Karp smażony na maśle klarowanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp smażony na maśle klarowanym

Autor: Wiesia S.

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

700 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia płuczemy i dzielimy na porcje. Cebulę kroimy w plastry, mieszamy z karpiem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.

Karp smażony na maśle klarowanym - Krok 1

Krok 2

Karpia wyjmujemy z mleka osuszamy ręcznikiem papierowym.

Karp smażony na maśle klarowanym - Krok 2

Krok 3

Osuszonego karpia oprószamy solą oraz przyprawą do ryb Knorr. Karpia obtaczamy w mące.

Karp smażony na maśle klarowanym - Krok 3

Krok 4

Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Karp smażony na maśle klarowanym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony na maśle klarowanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej