Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki schabu opłucz, osusz. Od strony z tłuszczykiem obwód natnij ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm żeby nie zwinęły się później w czasie smażenia. Oprósz pieprzem ziołowym i skrop przyprawą w płynie, odłóż.

Krok 2

Makaron ugotuj al'dente we wrzątku, ale bez soli - to ważne. Odcedź zachowując nieco wody z gotowania. Na gorącą patelnię dodaj masło klarowane, rozgrzej je i położ plastry schabu. Smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony, przełóż na talerz a na patelnię wrzuć ugotowany makaron, dodaj bulionetkę pieczeniową i sos w proszku oraz trochę wody spod makaronu, wymieszaj żeby wszystko się połączyło - ew. dolej jeszcze wody tak żeby makaron pokrył się sosem. Na koniec posyp go sporą ilością szczypiorku.

Krok 3

Przełoż porcje makaronu na talerze, dodaj po kawałku mięsa, całość posyp kwiatkami szczypiorku. Podawaj z miską sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni

Schab jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju elementów mięsa wieprzowego, który stanowi podstawę wielu potraw kuchni polskiej, ale nie tylko. Można go piec, dusić, podawać z sosami lub smażyć. Jak wybierać tego typu mięso? Najważniejsze, aby miało ono różowoczerwony kolor i jednolitą strukturę. W schab najlepiej zaopatrzyć się w sprawdzonym sklepie mięsnym – decydując się na ten pakowany, nie masz pewności, że jest to produkt świeży i wysokiej jakości. Po zakupie, możesz go przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. W zamrażarce zachowa on natomiast świeżość nawet przez kilka miesięcy. Schab z patelni świetnie komponować będzie się z makaronem typu wstążki, nazywanym popularnie tagliatelle. Poszczególne jego odmiany mogą różnić się od siebie zarówno rozmiarem, jak i grubością. Należy go ugotować al dente, czyli o dwie minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Kolejnym etapem jest zahartowanie go przy pomocy zimnej wody, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.