Dania i potrawy z karpia | Przepisy.pl pixel

Przepisy na karpia

60 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (60)

Karp smażony w panierce
ratingratingratingratingrating

143

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Uriel - karp smażony
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smac...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Karp w galarecie
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polsk...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nie ma jednej receptury na przygotowanie karpia po żydowsku – kuchnia polska zna go w różnych war...
Karp smażony z masłem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smaż...
Halaszle – rybna zupa z karpia
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele...
Karp smażony na maśle
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej goś...
Karp smażony
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obto...
Karp faszerowany
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Karp faszerowany to bardziej wykwintny sposób podania pojawiającej się na wigilijnym stole ryby...
Karp pieczony
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Lubisz ryby lub po prostu masz ochotę na danie rybne? Ta propozycja na karpia pieczonego jest dos...
Karp oblany masłem
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
56 min.
Karp z tego przepisu to doskonała propozycja nie tylko na wigilijny wieczór. Zanim zaczniesz przy...
Karp Wigilijny
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę ryb...
Karp w galarecie po żydowsku
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Współcześnie w wielu regionach kraju karpia w galarecie po żydowsku podaje się na wigilijnym stol...
Karp na sposób wschodni
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z aromatycznymi przyprawami, karp na...
Karp pieczony w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczony karp jest dobrą propozycją nie tylko na wigilijną kolację. Sprawdzi się bowiem również j...
Karp w szarym sosie z bakaliami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karp w szarym sosie z bakaliami to klasyczna potrawa wigilijna. Do jej przygotowania potrzebujesz...
Karp w cieście
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Karp w cieście to efektowna forma podania popularnej ryby wigilijnej. Oprawioną już rybę delikatn...
Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego...
Karp w piwie
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karp w piwie to słodko-wytrawna kompozycja smaków. Danie chętnie przyrządzane jest zwłaszcza w ok...
Karp w szarym sosie
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Karp to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Podany ze słodko-pikantnym sosem na bazie miodu...
Karp faszerowany po żydowsku z burakami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest altern...
Solanka z karpia
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Bi...
Raki z karpiem po sudecku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie karpia podawanego na Wigilię, koniecznie sprawdź ten przepi...
Karp prawdziwy na trójniaku
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karp prawdziwy na trójniaku łączy w sobie delikatny smak ryby ze słodkim miodem. Doskonałym uzupe...
Karp smażony w mące
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Karp w pikantnym sosie
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Roladki z karpia
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Karp w sosie cebulowym
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
Pieczony karp
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Karp na złoto
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpKarp

Niekwestionowany król wigilijnego stołu. Karp smażony w panierce, podawany w galarecie lub po żydowsku w wielu domach jest punktem obowiązkowym świątecznej kolacji. Karpia warto jednak jeść nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom jest bardzo wdzięczną rybą, która pasuje zarówno do codziennych posiłków, jak i eleganckich bankietów. Nie wierzycie? Poznajcie nasze sposoby na wprowadzenie karpia do menu. Nie pożałujecie!

Dla kogo?

Lubicie trzymać się starych, sprawdzonych przepisów? Najprostszym dodatkiem do karpia będzie panierka na bazie mąki, bułki tartej i jajek – bez zbędnych komplikacji. Karp faszerowany lub oblany masłem także całkowicie spełni Wasze oczekiwania. Jeśli macie ochotę na odmianę i małą rewolucję w kuchni, nie rezygnujcie z karpia. Zmieńcie tylko dodatki! Fantastycznie prezentuje się karp pieczony w pomarańczach oraz ryba z bakaliami.

Na jaką okazję?

Dobrze przygotowany karp może zamienić najzwyklejszy posiłek w odświętną biesiadę. Zupa rybna, w której główną rolę zagra właśnie ta ryba, smakuje znakomicie niezależnie od daty. Rybę możecie podawać w pikantnym sosie lub w formie roladek. Do karpia będziecie wracać z ochotą nie tylko w grudniu i nie tylko przy akompaniamencie świątecznych piosenek.

Czy wiesz, że?

Niektórzy podchodzą do karpia z rezerwą, tłumacząc to nie do końca przyjemnym zapachem. Jako zaprawieni w bojach kucharze poradzicie sobie z tą przeszkodą. Rybę należy szczelnie obłożyć plastrami cebuli i pozostawić na co najmniej 3-4 godziny. Innym sposobem jest zanurzenie jej w mleku lub obfite skropienie sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia można odstawić do lodówki nawet na całą noc. Już nic nie zakłóci znakomitego smaku ryby.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko karp w galarecie nadaje się do podania w charakterze zimnej przekąski. Koniecznie spróbujcie gotowanej ryby na sposób wschodni, przyrządzonej wraz z goździkami, rodzynkami i piernikiem. Palce lizać!