Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

500 mililitrów

2 sztuki

125 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż chwilę. Dopraw do smaku.

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj. Ser pokrój w kostkę.

Krok 3

Przygotuj beszamel: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i wyłóż warstwę makaronu. Ponownie posmaruj sosem, wyłóż szpinak oraz fetę i przykryj płatami makaronu.

Krok 5

Posmaruj znów beszamelem, wyłóż bakłażany, polej sosem i przykryj płatami makaronu. Całość posmaruj pozostałym sosem i posyp startą mozzarellą. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj 40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Prócz bakłażana możesz użyć również cukinii.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem fetaLasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – do lasagne dodaj bakłażan, szpinak oraz ser feta. Konsystencje i smaki poszczególnych warstw tej potrawy tworzą pyszną i niebanalną kompozycję na obiad lub kolację. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest podsmażenie na rozgrzanej oliwie szpinaku z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Następnie pokrój bakłażana w plastry, skrop je oliwą i zgrilluj w piekarniku lub na patelni grillowej. Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie beszamelu – w rondelku rozpuść tłuszcz, wsyp mąkę i pokruszoną kostkę rosołową, a następnie wlej mleko. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmaruj beszamelem, umieść na dnie płaty makaronu, polej sosem i dodaj szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta. Kolejne warstwy ułóż według wskazówek zawartych w przepisie, a na koniec posyp lasagne startą mozzarellą i wstaw do piekarnika. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.