
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
700 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia płuczemy i dzielimy na porcje. Cebulę kroimy w plastry, mieszamy z karpiem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.

Krok 2
Karpia wyjmujemy z mleka osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 3
Osuszonego karpia oprószamy solą oraz przyprawą do ryb Knorr. Karpia obtaczamy w mące.

Krok 4
Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej