Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
łatwe
129 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
125 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż chwilę. Dopraw do smaku.
Krok 2
Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj. Ser pokrój w kostkę.
Krok 3
Przygotuj beszamel: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i wyłóż warstwę makaronu. Ponownie posmaruj sosem, wyłóż szpinak oraz fetę i przykryj płatami makaronu.
Krok 5
Posmaruj znów beszamelem, wyłóż bakłażany, polej sosem i przykryj płatami makaronu. Całość posmaruj pozostałym sosem i posyp startą mozzarellą. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj 40 minut.

Dobra rada:
Prócz bakłażana możesz użyć również cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – do lasagne dodaj bakłażan, szpinak oraz ser feta. Konsystencje i smaki poszczególnych warstw tej potrawy tworzą pyszną i niebanalną kompozycję na obiad lub kolację. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest podsmażenie na rozgrzanej oliwie szpinaku z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Następnie pokrój bakłażana w plastry, skrop je oliwą i zgrilluj w piekarniku lub na patelni grillowej. Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie beszamelu – w rondelku rozpuść tłuszcz, wsyp mąkę i pokruszoną kostkę rosołową, a następnie wlej mleko. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmaruj beszamelem, umieść na dnie płaty makaronu, polej sosem i dodaj szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta. Kolejne warstwy ułóż według wskazówek zawartych w przepisie, a na koniec posyp lasagne startą mozzarellą i wstaw do piekarnika. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.