Szpinak z jajkiem sadzonym – przepis na gęsto | Przepisy.pl pixel

Szpinak z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

284 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

200 mililitrów

0.5 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z jajkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Szpinak z jajkiem  - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr połącz ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i przełóż na talerz.

Szpinak z jajkiem  - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej margarynie przygotuj jajka sadzone. Ułóż je na szpinaku i podawaj np. z pieczywem. Taka potrawa może stanowić lekki obiad, jak również może być podawana na śniadanie.

Szpinak z jajkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z jajkiem Szpinak z jajkiem

Jeszcze do niedawna szpinak kojarzyliśmy ze stołówkowym jedzeniem, któremu daleko było do doskonałości. Na szczęście nie przekreśliliśmy tego warzywa, bo od kilku lat wraca na nasze stoły, w różnych przepisach. Jednym z przykładów na proste, szybkie i pyszne danie jest szpinak z jajkiem. Zielone liście, smażone z czosnkiem i dodatkiem śmietany, świetnie komponują się z delikatnym jajkiem sadzonym. Danie dobrze smakuje serwowane z grzankami lub świeżym chlebem i warzywami. Dodaj do niego pomidory, ogórka lub paprykę. Serwując szpinak z jajkiem sadzonym na obiad, dołącz do niego smażone tofu, grillowany ser halloumi lub w ten sam sposób przyrządzony oscypek. Potrawę możesz też podać w formie grzanek lub zapiec ją w kokilkach. Nałóż do nich szpinak z czosnkiem i jajkiem i włóż do piekarnika, do czasu aż jajko będzie gotowe. Serwuj z sałatką z roszponki, pomidorów, czarnych oliwek i cebuli. W każdym przypadku szpinak z jajkiem oznacza jedno: będzie prosto, szybko i pysznie!

Dla kogo?

Przepis na szpinak z jajkiem jest propozycją nie tylko dla zwolenników kuchni roślinnej. Będzie także świetnym urozmaiceniem menu osób, które nie wyobrażają sobie dań bez mięsa. W takim przypadku szpinak może być idealnym dodatkiem np. do karkówki, kurczaka czy steka.

Na jaką okazję?

Szpinak z jajkiem na obiad? Zdecydowanie tak, ale nie tylko. Wykorzystaj nasz przepis w porze śniadaniowej, na kolację lub gdy odwiedzą cię niespodziewani goście.

Czy wiesz, że?

Jednym z najczęściej pojawiających się skojarzeń ze szpinakiem jest bohater filmu animowanego Popeye. Marynarz ten, po zjedzeniu porcji szpinaku, uzyskiwał nadludzką siłę. Twierdzi się, że dzięki Popeye w USA znacząco wzrosło spożycie tej zielonej rośliny.

Dla urozmaicenia:

Podczas smażenia dodaj do szpinaku z jajkiem kilka suszonych pomidorów, jeśli chcesz wzmocnić jego smak. Zamiast śmietany sprawdzi się także dodatek jogurtu naturalnego. Szpinak z jajkiem i śmietaną będzie świetnie smakował, jeśli posypiesz go startym żółtym serem lub jeszcze na patelni wymieszasz z serem feta.