Karp Wigilijny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp Wigilijny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

0.25 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, a następnie pokrój w plastry.

Karp Wigilijny - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.

Karp Wigilijny - Krok 2

Krok 3

Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.

Karp Wigilijny - Krok 3

Krok 4

Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.

Karp Wigilijny - Krok 4

Krok 5

Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.

Karp Wigilijny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp WigilijnyKarp Wigilijny

Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę rybę szczególną uwagę zwróć na to, w jakiej wodzie jest on przechowywana, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możesz sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienie. Ryba charakteryzować powinna się także wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z karpia schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożysz go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, musisz oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy tuż po umyciu wytrzesz ją w papierowy ręcznik, a następnie skropisz sokiem z cytryny.