
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
20 dekagramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia spraw, lekko natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2
Bułkę namocz w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny (kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr + 0,5 litra wody).

Krok 3
W pozostałym wywarze ugotuj kaszę z łyżką oleju.

Krok 4
Papryki przypiecz w piekarniku lub na płycie kuchennej, aby skórka łatwo dała się usunąć, miąższ pokrój w kostkę.

Krok 5
Cebule i pieczarki pokrój i razem z papryką przesmaż krótko na patelni.

Krok 6
Dodaj do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbij jajo, wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Krok 7
Przygotowanym farszem nadziej karpia i zaszyj.

Krok 8
Ułóż rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub blasze i piecz w piekarniku 25 - 30 minut.

Krok 9
Podawaj z sosem pomidorowym i surówkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Podobne przepisy
Karp pieczony
Lubisz ryby lub po prostu masz ochotę na danie rybne? Ta propozycja na karpia pieczonego jest doskonała. Potrawa łączy w sobie specyficzny smak ryby z intensywnie pieczarkowym farszem. Możesz serwować ją z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznie skomponuje się także z różnymi surówkami, na przykład z buraków lub kapusty kiszonej. Farsz przygotuj na bazie kaszy manny, ugotowanej w bulionie ze świeżej włoszczyzny. Opcjonalnie dodaj do niego także namoczoną bułkę. Będzie dzięki temu miękki i przeniknie smakiem podsmażanych pieczarek. Przyrządzane grzyby dopraw suszonymi ziołami lub drobno posiekaną natką pietruszki. Podkreśl ich smak, sięgając również po czerwoną paprykę oraz cebulę. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów. Nadzienie zapraw kwaśną śmietaną. Aby miało spójną konsystencję, wbij także jajko. Farszem wypełnij oprawionego karpia, a potem dokładnie zabezpiecz jego boki wykałaczkami, żeby nie rozpadł się podczas pieczenia. Danie podawaj samodzielnie, na gorąco. Spróbuj karpia pieczonego według naszego przepisu.