Przepisy na makrelę
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (15)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejMakrela
Wędzona makrela to jeden z rybnych przysmaków, który jest dobrze znany polskim smakoszom. Ryba, chętnie jadana bez dodatków, może stać się podstawą kanapkowych past i musów, bogatych w wiele innych smakowitych produktów. Wiedzieliście, że świeża ryba daje równie szerokie pole do popisu? Makrela jeszcze niejednym was zaskoczy. Dziś z przyjemnością udowodnimy, że tworzy niepowtarzalne kompozycje z najmniej oczywistymi składnikami.
Dla kogo?
Makrelą powinny zainteresować się osoby ceniące intensywne smaki. Ryba sama w sobie ma wyrazisty charakter, więc nie należy łączyć jej z neutralnymi dodatkami. Całkowicie je zdominuje! Wybierajcie raczej kwaśne ogórki, kapustę kiszoną oraz musztardowe sosy. Makrela to również dobry sposób na przyprawienie łagodniejszych dań jajecznych, warzywnych, makaronowych i ryżowych.
Na jaką okazję?
Zdążyła już na dobre zadomowić się w polskich kulinariach, więc z powodzeniem włączycie ją do codziennego jadłospisu. Kanapka z pastą z makreli to idealny sposób na smaczny początek dnia i dobra alternatywa dla płatków śniadaniowych. Zamienicie ją w nadzienie w sam raz do wypełnienia muszli makaronowych – oto kolejny patent na pomysłowe danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Na polskich stołach najczęściej ląduje makrela atlantycka. Nie należy do morskich gigantów – zazwyczaj jej podłużne ciało osiąga długość około 30-40 centymetrów. Innymi rodzajami ryby są: makrela japońska, australijska, hiszpańska, królewska i kolias.
Dla urozmaicenia:
Dość nietypowym rozwiązaniem jest łączenie ryb z owocami. W przypadku makreli efekty będą zniewalające! Kluczowy jest wybór cierpkich gatunków, które idealnie współgrają z charakterną rybą. Polecamy w szczególności agrest, rabarbar, żurawinę i śliwki (mogą być suszone). Zaintrygowani? Do dzieła!