Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami
łatwe
1554 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 sztuka
300 gramów
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron pappardelle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.
Krok 2
Kurczaka pokrój w paski, skrop oliwą, oprósz połową ziół, kostką Bulion warzywny Knorr oraz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj cebulę. Całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut redukując nieco jej objętość.
Krok 4
Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron oraz parmezan. Podawaj natychmiast.

Dobra rada:
Pappardelle ze względu na swoją strukturę jest stworzony do serwowania z sosami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami
Pappardelle z kurczakiem to danie, którego nie trzeba rekomendować znawcom i miłośnikom kuchni włoskiej. Makaron, pierś z kurczaka, parmezan, śmietana, cebula i mieszanka aromatycznych przypraw stanowią obowiązkowe elementy tego dania. Jeśli chcecie przygotować domowy makaron pappardelle z kurczakiem, skorzystajcie z naszego przepisu. Jest prosty, szybki, a danie – pyszne!
Dla kogo?
Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to znakomite rozwiązanie przede wszystkim dla tych z was, którzy lubią oryginalną włoską kuchnię, pachnącą oregano i bazylią.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na codzienny obiad! Pappardelle w sosie śmietanowym z kurczakiem jest doskonałą propozycją również na romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Makaron pappardelle pochodzi z włoskiej Toskanii. Według tradycyjnej receptury wstążki powinny mieć szerokość od dwóch do trzech centymetrów.
Dla urozmaicenia:
Jak na tradycyjną włoską kuchnię przystało – do pappardelle z kurczakiem i śmietaną nie żałujcie dodatków ziołowych! Doskonale sprawdzi się liść świeżej bazylii, który dopełni także estetyki dania.

































