
Składniki
350 gramów
1 sztuka
300 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę posiekaj nożem na drobne kawałki, wymieszaj z odciśnięta z mleka bułką, jajkiem i mielonym mięsem.

Krok 2
Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem, przyprawą do mięs, posiekaną natka pietruszki i roztartym czosnkiem.

Krok 3
Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Krok 4
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. W ostatniej fazie na patelnię dodaj mąkę i wlej szklankę wody, żeby danie miało pełny smak dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, śmietanę, a następnie posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Kotlety podawaj z ziemniakami polane powstałym sosem.


Dobra rada:
W tym przepisie dorsza można zastąpić dowolną białą rybą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety po kaszubsku
Nieczęsto można spotkać dorsza i wieprzowinę w jednym daniu. Jeżeli ciekawi Cię efekt połączenia tych smaków, przyrządź przy najbliższej okazji kotlety po kaszubsku. Dorsz to ryba morska o białym i zwartym mięsie, którą zastąpisz ewentualnie np. halibutem. Podczas wybierania filetów zwróć uwagę przede wszystkim na zapach, ale także na powierzchnię ryby, która powinna być błyszcząca i gładka. Aby powstała masa, z której będzie można uformować kotlety, trzeba połączyć pokrojoną w kostkę rybę z mięsem mielonym, jajkiem i bułką odciśniętą z mleka. Całość dopraw przyprawami. Uformowane kotlety obtocz w tartej bułce i usmaż. Tak przygotowane mięso zyska pełnię smaku po dodaniu sosu. Nie musisz przygotowywać go w osobnym naczyniu – wystarczy, że dołożysz mąkę z wodą oraz esencję do mięsa bezpośrednio na patelnię pod koniec smażenia. Kotlety po kaszubsku podawaj z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego.