
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
500 mililitrów
200 gramów
3 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
80 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z indyka rozbij przez folię spożywczą na bardzo cienkie płaty. Mięso oprósz pieprzem i przyprawą warzywną Knorr.

Krok 2
Na powierzchni mięsa ułóż ser i szynkę. Całość złóż na pół i zepnij wykałaczką.

Krok 3
Tak przygotowanego indyka oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż chwilę, aż będzie szklista.

Krok 4
Na patelnię dodaj pozostałą mąkę, 500 ml wody oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Sos dopraw do smaku, rozprowadzając w nim łyżkę musztardy i masło.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z indyka
Piersi z indyka są bardzo lubianym mięsem, ale najpopularniejsze sposoby ich podawania, nie zaskakują. Podpowiadamy, jak to zmienić. Wykaż się przed rodziną i gośćmi serwując sznycle z piersi z indyka, które będą przypominały kieszonki wypełnione smakołykami – szynką i ciągnącym się serem. Mięso z indyka jest nieco rzadziej używane niż mięso z kurczaka, a szkoda, bo ma w kuchni równie szerokie zastosowanie i można go przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy połączenie delikatnego mięsa z indyka z serem i szynką, i zapieczone, na wzór tostów. Takie mięso, na pewno nie będzie suche! Zrobienie kieszonek z indyka zajmie ci dosłownie chwilę, a efekt będzie naprawdę zaskakujący. Dodatkowo, jeśli każdą z kieszonek po usmażeniu przetniesz po przekątnej na pół – odwzorowujesz styl serwowania, rodem z dobrych restauracji. To przecież farsz nadaje tej potrawie kolorytu i wyjątkowości.