Dania i potrawy ze śledzi | Przepisy.pl pixel

Przepisy na śledzia

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚledzieŚledzie

Srebrzysty śledź zasługuje na złoty medal w kuchni. Polskie kulinaria bez popularnego śledzika wyglądałyby zupełnie inaczej i z pewnością nie smakowałyby aż tak dobrze. W przeszłości żadne huczne przyjęcie karnawałowe nie mogło obyć się bez tej niewielkiej ryby. Do dziś pojawia się w menu jako nieodłączny element zimnej płyty podczas przyjęć i większości świąt. Do codziennych posiłków śledzie pasują równie dobrze. Co zrobić, by szybko nie spowszedniały? Mamy na to mnóstwo patentów!

Dla kogo?

Śledzie dostępne są w większości sklepów, więc koniec z wymówkami – czas na rybę w wielu odsłonach! O ile nie zdecydujecie się na świeże egzemplarze, obróbka sprowadzi się głównie do ułożenia kawałków ryby w salaterce i dodania ulubionych składników. Sałatka śledziowa już jest gotowa! Oszczędność czasu i energii – takie przepisy są obecnie na wagę złota.

Na jaką okazję?

Można eksperymentować z modnymi i egzotycznymi przekąskami, ale goście na przyjęciu zawsze chętnie powrócą do swojskiego śledzia. Impreza urodzinowa, imieninowa, sylwestrowa, a może spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi? Każdy pretekst jest dobry, by podać śledzie po tatarsku, z ziemniakami, orzechami, jabłkami, zielonym groszkiem albo chili. Tego typu receptury chętnie będziecie powtarzać nawet bez specjalnej okazji.

Czy wiesz, że?

Historia połowów śledzia sięga czasów średniowiecza. Ryba odegrała ważną rolę w gospodarce Anglii, Niderlandów oraz Danii. Do dzisiaj śledź pozostaje jednym z najpopularniejszych gatunków, który poławiany jest w Morzu Bałtyckim.

Dla urozmaicenia:

Bardzo dobrze smakuje śledzie wędzone. Innym lubianym rodzajem tej ryby jest pikling – przygotowywany w całości w gorącym dymie. Dla smakoszów chcących pogłębić swoją wiedzę, polecamy także kipera. Śledź w tym wariancie jest rozcinany wzdłuż, następnie peklowany i wędzony na zimno – zazwyczaj w dymie dębowym.