Dlaczego karp na Wigilię? Dlaczego je się go na Święta?

Ciekawi was, dlaczego karp na Wigilię jest takim hitem, a nie pstrąg, leszcz czy inna ryba? Dlaczego je się karpia na Wigilię, skąd ta tradycja i jaka historia za tym stoi? Przygotowaliśmy dla Was krótką ściągawkę!

Dlaczego karp na Wigilię? Skąd taka popularność tej ryby?

Tradycja jedzenia ryb jest ściśle związana z chrześcijaństwem. Ryba symbolizuje w nim długowieczność, a jej pojawienie się na stole ma nawiązywać do chrztu i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Tyle mówi religia, ale jak to się stało, że spośród wszystkich ryb to właśnie karp stał się najważniejszym składnikiem wigilijnego i świątecznego menu? Dlaczego karp jest na wigilijnym stole tak popularny właśnie w Polsce, a nie w innych zakątkach świata?

Dlaczego karp jest potrawą wigilijną? Popularność karpia zawdzięczamy powojennemu ministrowi przemysłu i handlu Hilaremu Mińcowi, który postulował szerzenie mody na tę rybę. Za jego sprawą w 1947 roku zaczęła się w Polsce intensywna promocja karpia. Rybę tę reklamowano hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”, a powód był prosty – w tamtych czasach ryby nie były zbyt popularnym produktem spożywczym i można było je kupić tanio. Popularyzacja ryb pozwalała wzmocnić rybołówstwo i generować dochody do budżetu państwa.

Dlaczego jemy karpia na Wigilię?

Jest jeszcze jeden powód, dlaczego karp na święta był po wojnie tym preferowanym wyborem, a nie inne ryby. Karpie są bardzo łatwe w hodowli, a koszty utrzymania stawów hodowlanych z karpiami były kiedyś na tyle niskie, że te ryby na Wigilię i święta po prostu opłacały się zarówno hodowcom, jak i konsumentom.