Kotlety po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

677 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

300 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę posiekaj nożem na drobne kawałki, wymieszaj z odciśnięta z mleka bułką, jajkiem i mielonym mięsem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem, przyprawą do mięs, posiekaną natka pietruszki i roztartym czosnkiem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 2

Krok 3

Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. W ostatniej fazie na patelnię dodaj mąkę i wlej szklankę wody, żeby danie miało pełny smak dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, śmietanę, a następnie posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Kotlety podawaj z ziemniakami polane powstałym sosem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie dorsza można zastąpić dowolną białą rybą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety po kaszubsku Kotlety po kaszubsku

Nieczęsto można spotkać dorsza i wieprzowinę w jednym daniu. Jeżeli ciekawi Cię efekt połączenia tych smaków, przyrządź przy najbliższej okazji kotlety po kaszubsku. Dorsz to ryba morska o białym i zwartym mięsie, którą zastąpisz ewentualnie np. halibutem. Podczas wybierania filetów zwróć uwagę przede wszystkim na zapach, ale także na powierzchnię ryby, która powinna być błyszcząca i gładka. Aby powstała masa, z której będzie można uformować kotlety, trzeba połączyć pokrojoną w kostkę rybę z mięsem mielonym, jajkiem i bułką odciśniętą z mleka. Całość dopraw przyprawami. Uformowane kotlety obtocz w tartej bułce i usmaż. Tak przygotowane mięso zyska pełnię smaku po dodaniu sosu. Nie musisz przygotowywać go w osobnym naczyniu – wystarczy, że dołożysz mąkę z wodą oraz esencję do mięsa bezpośrednio na patelnię pod koniec smażenia. Kotlety po kaszubsku podawaj z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego.