Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki schabu opłucz, osusz. Od strony z tłuszczykiem obwód natnij ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm żeby nie zwinęły się później w czasie smażenia. Oprósz pieprzem ziołowym i skrop przyprawą w płynie, odłóż.
Krok 2
Makaron ugotuj al'dente we wrzątku, ale bez soli - to ważne. Odcedź zachowując nieco wody z gotowania. Na gorącą patelnię dodaj masło klarowane, rozgrzej je i położ plastry schabu. Smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony, przełóż na talerz a na patelnię wrzuć ugotowany makaron, dodaj bulionetkę pieczeniową i sos w proszku oraz trochę wody spod makaronu, wymieszaj żeby wszystko się połączyło - ew. dolej jeszcze wody tak żeby makaron pokrył się sosem. Na koniec posyp go sporą ilością szczypiorku.
Krok 3
Przełoż porcje makaronu na talerze, dodaj po kawałku mięsa, całość posyp kwiatkami szczypiorku. Podawaj z miską sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni
Schab jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju elementów mięsa wieprzowego, który stanowi podstawę wielu potraw kuchni polskiej, ale nie tylko. Można go piec, dusić, podawać z sosami lub smażyć. Jak wybierać tego typu mięso? Najważniejsze, aby miało ono różowoczerwony kolor i jednolitą strukturę. W schab najlepiej zaopatrzyć się w sprawdzonym sklepie mięsnym – decydując się na ten pakowany, nie masz pewności, że jest to produkt świeży i wysokiej jakości. Po zakupie, możesz go przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. W zamrażarce zachowa on natomiast świeżość nawet przez kilka miesięcy. Schab z patelni świetnie komponować będzie się z makaronem typu wstążki, nazywanym popularnie tagliatelle. Poszczególne jego odmiany mogą różnić się od siebie zarówno rozmiarem, jak i grubością. Należy go ugotować al dente, czyli o dwie minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Kolejnym etapem jest zahartowanie go przy pomocy zimnej wody, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.