Makaron zapiekany z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron zapiekany z serem

szynką i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

310 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

65 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nudle Knorr wymieszaj z wodą i mlekiem i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy makaron trochę ostygnie, dodaj roztrzepane jajko, margarynę, pokrojoną szynkę oraz pokrojonego w pół plastry pomidora.

Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki i przekładaj makaron wraz z sosem do indywidualnych naczynek do zapiekania.

Krok 4

Po wierzchu posyp potrawę startym serem i zapiecz przez 10 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron zapiekany z seremMakaron zapiekany z serem

Niewielkie zapiekanki podawane w kokilkach są dobrą inspiracją na to, jak z codziennego dania zrobić uroczysty posiłek. Taki sposób serwowania jest bardziej efektowny, dodatkowo przygotowanie go w małych naczyniach, będzie odpowiednim rozwiązaniem na przystawkę. Makaron zapiekany z serem według naszego przepisu podawany jest właśnie w taki sposób. W wodzie z mlekiem zagotuj charakterystyczne (długie i skręcone) nitki nudle, a kiedy lekko wystygną, dodaj do nich jajko, margarynę, szynkę oraz pomidor pokrojony w drobną kostkę. W miarę możliwości wybieraj słodkie gatunki, np. malinowe albo niewielkie truskawkowe. Wszystkie składniki zamieszaj i przełóż do niewielkich naczyń żaroodpornych – ilości z przepisu wystarczą na cztery porcje. Każdą z nich posyp żółtym serem albo startą mozzarellą. Po upieczeniu udekoruj je świeżą pietruszką albo plasterkami pomidorków koktajlowych. Makaron zapiekany z serem podawaj na obiad lub kolację – przygotuj go i przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje. Do dzieła!