Przepisy na śledzia
41 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Śledzie
Srebrzysty śledź zasługuje na złoty medal w kuchni. Polskie kulinaria bez popularnego śledzika wyglądałyby zupełnie inaczej i z pewnością nie smakowałyby aż tak dobrze. W przeszłości żadne huczne przyjęcie karnawałowe nie mogło obyć się bez tej niewielkiej ryby. Do dziś pojawia się w menu jako nieodłączny element zimnej płyty podczas przyjęć i większości świąt. Do codziennych posiłków śledzie pasują równie dobrze. Co zrobić, by szybko nie spowszedniały? Mamy na to mnóstwo patentów!
Dla kogo?
Śledzie dostępne są w większości sklepów, więc koniec z wymówkami – czas na rybę w wielu odsłonach! O ile nie zdecydujecie się na świeże egzemplarze, obróbka sprowadzi się głównie do ułożenia kawałków ryby w salaterce i dodania ulubionych składników. Sałatka śledziowa już jest gotowa! Oszczędność czasu i energii – takie przepisy są obecnie na wagę złota.
Na jaką okazję?
Można eksperymentować z modnymi i egzotycznymi przekąskami, ale goście na przyjęciu zawsze chętnie powrócą do swojskiego śledzia. Impreza urodzinowa, imieninowa, sylwestrowa, a może spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi? Każdy pretekst jest dobry, by podać śledzie po tatarsku, z ziemniakami, orzechami, jabłkami, zielonym groszkiem albo chili. Tego typu receptury chętnie będziecie powtarzać nawet bez specjalnej okazji.
Czy wiesz, że?
Historia połowów śledzia sięga czasów średniowiecza. Ryba odegrała ważną rolę w gospodarce Anglii, Niderlandów oraz Danii. Do dzisiaj śledź pozostaje jednym z najpopularniejszych gatunków, który poławiany jest w Morzu Bałtyckim.
Dla urozmaicenia:
Bardzo dobrze smakuje śledzie wędzone. Innym lubianym rodzajem tej ryby jest pikling – przygotowywany w całości w gorącym dymie. Dla smakoszów chcących pogłębić swoją wiedzę, polecamy także kipera. Śledź w tym wariancie jest rozcinany wzdłuż, następnie peklowany i wędzony na zimno – zazwyczaj w dymie dębowym.