Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
0.25 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, a następnie pokrój w plastry.
Krok 2
Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.
Krok 3
Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
Krok 4
Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
Krok 5
Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp Wigilijny
Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę rybę szczególną uwagę zwróć na to, w jakiej wodzie jest on przechowywana, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możesz sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienie. Ryba charakteryzować powinna się także wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z karpia schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożysz go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, musisz oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy tuż po umyciu wytrzesz ją w papierowy ręcznik, a następnie skropisz sokiem z cytryny.