
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zeskrob łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatrosz uważając na żółć. Odetnij łeb i płetwy.

Krok 2
Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.

Krok 3
Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4
Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Uriel - karp smażony
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smaczna, łatwo dostępna ryba jest także doskonałą propozycją na codzienny obiad. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak najlepiej usmażyć karpia, w tym przepisie znajdziesz niezbędne wskazówki. Pierwszym krokiem jest oczywiście zaopatrzenie się w świeżą rybę – całą lub w postaci filetów. Jeśli zdecydujesz się na zakup całej ryby, przed smażeniem musisz ją oczyścić z łusek, zeskrobując je nożem. Pozbądź się także głowy, płetw i wnętrzności. Karpia następnie umyj i pokrój filety na niezbyt duże porcje. Aby miał bardziej wyrazisty smak, natrzyj go przyprawą uniwersalną i wstaw na godzinę do lodówki. Kawałki ryby obtaczaj w mące pszennej i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wlej na patelnię odrobinę wody i przez chwilę duś karpia pod przykryciem. Gotową rybę podawaj na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem do karpia będzie purée ziemniaczane oraz surówka z kiszonej kapusty.