W czym moczyć karpia przed smażeniem? Prawidłowe namaczanie karpia

Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że karpia nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podajemy go również podczas innych uroczystości i w błyskawicznym tempie znika z talerza. Nie każdy jednak wie, że przed smażeniem karpia należy go odpowiednio namoczyć. Ta ryba ma charakterystyczny, lekko mulisty smak, który może popsuć radość z posiłku. A chyba każdy z Was chce zachwycić gości pysznym, aromatycznym karpiem? Poznajcie nasze porady, jak uzyskać taki efekt i prawidłowo namoczyć rybę przed smażeniem. Zapraszamy!

Namaczanie karpia – dlaczego jest potrzebne?

Chcecie przygotować smacznego karpia? Jeżeli tak, to musicie odpowiednio przygotować rybę, ponieważ samo jej usmażenie będzie niewystarczające. Dlaczego? Sprzedawcy umieszczają karpie w niewielkich zbiornikach, gdzie dostęp do tlenu jest bardzo niewielki. Takie warunki wpływają na zakwaszenie mięsa i powodują, że ryby mają mulisty posmak i aromat. Jak temu zaradzić? Każda gospodyni powinna poznać sposób na zniwelowanie tego nieprzyjemnego zapachu. By móc smakować delikatne i maślane mięso karpia, zdecydowanie warto podjąć niezbędne działania. W czym moczyć karpia? Poznajcie nasze niezawodne sposoby!

Mleczna kąpiel dla karpia

Pierwszą metodą, która pozwoli zniwelować charakterystyczny zapach, jest przygotowanie mlecznej kąpieli. To niezwykle prosty i bardzo skuteczny sposób! Wystarczy, że zamoczycie karpia w posolonym mleku. Możecie również dodać do marynaty odrobinę cebuli, ale nie jest to warunek konieczny. Schowajcie rybę do lodówki na całą noc i gotowe! Następnego dnia wyciągnijcie karpia i osuszcie go ręcznikami papierowymi. Jesteśmy pewni, że po aromacie mułu nie zostało już ani śladu. Co więcej – mleczna marynata sprawi, że mięso stanie się delikatne, a panierka będzie lepiej przylegać do ryby, co zdecydowanie ułatwi Wam smażenie. Same korzyści!

Moczenie karpia w wodzie

By pozbyć się intensywnego zapachu, możecie karpia zamoczyć w wodzie. Rekomendujemy dodać do niej sól. Następnie trzymajcie rybę w tej marynacie przez 12 godzin, a zapach odejdzie w zapomnienie! Drugim sposobem jest zamoczenie karpia w mieszance z wody i octu. W tym przypadku wystarczy około 6 godzin na pozbycie się mulistego aromatu. Uwaga! Karp w zaproponowanych marynatach powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się lodówka lub piwnica. Karp - w czym moczyć? Wybierzcie marynatę, która najbardziej przypadła Wam do gustu, a później zabierajcie się za smażenie pysznej, maślanej ryby. Jesteśmy pewni, że efekty będą wyśmienite!

Poznajcie nasze przepisy!

Nie zastanawiajcie się już dłużej, w czym moczyć karpia przed smażeniem. Potrzebną wiedzę już macie! Teraz pora, by ją wykorzystać. Polecamy nasze przepisy na pysznego karpia!

Karp wigilijny to klasyk na wieczornej wieczerzy. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tej ryby. Niektórzy lubią trochę poeksperymentować i próbować innych wydań karpia. Należycie do tej grupy? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie karpia w cieście. Pycha!

Polecamy tę rybę nieco innym wydaniu, koniecznie spróbujcie karpia faszerowanego. Zrobi wrażenie! Nie może również zabraknąć tradycyjnego karpia smażonego. Ta potrawa zawsze zdaje egzamin. Smacznego!