Przepisy na dorsza
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dorsz
Białe i delikatne w smaku mięso dorsza umożliwia przyrządzanie ryby na wiele apetycznych sposobów. Doskonale smakuje zarówno z niewielką ilością łagodnych dodatków, jak i w towarzystwie bardziej zdecydowanych składników. Często wystarczy kilka kropel soku z cytryny i świeży koperek, by zorganizować niezrównaną ucztę. Czemu jednak nie pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa? Dorsz jeszcze lepiej będzie smakować z pikantną salsą, słodkimi i soczystymi owocami lub wyrazistym curry. Który wariant wybierzecie dziś?
Dla kogo?
Dorsz to idealna propozycja dla wszystkich, którym do tej pory nie po drodze było z morskimi smakami. Cechuje się mało intensywnym charakterem i aromatem – przekonają się do niego nawet najwięksi sceptycy. W części ogonowej posiada niewiele ości, więc będzie odpowiadać każdemu, kto nie przepada za koniecznością precyzyjnego wyjmowania ich z posiłku.
Na jaką okazję?
Z dorsza przygotujecie wyśmienite rybne pulpety, urozmaicając domowe obiady. Świetnie smakują solo, ale z łatwym w wykonaniu sosem porowym, pomidorowym lub paprykowym zaprezentują się bardziej zachęcająco. Dorsz okaże się znakomitą alternatywą dla karpia w czasie wigilijnej kolacji. Może być składnikiem ryby po grecku, można też usmażyć go w cieście naleśnikowym lub piwnym. Od dzisiaj dorsz będzie Waszym kulinarnym asem w rękawie.
Czy wiesz, że?
Biorąc dorsza na warsztat, ważne jest, by nie pozbawiać go skórki. Chroni ona rybę przed rozpadaniem się na małe kawałki podczas obróbki termicznej. Najlepsze metody na przyrządzenie dorsza to gotowanie na parze, grillowanie oraz pieczenie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli w grę wchodzi pieczenie dorsza, zalecamy użyć folii lub specjalnego rękawa. Uzyskacie dzięki temu nie tylko soczyste mięso, ale też będziecie mogli za jednym razem przyrządzić ulubione dodatki. Bardzo dobrze nadają się do tego marchew oraz ziemniaki.