Składniki
300 gramów
1 sztuka
300 gramów
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron pappardelle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.
Krok 2
Kurczaka pokrój w paski, skrop oliwą, oprósz połową ziół, kostką Bulion warzywny Knorr oraz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj cebulę. Całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut redukując nieco jej objętość.
Krok 4
Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron oraz parmezan. Podawaj natychmiast.
Dobra rada:
Pappardelle ze względu na swoją strukturę jest stworzony do serwowania z sosami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami
Pappardelle z kurczakiem to danie, którego nie trzeba rekomendować znawcom i miłośnikom kuchni włoskiej. Makaron, pierś z kurczaka, parmezan, śmietana, cebula i mieszanka aromatycznych przypraw stanowią obowiązkowe elementy tego dania. Jeśli chcecie przygotować domowy makaron pappardelle z kurczakiem, skorzystajcie z naszego przepisu. Jest prosty, szybki, a danie – pyszne!
Dla kogo?
Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to znakomite rozwiązanie przede wszystkim dla tych z was, którzy lubią oryginalną włoską kuchnię, pachnącą oregano i bazylią.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na codzienny obiad! Pappardelle w sosie śmietanowym z kurczakiem jest doskonałą propozycją również na romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Makaron pappardelle pochodzi z włoskiej Toskanii. Według tradycyjnej receptury wstążki powinny mieć szerokość od dwóch do trzech centymetrów.
Dla urozmaicenia:
Jak na tradycyjną włoską kuchnię przystało – do pappardelle z kurczakiem i śmietaną nie żałujcie dodatków ziołowych! Doskonale sprawdzi się liść świeżej bazylii, który dopełni także estetyki dania.