Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Ryby
Dlaczego warto umieścić ryby w jadłospisie? Dają ogromne pole manewru podczas przygotowywania smacznych i różnorodnych posiłków. Mowa nie tylko o wigilijnym karpiu, który według zwyczaju musi znaleźć się wśród tradycyjnych potraw świątecznych. Ryby znakomicie sprawdzają się jako element codziennego menu, a w czasie ważnych uroczystości stają się ozdobą stołu. Smażone, grillowane, pieczone, duszone czy gotowane na parze? Będziecie odkrywać ich kolejne wcielenia z wielką przyjemnością.
Dla kogo?
Dla wszystkich! Rybne pulpeciki będą odpowiednie dla kucharzy, którzy nie czują się na siłach w przyrządzaniu ryb od podstaw. Bardziej doświadczonym szefom kuchni ryby również pomogą rozwijać swoje umiejętności, ponieważ są znakomitą podstawą do zrobienia efektownych potraw. Ryba podana w liściach bananowca? A może zapiekana w płatach chrupiącego ciasta filo? Oto sprawdzone sposoby na spektakularne dania.
Na jaką okazję?
Za sprawą szerokiego wyboru ryb w sklepach łatwo dopasować je do swoich kulinarnych potrzeb. Gdy nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, sprawdzą się ryby wędzone lub filety, które nie wymagają czasochłonnej obróbki. Na specjalne okazje warto zaopatrzyć się w ryby w całości. Efekt „wow” gwarantowany.
Czy wiesz, że?
Ryby były ważną częścią staropolskich kulinariów. Na stołach pojawiały się: szczupaki, karasie, sandacze, karpie, sumy, liny, okonie, węgorze, leszcze i jesiotry. Ryby, jako podstawa postnego jadłospisu, szczególnie zyskały na znaczeniu od czasu wprowadzenia na tereny Polski chrześcijaństwa.
Dla urozmaicenia:
Starodawne przepisy są prawdziwą kopalnią inspiracji na temat technik przygotowywania i podawania ryb. Warto także zwracać uwagę na receptury z innych rejonów świata, w tym kuchni śródziemnomorskiej lub japońskiej, które wzbogacą kulinarną wiedzę i ucieszą kubki smakowe.