Bobotie czyli afrykańska zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bobotie czyli afrykańska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

250 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto rozwałkuj na cienki płat na stolnicy podsypanej mąką.

Krok 2

Następnie przełóż je do formy do wypiekania tarty. Ranty delikatnie pościskaj palcami tak, aby powstał wzorek.

Krok 3

Ciasto wysyp grochem lub fasolą i upiecz w temperaturze 180 °C przez 15 minut. Powinno być upieczone na lekko złotawy kolor.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, dodaj mięso mielone.

Krok 5

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj rodzynki oraz przyprawę Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut.

Krok 6

W misce wymieszaj mleko z jajkami, sosem chutney, pokruszonym chlebem i wystudzonym mięsem.

Krok 7

Gotowy farsz wlej na wcześniej podpieczone ciasto. Całość wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20-30 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bobotie czyli afrykańska zapiekanka   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bobotie czyli afrykańska zapiekanka  Bobotie czyli afrykańska zapiekanka

Bobotie to danie charakterystyczne dla kuchni Republiki Południowej Afryki. Jest rodzajem zapiekanki, którą przygotowuje się na kruchym spodzie. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując gotowe ciasto. Starannie rozwałkuj je na stolnicy, a następnie wyklej nim formę do tarty. Zadbaj o to, aby ranty pościskać palcami – dzięki temu powstanie efektowny wzorek. Następnie wsyp na ciasto groch lub fasolę i piecz je przez krótki czas w piekarniku. Będzie gotowe, kiedy nabierze lekko złotawego koloru. Kolejny krok w przyrządzaniu tej smacznej potrawy to przygotowanie farszu. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy warzywa już się zarumienią, dodaj do nich mięso mielone. Smak całości podkreślisz dzięki wykorzystaniu rodzynków i przyprawy do złotego kurczaka. Następnie w osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem, gęstym indyjskim sosem chutney, pokruszonymi kromkami chleba i wystudzonym mięsem. Tak przygotowany farsz należy wylać na wcześniej podpieczone ciasto. Całość wstaw jeszcze na krótki czas do dobrze nagrzanego piekarnika. Bobotie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie.