
Składniki
300 gramów
500 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
250 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto rozwałkuj na cienki płat na stolnicy podsypanej mąką.
Krok 2
Następnie przełóż je do formy do wypiekania tarty. Ranty delikatnie pościskaj palcami tak, aby powstał wzorek.
Krok 3
Ciasto wysyp grochem lub fasolą i upiecz w temperaturze 180 °C przez 15 minut. Powinno być upieczone na lekko złotawy kolor.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, dodaj mięso mielone.
Krok 5
Gdy mięso będzie rumiane, dodaj rodzynki oraz przyprawę Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut.
Krok 6
W misce wymieszaj mleko z jajkami, sosem chutney, pokruszonym chlebem i wystudzonym mięsem.
Krok 7
Gotowy farsz wlej na wcześniej podpieczone ciasto. Całość wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20-30 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bobotie czyli afrykańska zapiekanka
Bobotie to danie charakterystyczne dla kuchni Republiki Południowej Afryki. Jest rodzajem zapiekanki, którą przygotowuje się na kruchym spodzie. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując gotowe ciasto. Starannie rozwałkuj je na stolnicy, a następnie wyklej nim formę do tarty. Zadbaj o to, aby ranty pościskać palcami – dzięki temu powstanie efektowny wzorek. Następnie wsyp na ciasto groch lub fasolę i piecz je przez krótki czas w piekarniku. Będzie gotowe, kiedy nabierze lekko złotawego koloru. Kolejny krok w przyrządzaniu tej smacznej potrawy to przygotowanie farszu. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy warzywa już się zarumienią, dodaj do nich mięso mielone. Smak całości podkreślisz dzięki wykorzystaniu rodzynków i przyprawy do złotego kurczaka. Następnie w osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem, gęstym indyjskim sosem chutney, pokruszonymi kromkami chleba i wystudzonym mięsem. Tak przygotowany farsz należy wylać na wcześniej podpieczone ciasto. Całość wstaw jeszcze na krótki czas do dobrze nagrzanego piekarnika. Bobotie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie.