Bobotie czyli afrykańska zapiekanka

- Krok 1Ciasto rozwałkuj na cienki płat na stolnicy podsypanej mąką.
- Krok 2Następnie przełóż je do formy do wypiekania tarty. Ranty delikatnie pościskaj palcami tak, aby powstał wzorek.
- Krok 3Ciasto wysyp grochem lub fasolą i upiecz w temperaturze 180 °C przez 15 minut. Powinno być upieczone na lekko złotawy kolor.
- Krok 4Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, dodaj mięso mielone.
- Krok 5Gdy mięso będzie rumiane, dodaj rodzynki oraz przyprawę Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut.
- Krok 6W misce wymieszaj mleko z jajkami, sosem chutney, pokruszonym chlebem i wystudzonym mięsem.
- Krok 7Gotowy farsz wlej na wcześniej podpieczone ciasto. Całość wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20-30 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Bobotie to danie charakterystyczne dla kuchni Republiki Południowej Afryki. Jest rodzajem zapiekanki, którą przygotowuje się na kruchym spodzie. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując gotowe ciasto. Starannie rozwałkuj je na stolnicy, a następnie wyklej nim formę do tarty. Zadbaj o to, aby ranty pościskać palcami – dzięki temu powstanie efektowny wzorek. Następnie wsyp na ciasto groch lub fasolę i piecz je przez krótki czas w piekarniku. Będzie gotowe, kiedy nabierze lekko złotawego koloru. Kolejny krok w przyrządzaniu tej smacznej potrawy to przygotowanie farszu. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy warzywa już się zarumienią, dodaj do nich mięso mielone. Smak całości podkreślisz dzięki wykorzystaniu rodzynków i przyprawy do złotego kurczaka. Następnie w osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem, gęstym indyjskim sosem chutney, pokruszonymi kromkami chleba i wystudzonym mięsem. Tak przygotowany farsz należy wylać na wcześniej podpieczone ciasto. Całość wstaw jeszcze na krótki czas do dobrze nagrzanego piekarnika. Bobotie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie.