Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
200 mililitrów
0.5 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
Krok 2
Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
Krok 3
Sos Knorr połącz ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i przełóż na talerz.
Krok 4
Na pozostałej margarynie przygotuj jajka sadzone. Ułóż je na szpinaku i podawaj np. z pieczywem. Taka potrawa może stanowić lekki obiad, jak również może być podawana na śniadanie.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z jajkiem
Jeszcze do niedawna szpinak kojarzyliśmy ze stołówkowym jedzeniem, któremu daleko było do doskonałości. Na szczęście nie przekreśliliśmy tego warzywa, bo od kilku lat wraca na nasze stoły, w różnych przepisach. Jednym z przykładów na proste, szybkie i pyszne danie jest szpinak z jajkiem. Zielone liście, smażone z czosnkiem i dodatkiem śmietany, świetnie komponują się z delikatnym jajkiem sadzonym. Danie dobrze smakuje serwowane z grzankami lub świeżym chlebem i warzywami. Dodaj do niego pomidory, ogórka lub paprykę. Serwując szpinak z jajkiem sadzonym na obiad, dołącz do niego smażone tofu, grillowany ser halloumi lub w ten sam sposób przyrządzony oscypek. Potrawę możesz też podać w formie grzanek lub zapiec ją w kokilkach. Nałóż do nich szpinak z czosnkiem i jajkiem i włóż do piekarnika, do czasu aż jajko będzie gotowe. Serwuj z sałatką z roszponki, pomidorów, czarnych oliwek i cebuli. W każdym przypadku szpinak z jajkiem oznacza jedno: będzie prosto, szybko i pysznie!
Dla kogo?
Przepis na szpinak z jajkiem jest propozycją nie tylko dla zwolenników kuchni roślinnej. Będzie także świetnym urozmaiceniem menu osób, które nie wyobrażają sobie dań bez mięsa. W takim przypadku szpinak może być idealnym dodatkiem np. do karkówki, kurczaka czy steka.
Na jaką okazję?
Szpinak z jajkiem na obiad? Zdecydowanie tak, ale nie tylko. Wykorzystaj nasz przepis w porze śniadaniowej, na kolację lub gdy odwiedzą cię niespodziewani goście.
Czy wiesz, że?
Jednym z najczęściej pojawiających się skojarzeń ze szpinakiem jest bohater filmu animowanego Popeye. Marynarz ten, po zjedzeniu porcji szpinaku, uzyskiwał nadludzką siłę. Twierdzi się, że dzięki Popeye w USA znacząco wzrosło spożycie tej zielonej rośliny.
Dla urozmaicenia:
Podczas smażenia dodaj do szpinaku z jajkiem kilka suszonych pomidorów, jeśli chcesz wzmocnić jego smak. Zamiast śmietany sprawdzi się także dodatek jogurtu naturalnego. Szpinak z jajkiem i śmietaną będzie świetnie smakował, jeśli posypiesz go startym żółtym serem lub jeszcze na patelni wymieszasz z serem feta.