Kotlety po kaszubsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

681 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

300 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę posiekaj nożem na drobne kawałki, wymieszaj z odciśnięta z mleka bułką, jajkiem i mielonym mięsem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem, przyprawą do mięs, posiekaną natka pietruszki i roztartym czosnkiem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 2

Krok 3

Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. W ostatniej fazie na patelnię dodaj mąkę i wlej szklankę wody, żeby danie miało pełny smak dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, śmietanę, a następnie posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Kotlety podawaj z ziemniakami polane powstałym sosem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie dorsza można zastąpić dowolną białą rybą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety po kaszubsku Kotlety po kaszubsku

Nieczęsto można spotkać dorsza i wieprzowinę w jednym daniu. Jeżeli ciekawi Cię efekt połączenia tych smaków, przyrządź przy najbliższej okazji kotlety po kaszubsku. Dorsz to ryba morska o białym i zwartym mięsie, którą zastąpisz ewentualnie np. halibutem. Podczas wybierania filetów zwróć uwagę przede wszystkim na zapach, ale także na powierzchnię ryby, która powinna być błyszcząca i gładka. Aby powstała masa, z której będzie można uformować kotlety, trzeba połączyć pokrojoną w kostkę rybę z mięsem mielonym, jajkiem i bułką odciśniętą z mleka. Całość dopraw przyprawami. Uformowane kotlety obtocz w tartej bułce i usmaż. Tak przygotowane mięso zyska pełnię smaku po dodaniu sosu. Nie musisz przygotowywać go w osobnym naczyniu – wystarczy, że dołożysz mąkę z wodą oraz esencję do mięsa bezpośrednio na patelnię pod koniec smażenia. Kotlety po kaszubsku podawaj z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego.