Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
200 mililitrów
0.5 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
Krok 2
Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
Krok 3
Sos Knorr połącz ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i przełóż na talerz.
Krok 4
Na pozostałej margarynie przygotuj jajka sadzone. Ułóż je na szpinaku i podawaj np. z pieczywem. Taka potrawa może stanowić lekki obiad, jak również może być podawana na śniadanie.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z jajkiem
Zielone liście szpinaku, smażone z czosnkiem i dodatkiem śmietany, świetnie komponują się z delikatnym jajkiem sadzonym. Potrawę serwuje się jako smaczne śniadanie, ale może też stanowić bezmięsny obiad. Danie dobrze smakuje serwowane z grzankami lub świeżym chlebem i warzywami. Dołącz do niego pomidory, ogórka lub paprykę. Podczas smażenia dodaj do szpinaku kilka suszonych pomidorów, jeśli chcesz wzmocnić jego smak. Zamiast śmietany sprawdzi się także dodatek jogurtu naturalnego. Szpinak będzie świetnie smakował, jeśli posypiesz go startym żółtym serem lub jeszcze na patelni wymieszasz z serem feta. Serwując go z jajkiem na obiad, dołącz do niego smażone tofu, grillowany ser halloumi lub w ten sam sposób przyrządzonego oscypka. Potrawę możesz też podać w formie grzanek lub zapiec ją w kokilkach. Nałóż szpinak do kokilek, wbij na wierzch jajko i włóż do piekarnika, do czasu aż jajko będzie gotowe. Serwuj z sałatką z roszponki, pomidorów, czarnych oliwek i cebuli. Spróbuj tego prostego dania i jego różnych wersji. Zapoznaj się z podanym przepisem.