Uriel - karp smażony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Uriel - karp smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

161

heart
188 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

964 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zeskrob łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatrosz uważając na żółć. Odetnij łeb i płetwy.

Uriel - karp smażony - Krok 1

Krok 2

Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.

Uriel - karp smażony - Krok 2

Krok 3

Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Uriel - karp smażony - Krok 3

Krok 4

Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut.

Uriel - karp smażony - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Ale Ale

    Ale Ale , 08.12.2022

    Zawsze robię tak jak pisze p.Karolina, obsmażam na patelni a potem do piekarnika ,tam właśnie ryba się dopieka i jest bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Przygodzka

    Karolina Przygodzka , 01.12.2022

    Święta bez karpia? Nigdy! Chociaż w wielu domach gości już łosoś czy dorsz, u nas nie wyobrażam sobie, żeby było to coś innego niż właśnie karp. Podpowiem tylko, że zamiast dusić pod przykryciem z wodą, obsmażonego karpia (tylko na maśle klarowanym!) wkładamy do piekarnika i zapiekamy jakieś 15 minut w temperaturze 200 stopni - wtedy wychodzi naprawdę chrupiący i pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 05.11.2022

    A po co ta woda???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • alicja

    alicja , 13.11.2021

    wcześniej rybę moczę w mleku z cebulą,a smaźę na maśle klarowanym.pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Tupalska

    Maria Tupalska , 05.12.2017

    Ja robię podobnie ale bez mąki i smażę na maśle. Może być sklarowane. Nie podlewam wodą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Ogorzałek

    Marietta Ogorzałek , 04.12.2017

    Przyprawa uniwersalna do ryby???Naprawdę większej bzdury nie słyszałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Nadolna

    Monika Nadolna , 19.12.2015

    A ta woda i przykrycie to po co? żeby karp nie był chrupiący tylko sparowany? hmmm..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uriel - karp smażonyUriel - karp smażony

Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smaczna, łatwo dostępna ryba jest także doskonałą propozycją na codzienny obiad. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak najlepiej usmażyć karpia, w tym przepisie znajdziesz niezbędne wskazówki. Pierwszym krokiem jest oczywiście zaopatrzenie się w świeżą rybę – całą lub w postaci filetów. Jeśli zdecydujesz się na zakup całej ryby, przed smażeniem musisz ją oczyścić z łusek, zeskrobując je nożem. Pozbądź się także głowy, płetw i wnętrzności. Karpia następnie umyj i pokrój filety na niezbyt duże porcje. Aby miał bardziej wyrazisty smak, natrzyj go przyprawą uniwersalną i wstaw na godzinę do lodówki. Kawałki ryby obtaczaj w mące pszennej i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wlej na patelnię odrobinę wody i przez chwilę duś karpia pod przykryciem. Gotową rybę podawaj na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem do karpia będzie purée ziemniaczane oraz surówka z kiszonej kapusty.