Składniki
0.5 szklanki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
100 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej żeliwnej patelni przesmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę oraz cebulę.
Krok 2
Następnie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Wlej 500 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę. Jeśli uważasz za konieczne dopraw do smaku.
Krok 3
W garnku zagotuj 1 litr osolonej lekko wody. Do wrzątku wsypuj powoli polentę cały czas mieszając. Na koniec dodaj masło oraz parmezan i wymieszaj.
Krok 4
Przygotowany wcześniej mięsny farsz (w patelni) posyp połową startego cheddara.
Krok 5
Następnie po całości rozprowadź gorącą polentę i posyp na koniec resztą startego sera. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia jej wierzchu. Jeśli nie posiadasz żeliwnej patelni lub takiej, którą możesz wstawić do piekarnika – potrawę przygotuj w naczyniu żaroodpornym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka zapiekanka z polenty
Na bazie polenty, czyli tradycyjnej włoskiej kaszki kukurydzianej, przyrządzisz wyśmienitą zapiekankę o aksamitnej konsystencji. Ta prosta potrawa będzie świetną propozycją na obiad dla kilku osób. Do jej przygotowania będziesz także potrzebować mielonej wieprzowiny z wołowiną oraz kilku warzyw. Najpierw podsmaż mięso na rozgrzanej patelni żeliwnej – to istotne, aby wykonana była z tego materiału, ponieważ później wstawisz ją do piekarnika. Pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki dodaj do mięsa, po czym wsyp kompozycję przypraw do pikantnego sosu bolognese. Całość zalej wodą, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu, a na koniec dorzuć listki świeżej kolendry. Następnie do garnka z gotującą się wodą wsyp powoli kaszkę, cały czas mieszając i po chwili połącz z tłuszczem oraz parmezanem. Mięsny farsz posyp startym serem cheddar, a na wierzchu równomiernie rozprowadź polentę. Danie wstaw do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.