Przepisy na śledzia
41 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Śledzie
Srebrzysty śledź zasługuje na złoty medal w kuchni. Polskie kulinaria bez popularnego śledzika wyglądałyby zupełnie inaczej i z pewnością nie smakowałyby aż tak dobrze. W przeszłości żadne huczne przyjęcie karnawałowe nie mogło obyć się bez tej niewielkiej ryby. Do dziś pojawia się w menu jako nieodłączny element zimnej płyty podczas przyjęć i większości świąt. Do codziennych posiłków śledzie pasują równie dobrze. Co zrobić, by szybko nie spowszedniały? Mamy na to mnóstwo patentów!
Dla kogo?
Śledzie dostępne są w większości sklepów, więc koniec z wymówkami – czas na rybę w wielu odsłonach! O ile nie zdecydujecie się na świeże egzemplarze, obróbka sprowadzi się głównie do ułożenia kawałków ryby w salaterce i dodania ulubionych składników. Sałatka śledziowa już jest gotowa! Oszczędność czasu i energii – takie przepisy są obecnie na wagę złota.
Na jaką okazję?
Można eksperymentować z modnymi i egzotycznymi przekąskami, ale goście na przyjęciu zawsze chętnie powrócą do swojskiego śledzia. Impreza urodzinowa, imieninowa, sylwestrowa, a może spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi? Każdy pretekst jest dobry, by podać śledzie po tatarsku, z ziemniakami, orzechami, jabłkami, zielonym groszkiem albo chili. Tego typu receptury chętnie będziecie powtarzać nawet bez specjalnej okazji.
Czy wiesz, że?
Historia połowów śledzia sięga czasów średniowiecza. Ryba odegrała ważną rolę w gospodarce Anglii, Niderlandów oraz Danii. Do dzisiaj śledź pozostaje jednym z najpopularniejszych gatunków, który poławiany jest w Morzu Bałtyckim.
Dla urozmaicenia:
Bardzo dobrze smakuje śledzie wędzone. Innym lubianym rodzajem tej ryby jest pikling – przygotowywany w całości w gorącym dymie. Dla smakoszów chcących pogłębić swoją wiedzę, polecamy także kipera. Śledź w tym wariancie jest rozcinany wzdłuż, następnie peklowany i wędzony na zimno – zazwyczaj w dymie dębowym.



