
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
0.25 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, a następnie pokrój w plastry.

Krok 2
Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.

Krok 3
Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.

Krok 4
Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.

Krok 5
Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp Wigilijny
Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę rybę szczególną uwagę zwróć na to, w jakiej wodzie jest on przechowywana, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możesz sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienie. Ryba charakteryzować powinna się także wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z karpia schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożysz go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, musisz oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy tuż po umyciu wytrzesz ją w papierowy ręcznik, a następnie skropisz sokiem z cytryny.