Karp w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

202 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i spraw rybę, umyj i osusz ściereczką. Posyp przyprawą Knorr.

Karp w cieście - Krok 1

Krok 2

Farsz: pokrój drobno cebule i przesmaż na oleju. Utłucz orzechy i dodaj do cebuli. Dopraw natką pietruszki i przyprawą Knorr.

Karp w cieście - Krok 2

Krok 3

Nadziej farszem rybę, zepnij wykałaczką.

Karp w cieście - Krok 3

Krok 4

Ciasto: z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, rozwałkuj, skrop olejem.

Karp w cieście - Krok 4

Krok 5

Ułóż ciasto na rybie, zawiń i uformuj kształt ryby. Podkreśl na cieście kształt głowy, ogona, łusek i skrzeli. Posmaruj z wierzchu olejem

Karp w cieście - Krok 5

Krok 6

Przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz w gorącym piekarniku 30 minut, uważaj by ciasto się nie przypaliło. Podawaj na gorąco.

Karp w cieście - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w cieścieKarp w cieście

Karp w cieście to efektowna forma podania popularnej ryby wigilijnej. Oprawioną już rybę delikatnie osusz. Dobrym sposobem, żeby poprawić jej smak, jest zamarynowanie jej w mleku na kilkanaście godzin. Dodaj do niego cytrynę i zioła, np. majeranek. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Żeby podkreślić świąteczny charakter dania, przygotuj odpowiednie nadzienie. Podsmaż cebulę, dodaj do niej orzechy włoskie i pietruszkę, którą z powodzeniem zastąpisz kolendrą. Dodaj też garść rodzynków albo suszonej żurawiny. Następnie przygotuj ciasto – jeśli będzie się zbyt mocno lepiło, dodaj do niego nieco mąki. Pamiętaj też, aby sprawdzić, czy po wyrobieniu jest dość elastyczne. Następnie ostrożnie obłóż nim rybę tak, by zachowała swój kształt. Wygląd potrawy uatrakcyjnisz, robiąc na cieście ślady łusek za pomocą łyżeczki do herbaty. Wierzch ryby posmaruj olejem albo roztrzepanym jajkiem i zapiecz. Tak przygotowany karp w cieście będzie doskonale pasował do wielu wigilijnych dań, np. kapusty z grzybami. Podaj go na stół w całości. Przygotuj w te święta karpia według naszego przepisu.