Karp w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

203 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i spraw rybę, umyj i osusz ściereczką. Posyp przyprawą Knorr.

Karp w cieście - Krok 1

Krok 2

Farsz: pokrój drobno cebule i przesmaż na oleju. Utłucz orzechy i dodaj do cebuli. Dopraw natką pietruszki i przyprawą Knorr.

Karp w cieście - Krok 2

Krok 3

Nadziej farszem rybę, zepnij wykałaczką.

Karp w cieście - Krok 3

Krok 4

Ciasto: z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, rozwałkuj, skrop olejem.

Karp w cieście - Krok 4

Krok 5

Ułóż ciasto na rybie, zawiń i uformuj kształt ryby. Podkreśl na cieście kształt głowy, ogona, łusek i skrzeli. Posmaruj z wierzchu olejem

Karp w cieście - Krok 5

Krok 6

Przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz w gorącym piekarniku 30 minut, uważaj by ciasto się nie przypaliło. Podawaj na gorąco.

Karp w cieście - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w cieścieKarp w cieście

Karp w cieście to efektowna forma podania popularnej ryby wigilijnej. Oprawioną już rybę delikatnie osusz. Dobrym sposobem, żeby poprawić jej smak, jest zamarynowanie jej w mleku na kilkanaście godzin. Dodaj do niego cytrynę i zioła, np. majeranek. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Żeby podkreślić świąteczny charakter dania, przygotuj odpowiednie nadzienie. Podsmaż cebulę, dodaj do niej orzechy włoskie i pietruszkę, którą z powodzeniem zastąpisz kolendrą. Dodaj też garść rodzynków albo suszonej żurawiny. Następnie przygotuj ciasto – jeśli będzie się zbyt mocno lepiło, dodaj do niego nieco mąki. Pamiętaj też, aby sprawdzić, czy po wyrobieniu jest dość elastyczne. Następnie ostrożnie obłóż nim rybę tak, by zachowała swój kształt. Wygląd potrawy uatrakcyjnisz, robiąc na cieście ślady łusek za pomocą łyżeczki do herbaty. Wierzch ryby posmaruj olejem albo roztrzepanym jajkiem i zapiecz. Tak przygotowany karp w cieście będzie doskonale pasował do wielu wigilijnych dań, np. kapusty z grzybami. Podaj go na stół w całości. Przygotuj w te święta karpia według naszego przepisu.