Karp Wigilijny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp Wigilijny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

0.25 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, a następnie pokrój w plastry.

Karp Wigilijny - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.

Karp Wigilijny - Krok 2

Krok 3

Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.

Karp Wigilijny - Krok 3

Krok 4

Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.

Karp Wigilijny - Krok 4

Krok 5

Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.

Karp Wigilijny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp Wigilijny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp WigilijnyKarp Wigilijny

Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę rybę szczególną uwagę zwróć na to, w jakiej wodzie jest on przechowywana, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możesz sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienie. Ryba charakteryzować powinna się także wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z karpia schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożysz go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, musisz oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy tuż po umyciu wytrzesz ją w papierowy ręcznik, a następnie skropisz sokiem z cytryny.