Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki schabu opłucz, osusz. Od strony z tłuszczykiem obwód natnij ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm żeby nie zwinęły się później w czasie smażenia. Oprósz pieprzem ziołowym i skrop przyprawą w płynie, odłóż.

Krok 2

Makaron ugotuj al'dente we wrzątku, ale bez soli - to ważne. Odcedź zachowując nieco wody z gotowania. Na gorącą patelnię dodaj masło klarowane, rozgrzej je i położ plastry schabu. Smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony, przełóż na talerz a na patelnię wrzuć ugotowany makaron, dodaj bulionetkę pieczeniową i sos w proszku oraz trochę wody spod makaronu, wymieszaj żeby wszystko się połączyło - ew. dolej jeszcze wody tak żeby makaron pokrył się sosem. Na koniec posyp go sporą ilością szczypiorku.

Krok 3

Przełoż porcje makaronu na talerze, dodaj po kawałku mięsa, całość posyp kwiatkami szczypiorku. Podawaj z miską sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Owocowy kurczak z curry
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni

Schab jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju elementów mięsa wieprzowego, który stanowi podstawę wielu potraw kuchni polskiej, ale nie tylko. Można go piec, dusić, podawać z sosami lub smażyć. Jak wybierać tego typu mięso? Najważniejsze, aby miało ono różowoczerwony kolor i jednolitą strukturę. W schab najlepiej zaopatrzyć się w sprawdzonym sklepie mięsnym – decydując się na ten pakowany, nie masz pewności, że jest to produkt świeży i wysokiej jakości. Po zakupie, możesz go przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. W zamrażarce zachowa on natomiast świeżość nawet przez kilka miesięcy. Schab z patelni świetnie komponować będzie się z makaronem typu wstążki, nazywanym popularnie tagliatelle. Poszczególne jego odmiany mogą różnić się od siebie zarówno rozmiarem, jak i grubością. Należy go ugotować al dente, czyli o dwie minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Kolejnym etapem jest zahartowanie go przy pomocy zimnej wody, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.