Makaron w sosie curry z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

37

604 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1018 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, cebulę i czosnek pokrój w paseczki. Podsmaż na patelni, aż wszystko się zarumieni. Makaron ugotuj.

Makaron w sosie curry z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonego kurczaka wlej śmietanę oraz pół szklanki wody.

Makaron w sosie curry z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.

Makaron w sosie curry z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Odcedź makaron i gorący dodaj do sosu. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę. Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Makaron w sosie curry z kurczakiem  - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Kochanska

    Ewa Kochanska

    Było przepyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa kańczuk

    ewa kańczuk

    :) Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysio Bombel

    Krzysio Bombel

    wszystko ok smakuje cacy tylko tylko przepisy niech beda dokladniejsze bo naprzyklad w tym nie jest napisane kiedy dodac cury

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie curry z kurczakiem Makaron w sosie curry z kurczakiem

Curry to sposób przyrządzania potraw, pochodzący z kuchni indyjskiej. Jest to zwykle mieszanka warzyw, z dodatkiem ryby lub mięsa, duszonych razem w sosie, przypominające leczo lub gulasz. Istnieje również przyprawa o nazwie curry – to gotowa mieszanka nadająca się do orientalnych dań, w skład której wchodzą m.in.: suszone papryczki chili, imbir, kurkuma, kolendra, pieprz czarny i kmin. Curry zostało przywiezione do Europy i spopularyzowane przez brytyjskich kolonizatorów. W naszym przepisie proponujemy użycie tej przyprawy wraz z soczystym kurczakiem, czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki. Składniki te wystarczy jedynie wrzucić na patelnię i dusić, nim kurczak nie zmięknie. Tak przygotowana potrawa, podana np. z ryżem, doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom orientalnego jedzenia. Smacznego!