Uriel - karp smażony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Uriel - karp smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

158

180 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

905 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1889 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zeskrob łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatrosz uważając na żółć. Odetnij łeb i płetwy.

Uriel - karp smażony - Krok 1

Krok 2

Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.

Uriel - karp smażony - Krok 2

Krok 3

Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Uriel - karp smażony - Krok 3

Krok 4

Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut.

Uriel - karp smażony - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Maria Tupalska

    Maria Tupalska , 05.12.2017

    Ja robię podobnie ale bez mąki i smażę na maśle. Może być sklarowane. Nie podlewam wodą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Ogorzałek

    Marietta Ogorzałek , 04.12.2017

    Przyprawa uniwersalna do ryby???Naprawdę większej bzdury nie słyszałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Nadolna

    Monika Nadolna , 19.12.2015

    A ta woda i przykrycie to po co? żeby karp nie był chrupiący tylko sparowany? hmmm..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uriel - karp smażonyUriel - karp smażony

Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smaczna, łatwo dostępna ryba jest także doskonałą propozycją na codzienny obiad. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak najlepiej usmażyć karpia, w tym przepisie znajdziesz niezbędne wskazówki. Pierwszym krokiem jest oczywiście zaopatrzenie się w świeżą rybę – całą lub w postaci filetów. Jeśli zdecydujesz się na zakup całej ryby, przed smażeniem musisz ją oczyścić z łusek, zeskrobując je nożem. Pozbądź się także głowy, płetw i wnętrzności. Karpia następnie umyj i pokrój filety na niezbyt duże porcje. Aby miał bardziej wyrazisty smak, natrzyj go przyprawą uniwersalną i wstaw na godzinę do lodówki. Kawałki ryby obtaczaj w mące pszennej i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wlej na patelnię odrobinę wody i przez chwilę duś karpia pod przykryciem. Gotową rybę podawaj na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem do karpia będzie purée ziemniaczane oraz surówka z kiszonej kapusty.