
Składniki
0.5 szklanki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
100 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej żeliwnej patelni przesmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę oraz cebulę.
Krok 2
Następnie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Wlej 500 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę. Jeśli uważasz za konieczne dopraw do smaku.
Krok 3
W garnku zagotuj 1 litr osolonej lekko wody. Do wrzątku wsypuj powoli polentę cały czas mieszając. Na koniec dodaj masło oraz parmezan i wymieszaj.
Krok 4
Przygotowany wcześniej mięsny farsz (w patelni) posyp połową startego cheddara.
Krok 5
Następnie po całości rozprowadź gorącą polentę i posyp na koniec resztą startego sera. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia jej wierzchu. Jeśli nie posiadasz żeliwnej patelni lub takiej, którą możesz wstawić do piekarnika – potrawę przygotuj w naczyniu żaroodpornym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka zapiekanka z polenty
Na bazie polenty, czyli tradycyjnej włoskiej kaszki kukurydzianej, przyrządzisz wyśmienitą zapiekankę o aksamitnej konsystencji. Ta prosta potrawa będzie świetną propozycją na obiad dla kilku osób. Do jej przygotowania będziesz także potrzebować mielonej wieprzowiny z wołowiną oraz kilku warzyw. Najpierw podsmaż mięso na rozgrzanej patelni żeliwnej – to istotne, aby wykonana była z tego materiału, ponieważ później wstawisz ją do piekarnika. Pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki dodaj do mięsa, po czym wsyp kompozycję przypraw do pikantnego sosu bolognese. Całość zalej wodą, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu, a na koniec dorzuć listki świeżej kolendry. Następnie do garnka z gotującą się wodą wsyp powoli kaszkę, cały czas mieszając i po chwili połącz z tłuszczem oraz parmezanem. Mięsny farsz posyp startym serem cheddar, a na wierzchu równomiernie rozprowadź polentę. Danie wstaw do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.