Uriel - karp smażony przepis – Zobacz na przepisy.pl

Uriel - karp smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

154

178 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

884 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zeskrob łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatrosz uważając na żółć. Odetnij łeb i płetwy.

Uriel - karp smażony - Krok 1

Krok 2

Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.

Uriel - karp smażony - Krok 2

Krok 3

Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Uriel - karp smażony - Krok 3

Krok 4

Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut.

Uriel - karp smażony - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Maria Tupalska

    Maria Tupalska , 05.12.2017

    Ja robię podobnie ale bez mąki i smażę na maśle. Może być sklarowane. Nie podlewam wodą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Ogorzałek

    Marietta Ogorzałek , 04.12.2017

    Przyprawa uniwersalna do ryby???Naprawdę większej bzdury nie słyszałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Nadolna

    Monika Nadolna , 19.12.2015

    A ta woda i przykrycie to po co? żeby karp nie był chrupiący tylko sparowany? hmmm..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uriel - karp smażonyUriel - karp smażony

Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smaczna, łatwo dostępna ryba jest także doskonałą propozycją na codzienny obiad. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak najlepiej usmażyć karpia, w tym przepisie znajdziesz niezbędne wskazówki. Pierwszym krokiem jest oczywiście zaopatrzenie się w świeżą rybę – całą lub w postaci filetów. Jeśli zdecydujesz się na zakup całej ryby, przed smażeniem musisz ją oczyścić z łusek, zeskrobując je nożem. Pozbądź się także głowy, płetw i wnętrzności. Karpia następnie umyj i pokrój filety na niezbyt duże porcje. Aby miał bardziej wyrazisty smak, natrzyj go przyprawą uniwersalną i wstaw na godzinę do lodówki. Kawałki ryby obtaczaj w mące pszennej i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wlej na patelnię odrobinę wody i przez chwilę duś karpia pod przykryciem. Gotową rybę podawaj na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem do karpia będzie purée ziemniaczane oraz surówka z kiszonej kapusty.