Karp pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

308 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

20 dekagramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia spraw, lekko natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Karp pieczony - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny (kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr + 0,5 litra wody).

Karp pieczony - Krok 2

Krok 3

W pozostałym wywarze ugotuj kaszę z łyżką oleju.

Karp pieczony - Krok 3

Krok 4

Papryki przypiecz w piekarniku lub na płycie kuchennej, aby skórka łatwo dała się usunąć, miąższ pokrój w kostkę.

Karp pieczony - Krok 4

Krok 5

Cebule i pieczarki pokrój i razem z papryką przesmaż krótko na patelni.

Karp pieczony - Krok 5

Krok 6

Dodaj do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbij jajo, wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Karp pieczony - Krok 6

Krok 7

Przygotowanym farszem nadziej karpia i zaszyj.

Karp pieczony - Krok 7

Krok 8

Ułóż rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub blasze i piecz w piekarniku 25 - 30 minut.

Karp pieczony - Krok 8

Krok 9

Podawaj z sosem pomidorowym i surówkami.

Karp pieczony - Krok 9
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp pieczonyKarp pieczony

Lubisz ryby lub po prostu masz ochotę na danie rybne? Ta propozycja na karpia pieczonego jest doskonała. Potrawa łączy w sobie specyficzny smak ryby z intensywnie pieczarkowym farszem. Możesz serwować ją z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznie skomponuje się także z różnymi surówkami, na przykład z buraków lub kapusty kiszonej. Farsz przygotuj na bazie kaszy manny, ugotowanej w bulionie ze świeżej włoszczyzny. Opcjonalnie dodaj do niego także namoczoną bułkę. Będzie dzięki temu miękki i przeniknie smakiem podsmażanych pieczarek. Przyrządzane grzyby dopraw suszonymi ziołami lub drobno posiekaną natką pietruszki. Podkreśl ich smak, sięgając również po czerwoną paprykę oraz cebulę. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów. Nadzienie zapraw kwaśną śmietaną. Aby miało spójną konsystencję, wbij także jajko. Farszem wypełnij oprawionego karpia, a potem dokładnie zabezpiecz jego boki wykałaczkami, żeby nie rozpadł się podczas pieczenia. Danie podawaj samodzielnie, na gorąco. Spróbuj karpia pieczonego według naszego przepisu.