Przepisy na makrelę
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (15) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Makrela
Wędzona makrela to jeden z rybnych przysmaków, który jest dobrze znany polskim smakoszom. Ryba, chętnie jadana bez dodatków, może stać się podstawą kanapkowych past i musów, bogatych w wiele innych smakowitych produktów. Wiedzieliście, że świeża ryba daje równie szerokie pole do popisu? Makrela jeszcze niejednym was zaskoczy. Dziś z przyjemnością udowodnimy, że tworzy niepowtarzalne kompozycje z najmniej oczywistymi składnikami.
Dla kogo?
Makrelą powinny zainteresować się osoby ceniące intensywne smaki. Ryba sama w sobie ma wyrazisty charakter, więc nie należy łączyć jej z neutralnymi dodatkami. Całkowicie je zdominuje! Wybierajcie raczej kwaśne ogórki, kapustę kiszoną oraz musztardowe sosy. Makrela to również dobry sposób na przyprawienie łagodniejszych dań jajecznych, warzywnych, makaronowych i ryżowych.
Na jaką okazję?
Zdążyła już na dobre zadomowić się w polskich kulinariach, więc z powodzeniem włączycie ją do codziennego jadłospisu. Kanapka z pastą z makreli to idealny sposób na smaczny początek dnia i dobra alternatywa dla płatków śniadaniowych. Zamienicie ją w nadzienie w sam raz do wypełnienia muszli makaronowych – oto kolejny patent na pomysłowe danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Na polskich stołach najczęściej ląduje makrela atlantycka. Nie należy do morskich gigantów – zazwyczaj jej podłużne ciało osiąga długość około 30-40 centymetrów. Innymi rodzajami ryby są: makrela japońska, australijska, hiszpańska, królewska i kolias.
Dla urozmaicenia:
Dość nietypowym rozwiązaniem jest łączenie ryb z owocami. W przypadku makreli efekty będą zniewalające! Kluczowy jest wybór cierpkich gatunków, które idealnie współgrają z charakterną rybą. Polecamy w szczególności agrest, rabarbar, żurawinę i śliwki (mogą być suszone). Zaintrygowani? Do dzieła!