Makaron zapiekany z serem
szynką i pomidorami
łatwe
65 osób zapisało

Składniki
125 mililitrów
310 mililitrów
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
65 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nudle Knorr wymieszaj z wodą i mlekiem i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Gdy makaron trochę ostygnie, dodaj roztrzepane jajko, margarynę, pokrojoną szynkę oraz pokrojonego w pół plastry pomidora.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki i przekładaj makaron wraz z sosem do indywidualnych naczynek do zapiekania.
Krok 4
Po wierzchu posyp potrawę startym serem i zapiecz przez 10 minut w 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nudle Ser w ziołach Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron zapiekany z serem
Niewielkie zapiekanki podawane w kokilkach są dobrą inspiracją na to, jak z codziennego dania zrobić uroczysty posiłek. Taki sposób serwowania jest bardziej efektowny, dodatkowo przygotowanie go w małych naczyniach, będzie odpowiednim rozwiązaniem na przystawkę. Makaron zapiekany z serem według naszego przepisu podawany jest właśnie w taki sposób. W wodzie z mlekiem zagotuj charakterystyczne (długie i skręcone) nitki nudle, a kiedy lekko wystygną, dodaj do nich jajko, margarynę, szynkę oraz pomidor pokrojony w drobną kostkę. W miarę możliwości wybieraj słodkie gatunki, np. malinowe albo niewielkie truskawkowe. Wszystkie składniki zamieszaj i przełóż do niewielkich naczyń żaroodpornych – ilości z przepisu wystarczą na cztery porcje. Każdą z nich posyp żółtym serem albo startą mozzarellą. Po upieczeniu udekoruj je świeżą pietruszką albo plasterkami pomidorków koktajlowych. Makaron zapiekany z serem podawaj na obiad lub kolację – przygotuj go i przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje. Do dzieła!