Makaron z kurczakiem i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 opakowania

600 mililitrów

200 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni podsmaż na złocisto cebulę pokrojoną w plastry, boczek oraz pierś z kurczaka pokrojone w paski.

Krok 2

W oddzielnym półmisku zrób sos. Zawartość opakowania Nudle Knorr rozpuść w 600 mililitrach gorącej wody, po czym dodaj zimne mleko.

Krok 3

Dodaj do mięsa na patelni suchy makaron z opakowania Nudle Knorr oraz otrzymany sos i doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gotuj na wolnym ogniu pod pokrywą, aż makaron się ugotuje.

1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Gumułczyńska

    Patrycja Gumułczyńska , 16.07.2015

    2/10 Nie polecam Magda Gejsler

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i boczkiemMakaron z kurczakiem i boczkiem

Makaron z kurczakiem i boczkiem to bardzo prosty i smaczny sposób na obiad, kiedy chcesz przyrządzić mięsne danie, a nie masz zbyt wiele czasu. Od czego zacząć? Na początek podsmaż na patelni cebulę pokrojoną w plastry lub piórka, a następnie dodaj boczek, najlepiej wędzony, oraz kurczaka. Aromatyczny boczek nada całości przyjemnego zapachu, a po podsmażeniu także chrupkości. Będzie świetnie kontrastował z delikatnym mięsem z kurczaka oraz kremowym sosem. Do przyrządzenia dania wykorzystaj chiński makaron instant o charakterystycznych długich i skręconych nitkach. Dzięki temu szybko przygotujesz potrawę i nadasz jej oryginalnego wyglądu. Makaron połam przed włożeniem go na patelnię, zalej sosem serowo-ziołowym i gotuj pod przykryciem. Tak przygotowany makaron z kurczakiem i boczkiem możesz serwować na wiele sposobów. Będzie do niego pasować prosta sałatka z sosem winegretem, a także surówka z selera. Wypróbuj ten przepis i zobacz, jak łatwo da się urozmaicić codzienne obiady. Smacznego!