
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
0.25 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, a następnie pokrój w plastry.

Krok 2
Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.

Krok 3
Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.

Krok 4
Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.

Krok 5
Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp Wigilijny
Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę rybę szczególną uwagę zwróć na to, w jakiej wodzie jest on przechowywana, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możesz sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienie. Ryba charakteryzować powinna się także wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z karpia schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożysz go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, musisz oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy tuż po umyciu wytrzesz ją w papierowy ręcznik, a następnie skropisz sokiem z cytryny.