Dania i potrawy z makreli | Przepisy.pl pixel

Przepisy na makrelę

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
ratingratingratingratingrating

200

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandar...
Mus z wędzonej makreli
ratingratingratingratingrating

225

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz...
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie...
Kanapki z pastą z wędzonej makreli z papryką i kukurydzą
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Znudziły Ci się zwykłe kanapki z tymi samymi składnikami? Przychodzimy z alternatywą! Przed Tobą...
Sałatka z wędzonej ryby
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sałatka z makreli to doskonała propozycja nie tylko dla smakoszy owoców morza. Wędzona ryba, któr...
Krokieciki rybne
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Makrelę obierz ze skóry, oczyść...
Bliny z wędzoną makrelą
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz intensywny smak ryb, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne bliny z wędzoną makrelą...
Ryż kedgeree
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pasta z makreli i wędzonego łososia
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makrelę oczyść z skóry i ości. Następnie rozdrobnij palcami lub widelcem do miseczki...
Pyszna pasta z makreli
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakrelaMakrela

Wędzona makrela to jeden z rybnych przysmaków, który jest dobrze znany polskim smakoszom. Ryba, chętnie jadana bez dodatków, może stać się podstawą kanapkowych past i musów, bogatych w wiele innych smakowitych produktów. Wiedzieliście, że świeża ryba daje równie szerokie pole do popisu? Makrela jeszcze niejednym was zaskoczy. Dziś z przyjemnością udowodnimy, że tworzy niepowtarzalne kompozycje z najmniej oczywistymi składnikami.

Dla kogo?

Makrelą powinny zainteresować się osoby ceniące intensywne smaki. Ryba sama w sobie ma wyrazisty charakter, więc nie należy łączyć jej z neutralnymi dodatkami. Całkowicie je zdominuje! Wybierajcie raczej kwaśne ogórki, kapustę kiszoną oraz musztardowe sosy. Makrela to również dobry sposób na przyprawienie łagodniejszych dań jajecznych, warzywnych, makaronowych i ryżowych.

Na jaką okazję?

Zdążyła już na dobre zadomowić się w polskich kulinariach, więc z powodzeniem włączycie ją do codziennego jadłospisu. Kanapka z pastą z makreli to idealny sposób na smaczny początek dnia i dobra alternatywa dla płatków śniadaniowych. Zamienicie ją w nadzienie w sam raz do wypełnienia muszli makaronowych – oto kolejny patent na pomysłowe danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Na polskich stołach najczęściej ląduje makrela atlantycka. Nie należy do morskich gigantów – zazwyczaj jej podłużne ciało osiąga długość około 30-40 centymetrów. Innymi rodzajami ryby są: makrela japońska, australijska, hiszpańska, królewska i kolias.

Dla urozmaicenia:

Dość nietypowym rozwiązaniem jest łączenie ryb z owocami. W przypadku makreli efekty będą zniewalające! Kluczowy jest wybór cierpkich gatunków, które idealnie współgrają z charakterną rybą. Polecamy w szczególności agrest, rabarbar, żurawinę i śliwki (mogą być suszone). Zaintrygowani? Do dzieła!