Karp w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

211 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i spraw rybę, umyj i osusz ściereczką. Posyp przyprawą Knorr.

Karp w cieście - Krok 1

Krok 2

Farsz: pokrój drobno cebule i przesmaż na oleju. Utłucz orzechy i dodaj do cebuli. Dopraw natką pietruszki i przyprawą Knorr.

Karp w cieście - Krok 2

Krok 3

Nadziej farszem rybę, zepnij wykałaczką.

Karp w cieście - Krok 3

Krok 4

Ciasto: z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, rozwałkuj, skrop olejem.

Karp w cieście - Krok 4

Krok 5

Ułóż ciasto na rybie, zawiń i uformuj kształt ryby. Podkreśl na cieście kształt głowy, ogona, łusek i skrzeli. Posmaruj z wierzchu olejem

Karp w cieście - Krok 5

Krok 6

Przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz w gorącym piekarniku 30 minut, uważaj by ciasto się nie przypaliło. Podawaj na gorąco.

Karp w cieście - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w cieścieKarp w cieście

Karp w cieście to efektowna forma podania popularnej ryby wigilijnej. Oprawioną już rybę delikatnie osusz. Dobrym sposobem, żeby poprawić jej smak, jest zamarynowanie jej w mleku na kilkanaście godzin. Dodaj do niego cytrynę i zioła, np. majeranek. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Żeby podkreślić świąteczny charakter dania, przygotuj odpowiednie nadzienie. Podsmaż cebulę, dodaj do niej orzechy włoskie i pietruszkę, którą z powodzeniem zastąpisz kolendrą. Dodaj też garść rodzynków albo suszonej żurawiny. Następnie przygotuj ciasto – jeśli będzie się zbyt mocno lepiło, dodaj do niego nieco mąki. Pamiętaj też, aby sprawdzić, czy po wyrobieniu jest dość elastyczne. Następnie ostrożnie obłóż nim rybę tak, by zachowała swój kształt. Wygląd potrawy uatrakcyjnisz, robiąc na cieście ślady łusek za pomocą łyżeczki do herbaty. Wierzch ryby posmaruj olejem albo roztrzepanym jajkiem i zapiecz. Tak przygotowany karp w cieście będzie doskonale pasował do wielu wigilijnych dań, np. kapusty z grzybami. Podaj go na stół w całości. Przygotuj w te święta karpia według naszego przepisu.