Przepisy z rybami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ryby

472 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (472)

Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

329

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jakie danie będzie odpowiednie, gdy chcesz podać coś kolorowego i jednocześnie nieskomplikowanego...
Sałatka śledziowa z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

300

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniaki i śledzie to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując sałatkę z poniższego prz...
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
ratingratingratingratingrating

269

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka warstwowa jest daniem, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne wyjątk...
Śledzie pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

395

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy No...
Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandar...
Mus z wędzonej makreli
ratingratingratingratingrating

223

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz...
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

239

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bogata w warzywa, serwowana z gęstym musztardowo-czosnkowym sosem – sałatka warstwowa z tuńczykie...
Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz piec...
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
ratingratingratingratingrating

207

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego prz...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

156

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem
ratingratingratingratingrating

193

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. W wielu domach to punkt o...
Karp smażony w panierce
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Śledzie po tatarsku
ratingratingratingratingrating

160

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Śledzie to nie tylko koreczki i rolmopsy – z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić je w ciek...
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblan...
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie...
Sałatka śledziowa
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka śledziowa to danie obowiązkowe na nie tylko świątecznym stole, ale na każdym przyjęciu. T...
Zapiekany dorsz z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Łosoś w sosie koperkowym
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np. makaronów i sałatek. Skąd bi...
Pikantne śledzie w ognistej zalewie
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chcesz przygotować śledzie w nowy i oryginalny sposób? Zainspiruj się przepisem na pikantne śledz...
Sałatka z tuńczykiem w awokado
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego poda...
Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

177

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Nie ma chyba osoby, która nie lubi szybkich dań. Umiejętność oszczędnego gospodarowania czasem ma...
Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wyjątkowo smaczną sałatkę przyrządzisz, jeśli połączysz ugotowane w mundurkach ziemniaki z plastr...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Znakomite śledzie po japońsku
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc z...
Szybka sałatka nicejska
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz sposobu na przygotowanie łososia? Spróbuj, jak smakuje z sosem chrzanowym i grillowanymi...
Grzanki po neapolitańsku
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Grzanki to idealna przekąska na każdą porę dnia – smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zi...
Uriel - karp smażony
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smac...

Ciekawostki i porady

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RybyRyby

Dlaczego warto umieścić ryby w jadłospisie? Dają ogromne pole manewru podczas przygotowywania smacznych i różnorodnych posiłków. Mowa nie tylko o wigilijnym karpiu, który według zwyczaju musi znaleźć się wśród tradycyjnych potraw świątecznych. Ryby znakomicie sprawdzają się jako element codziennego menu, a w czasie ważnych uroczystości stają się ozdobą stołu. Smażone, grillowane, pieczone, duszone czy gotowane na parze? Będziecie odkrywać ich kolejne wcielenia z wielką przyjemnością.

Dla kogo?

Dla wszystkich! Rybne pulpeciki będą odpowiednie dla kucharzy, którzy nie czują się na siłach w przyrządzaniu ryb od podstaw. Bardziej doświadczonym szefom kuchni ryby również pomogą rozwijać swoje umiejętności, ponieważ są znakomitą podstawą do zrobienia efektownych potraw. Ryba podana w liściach bananowca? A może zapiekana w płatach chrupiącego ciasta filo? Oto sprawdzone sposoby na spektakularne dania.

Na jaką okazję?

Za sprawą szerokiego wyboru ryb w sklepach łatwo dopasować je do swoich kulinarnych potrzeb. Gdy nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, sprawdzą się ryby wędzone lub filety, które nie wymagają czasochłonnej obróbki. Na specjalne okazje warto zaopatrzyć się w ryby w całości. Efekt „wow” gwarantowany.

Czy wiesz, że?

Ryby były ważną częścią staropolskich kulinariów. Na stołach pojawiały się: szczupaki, karasie, sandacze, karpie, sumy, liny, okonie, węgorze, leszcze i jesiotry. Ryby, jako podstawa postnego jadłospisu, szczególnie zyskały na znaczeniu od czasu wprowadzenia na tereny Polski chrześcijaństwa.

Dla urozmaicenia:

Starodawne przepisy są prawdziwą kopalnią inspiracji na temat technik przygotowywania i podawania ryb. Warto także zwracać uwagę na receptury z innych rejonów świata, w tym kuchni śródziemnomorskiej lub japońskiej, które wzbogacą kulinarną wiedzę i ucieszą kubki smakowe.