Pappardelle z kurczakiem - makaron: w sosie | Przepisy.pl pixel

Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1000 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron pappardelle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

Kurczaka pokrój w paski, skrop oliwą, oprósz połową ziół, kostką Bulion warzywny Knorr oraz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj cebulę. Całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut redukując nieco jej objętość.

Krok 4

Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron oraz parmezan. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pappardelle ze względu na swoją strukturę jest stworzony do serwowania z sosami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołamiMakaron pappardelle z kurczakiem i ziołami

Pappardelle z kurczakiem to danie, którego nie trzeba rekomendować znawcom i miłośnikom kuchni włoskiej. Makaron, pierś z kurczaka, parmezan, śmietana, cebula i mieszanka aromatycznych przypraw stanowią obowiązkowe elementy tego dania. Jeśli chcecie przygotować domowy makaron pappardelle z kurczakiem, skorzystajcie z naszego przepisu. Jest prosty, szybki, a danie – pyszne!

Dla kogo?

Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to znakomite rozwiązanie przede wszystkim dla tych z was, którzy lubią oryginalną włoską kuchnię, pachnącą oregano i bazylią.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienny obiad! Pappardelle w sosie śmietanowym z kurczakiem jest doskonałą propozycją również na romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Makaron pappardelle pochodzi z włoskiej Toskanii. Według tradycyjnej receptury wstążki powinny mieć szerokość od dwóch do trzech centymetrów.

Dla urozmaicenia:

 Jak na tradycyjną włoską kuchnię przystało – do pappardelle z kurczakiem i śmietaną nie żałujcie dodatków ziołowych! Doskonale sprawdzi się liść świeżej bazylii, który dopełni także estetyki dania.