i przykryj płatami makaronu. Całość posmaruj pozostałym sosem i posyp startą mozzarellą. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj 40 minut.

Dobra rada:
Prócz bakłażana możesz użyć również cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – do lasagne dodaj bakłażan, szpinak oraz ser feta. Konsystencje i smaki poszczególnych warstw tej potrawy tworzą pyszną i niebanalną kompozycję na obiad lub kolację. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest podsmażenie na rozgrzanej oliwie szpinaku z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Następnie pokrój bakłażana w plastry, skrop je oliwą i zgrilluj w piekarniku lub na patelni grillowej. Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie beszamelu – w rondelku rozpuść tłuszcz, wsyp mąkę i pokruszoną kostkę rosołową, a następnie wlej mleko. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmaruj beszamelem, umieść na dnie płaty makaronu, polej sosem i dodaj szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta. Kolejne warstwy ułóż według wskazówek zawartych w przepisie, a na koniec posyp lasagne startą mozzarellą i wstaw do piekarnika. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.