Przepisy na makrelę
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Makrela
Wędzona makrela to jeden z rybnych przysmaków, który jest dobrze znany polskim smakoszom. Ryba, chętnie jadana bez dodatków, może stać się podstawą kanapkowych past i musów, bogatych w wiele innych smakowitych produktów. Wiedzieliście, że świeża ryba daje równie szerokie pole do popisu? Makrela jeszcze niejednym was zaskoczy. Dziś z przyjemnością udowodnimy, że tworzy niepowtarzalne kompozycje z najmniej oczywistymi składnikami.
Dla kogo?
Makrelą powinny zainteresować się osoby ceniące intensywne smaki. Ryba sama w sobie ma wyrazisty charakter, więc nie należy łączyć jej z neutralnymi dodatkami. Całkowicie je zdominuje! Wybierajcie raczej kwaśne ogórki, kapustę kiszoną oraz musztardowe sosy. Makrela to również dobry sposób na przyprawienie łagodniejszych dań jajecznych, warzywnych, makaronowych i ryżowych.
Na jaką okazję?
Zdążyła już na dobre zadomowić się w polskich kulinariach, więc z powodzeniem włączycie ją do codziennego jadłospisu. Kanapka z pastą z makreli to idealny sposób na smaczny początek dnia i dobra alternatywa dla płatków śniadaniowych. Zamienicie ją w nadzienie w sam raz do wypełnienia muszli makaronowych – oto kolejny patent na pomysłowe danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Na polskich stołach najczęściej ląduje makrela atlantycka. Nie należy do morskich gigantów – zazwyczaj jej podłużne ciało osiąga długość około 30-40 centymetrów. Innymi rodzajami ryby są: makrela japońska, australijska, hiszpańska, królewska i kolias.
Dla urozmaicenia:
Dość nietypowym rozwiązaniem jest łączenie ryb z owocami. W przypadku makreli efekty będą zniewalające! Kluczowy jest wybór cierpkich gatunków, które idealnie współgrają z charakterną rybą. Polecamy w szczególności agrest, rabarbar, żurawinę i śliwki (mogą być suszone). Zaintrygowani? Do dzieła!