Dania i potrawy z karpia | Przepisy.pl pixel

Przepisy na karpia

60 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpKarp

Niekwestionowany król wigilijnego stołu. Karp smażony w panierce, podawany w galarecie lub po żydowsku w wielu domach jest punktem obowiązkowym świątecznej kolacji. Karpia warto jednak jeść nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom jest bardzo wdzięczną rybą, która pasuje zarówno do codziennych posiłków, jak i eleganckich bankietów. Nie wierzycie? Poznajcie nasze sposoby na wprowadzenie karpia do menu. Nie pożałujecie!

Dla kogo?

Lubicie trzymać się starych, sprawdzonych przepisów? Najprostszym dodatkiem do karpia będzie panierka na bazie mąki, bułki tartej i jajek – bez zbędnych komplikacji. Karp faszerowany lub oblany masłem także całkowicie spełni Wasze oczekiwania. Jeśli macie ochotę na odmianę i małą rewolucję w kuchni, nie rezygnujcie z karpia. Zmieńcie tylko dodatki! Fantastycznie prezentuje się karp pieczony w pomarańczach oraz ryba z bakaliami.

Na jaką okazję?

Dobrze przygotowany karp może zamienić najzwyklejszy posiłek w odświętną biesiadę. Zupa rybna, w której główną rolę zagra właśnie ta ryba, smakuje znakomicie niezależnie od daty. Rybę możecie podawać w pikantnym sosie lub w formie roladek. Do karpia będziecie wracać z ochotą nie tylko w grudniu i nie tylko przy akompaniamencie świątecznych piosenek.

Czy wiesz, że?

Niektórzy podchodzą do karpia z rezerwą, tłumacząc to nie do końca przyjemnym zapachem. Jako zaprawieni w bojach kucharze poradzicie sobie z tą przeszkodą. Rybę należy szczelnie obłożyć plastrami cebuli i pozostawić na co najmniej 3-4 godziny. Innym sposobem jest zanurzenie jej w mleku lub obfite skropienie sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia można odstawić do lodówki nawet na całą noc. Już nic nie zakłóci znakomitego smaku ryby.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko karp w galarecie nadaje się do podania w charakterze zimnej przekąski. Koniecznie spróbujcie gotowanej ryby na sposób wschodni, przyrządzonej wraz z goździkami, rodzynkami i piernikiem. Palce lizać!