Kotlet po kaszubsku (kaszubskie) - mielone: przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

300 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę posiekaj nożem na drobne kawałki, wymieszaj z odciśnięta z mleka bułką, jajkiem i mielonym mięsem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem, przyprawą do mięs, posiekaną natka pietruszki i roztartym czosnkiem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 2

Krok 3

Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. W ostatniej fazie na patelnię dodaj mąkę i wlej szklankę wody, żeby danie miało pełny smak dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, śmietanę, a następnie posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Kotlety podawaj z ziemniakami polane powstałym sosem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie dorsza można zastąpić dowolną białą rybą.

5

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Myślę, że przed dodaniem wody, mąki i sosu lepiej wyciągnąć kotlety z patelni, przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Nie ma podanej ilości oleju, a czasem wlewamy za dużo. Można nawet olej odlać z patelni, przecież smak i tak przejdzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Rybę z odciśniętą z mleka bułką i pokrojonym boczkiem mielę - ja w kuchni zawsze się weselę! Ja mięsa mielonego nie dodaję, przy wersji rybnej zostaję! Do masy wbijam jajka, koperek i czosnek dodaje, przygotowywanie potraw dużo radości mi daje! Solą i pieprzem doprawiam, dokładnie łączę wszystkie składniki, ale pyszne będą te kotleciki! Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę, ja o takim daniu latem marzę! Dodam mąkę, wodę, sos do pieczeni, śmietanę i koperek posiekany, szykuje się obiadek jak u mamy. Kotlety z powstałym sosem z kaszą gryczaną będę podawała i wakacyjny czas wraz z rodziną celebrowała!!! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Kotlety po kaszubsku oryginalnie bym zaserwowała… Dlatego wcześniej – CHŁODNIK Z AWOKADO bym przygotowała. Z 2 sztuk awokado, 500 ml joguru, soku z 1 limonki, garści natki pietruszki i 1litra bulionu warzywnego on powstaje. Finalnie - okraszonego pociętą w drobną kosteczkę rzodkiewką i wystrzałowym granatem, w towarzystwie kotletów po kaszubsku go podaję. Ktoś chętny na taki kulinarny eksperyment? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    TAK. Oooo to coś dla Nas, bo mój luby uwielbia bardzo Kaszuby :) My jeszcze majeranek dodajemy, zanim kotlety uformujemy. A kubki smakowe są zachwycone, gdy do sosu dodamy jeszcze mascarpone. Będzie on cudownie kremowy, smaczny delikatny i domowy. A przy tym kotlety będą wyraziste, a o to Nam chodzi najbardziej zaiste :) Polecam spróbować wersję naszą, zostawiając poniżej opinie Waszą :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Można do ryby dodać drobno pokrojony boczek, wtedy kotlety będą bardziej soczyste. Oczywiście obie wersje są znakomite :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety po kaszubsku Kotlety po kaszubsku

Nieczęsto można spotkać dorsza i wieprzowinę w jednym daniu. Jeżeli ciekawi Cię efekt połączenia tych smaków, przyrządź przy najbliższej okazji kotlety po kaszubsku. Dorsz to ryba morska o białym i zwartym mięsie, którą zastąpisz ewentualnie np. halibutem. Podczas wybierania filetów zwróć uwagę przede wszystkim na zapach, ale także na powierzchnię ryby, która powinna być błyszcząca i gładka. Aby powstała masa, z której będzie można uformować kotlety, trzeba połączyć pokrojoną w kostkę rybę z mięsem mielonym, jajkiem i bułką odciśniętą z mleka. Całość dopraw przyprawami. Uformowane kotlety obtocz w tartej bułce i usmaż. Tak przygotowane mięso zyska pełnię smaku po dodaniu sosu. Nie musisz przygotowywać go w osobnym naczyniu – wystarczy, że dołożysz mąkę z wodą oraz esencję do mięsa bezpośrednio na patelnię pod koniec smażenia. Kotlety po kaszubsku podawaj z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego.