Dania i potrawy z dorsza | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dorsza

36 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DorszDorsz

Białe i delikatne w smaku mięso dorsza umożliwia przyrządzanie ryby na wiele apetycznych sposobów. Doskonale smakuje zarówno z niewielką ilością łagodnych dodatków, jak i w towarzystwie bardziej zdecydowanych składników. Często wystarczy kilka kropel soku z cytryny i świeży koperek, by zorganizować niezrównaną ucztę. Czemu jednak nie pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa? Dorsz jeszcze lepiej będzie smakować z pikantną salsą, słodkimi i soczystymi owocami lub wyrazistym curry. Który wariant wybierzecie dziś?

Dla kogo?

Dorsz to idealna propozycja dla wszystkich, którym do tej pory nie po drodze było z morskimi smakami. Cechuje się mało intensywnym charakterem i aromatem – przekonają się do niego nawet najwięksi sceptycy. W części ogonowej posiada niewiele ości, więc będzie odpowiadać każdemu, kto nie przepada za koniecznością precyzyjnego wyjmowania ich z posiłku.

Na jaką okazję?

Z dorsza przygotujecie wyśmienite rybne pulpety, urozmaicając domowe obiady. Świetnie smakują solo, ale z łatwym w wykonaniu sosem porowym, pomidorowym lub paprykowym zaprezentują się bardziej zachęcająco. Dorsz okaże się znakomitą alternatywą dla karpia w czasie wigilijnej kolacji. Może być składnikiem ryby po grecku, można też usmażyć go w cieście naleśnikowym lub piwnym. Od dzisiaj dorsz będzie Waszym kulinarnym asem w rękawie.

Czy wiesz, że?

Biorąc dorsza na warsztat, ważne jest, by nie pozbawiać go skórki. Chroni ona rybę przed rozpadaniem się na małe kawałki podczas obróbki termicznej. Najlepsze metody na przyrządzenie dorsza to gotowanie na parze, grillowanie oraz pieczenie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli w grę wchodzi pieczenie dorsza, zalecamy użyć folii lub specjalnego rękawa. Uzyskacie dzięki temu nie tylko soczyste mięso, ale też będziecie mogli za jednym razem przyrządzić ulubione dodatki. Bardzo dobrze nadają się do tego marchew oraz ziemniaki.