Pappardelle z kurczakiem - makaron: w sosie | Przepisy.pl pixel

Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1043 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron pappardelle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

Kurczaka pokrój w paski, skrop oliwą, oprósz połową ziół, kostką Bulion warzywny Knorr oraz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj cebulę. Całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut redukując nieco jej objętość.

Krok 4

Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron oraz parmezan. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pappardelle ze względu na swoją strukturę jest stworzony do serwowania z sosami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołamiMakaron pappardelle z kurczakiem i ziołami

Pappardelle z kurczakiem to danie, którego nie trzeba rekomendować znawcom i miłośnikom kuchni włoskiej. Makaron, pierś z kurczaka, parmezan, śmietana, cebula i mieszanka aromatycznych przypraw stanowią obowiązkowe elementy tego dania. Jeśli chcecie przygotować domowy makaron pappardelle z kurczakiem, skorzystajcie z naszego przepisu. Jest prosty, szybki, a danie – pyszne!

Dla kogo?

Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to znakomite rozwiązanie przede wszystkim dla tych z was, którzy lubią oryginalną włoską kuchnię, pachnącą oregano i bazylią.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienny obiad! Pappardelle w sosie śmietanowym z kurczakiem jest doskonałą propozycją również na romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Makaron pappardelle pochodzi z włoskiej Toskanii. Według tradycyjnej receptury wstążki powinny mieć szerokość od dwóch do trzech centymetrów.

Dla urozmaicenia:

 Jak na tradycyjną włoską kuchnię przystało – do pappardelle z kurczakiem i śmietaną nie żałujcie dodatków ziołowych! Doskonale sprawdzi się liść świeżej bazylii, który dopełni także estetyki dania.