Szybka zapiekanka z polenty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka zapiekanka z polenty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

71 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej żeliwnej patelni przesmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę oraz cebulę.

Krok 2

Następnie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Wlej 500 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę. Jeśli uważasz za konieczne dopraw do smaku.

Krok 3

W garnku zagotuj 1 litr osolonej lekko wody. Do wrzątku wsypuj powoli polentę cały czas mieszając. Na koniec dodaj masło oraz parmezan i wymieszaj.

Krok 4

Przygotowany wcześniej mięsny farsz (w patelni) posyp połową startego cheddara.

Krok 5

Następnie po całości rozprowadź gorącą polentę i posyp na koniec resztą startego sera. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia jej wierzchu. Jeśli nie posiadasz żeliwnej patelni lub takiej, którą możesz wstawić do piekarnika – potrawę przygotuj w naczyniu żaroodpornym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zapiekanka z polentySzybka zapiekanka z polenty

Na bazie polenty, czyli tradycyjnej włoskiej kaszki kukurydzianej, przyrządzisz wyśmienitą zapiekankę o aksamitnej konsystencji. Ta prosta potrawa będzie świetną propozycją na obiad dla kilku osób. Do jej przygotowania będziesz także potrzebować mielonej wieprzowiny z wołowiną oraz kilku warzyw. Najpierw podsmaż mięso na rozgrzanej patelni żeliwnej – to istotne, aby wykonana była z tego materiału, ponieważ później wstawisz ją do piekarnika. Pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki dodaj do mięsa, po czym wsyp kompozycję przypraw do pikantnego sosu bolognese. Całość zalej wodą, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu, a na koniec dorzuć listki świeżej kolendry. Następnie do garnka z gotującą się wodą wsyp powoli kaszkę, cały czas mieszając i po chwili połącz z tłuszczem oraz parmezanem. Mięsny farsz posyp startym serem cheddar, a na wierzchu równomiernie rozprowadź polentę. Danie wstaw do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.