Szpinak z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

280 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

200 mililitrów

0.5 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z jajkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Szpinak z jajkiem  - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr połącz ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i przełóż na talerz.

Szpinak z jajkiem  - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej margarynie przygotuj jajka sadzone. Ułóż je na szpinaku i podawaj np. z pieczywem. Taka potrawa może stanowić lekki obiad, jak również może być podawana na śniadanie.

Szpinak z jajkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z jajkiem Szpinak z jajkiem

Zielone liście szpinaku, smażone z czosnkiem i dodatkiem śmietany, świetnie komponują się z delikatnym jajkiem sadzonym. Potrawę serwuje się jako smaczne śniadanie, ale może też stanowić bezmięsny obiad. Danie dobrze smakuje serwowane z grzankami lub świeżym chlebem i warzywami. Dołącz do niego pomidory, ogórka lub paprykę. Podczas smażenia dodaj do szpinaku kilka suszonych pomidorów, jeśli chcesz wzmocnić jego smak. Zamiast śmietany sprawdzi się także dodatek jogurtu naturalnego. Szpinak będzie świetnie smakował, jeśli posypiesz go startym żółtym serem lub jeszcze na patelni wymieszasz z serem feta. Serwując go z jajkiem na obiad, dołącz do niego smażone tofu, grillowany ser halloumi lub w ten sam sposób przyrządzonego oscypka. Potrawę możesz też podać w formie grzanek lub zapiec ją w kokilkach. Nałóż szpinak do kokilek, wbij na wierzch jajko i włóż do piekarnika, do czasu aż jajko będzie gotowe. Serwuj z sałatką z roszponki, pomidorów, czarnych oliwek i cebuli. Spróbuj tego prostego dania i jego różnych wersji. Zapoznaj się z podanym przepisem.