Przepisy na dorsza

34 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (34)

Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

292

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Dorsz z piekarnika z warzywami
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz piec...
Zapiekany dorsz z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Dorsz po włosku
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpad...
Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Dorsz po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dorsz po meksykańsku to doskonała wigilijna propozycja dla tych, którzy lubią inspirować się kuch...
Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, któr...
 Pulpety z dorsza
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz przepisu na podanie ryby? Wypróbuj nieco bardziej pracochłonny, ale za to pyszny sposób n...
Dorsz zapiekany w migdałach
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny sma...
Dorsz w cieście piwnym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowe i proste w przyrządzeniu danie? Ta propozycja jest doskonała dla...
Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Placuszki rybne to doskonała propozycja dla osób, które poszukują receptur na pyszne i skomponowa...
Dorsz w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nie masz pomysłu na niebanalne podanie ryby? Nie chcesz by po usmażeniu była sucha, a masz dość f...
Sałatka z dorszem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z dorszem smakuje rewelacyjnie, a podana w słoiku – również efektownie się prezentuje. Dz...
Dorsz z salsą mango
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Morska ryba i egzotyczne mango to dość nietypowe połączenie smaków, które jednak doskonale się ze...
Kulebiak  z dorszem i białą kapustą
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach...
Dorsz w sosie z porów i estragonu
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz ciekawego sposobu na rybę? Spróbuj dorsza w sosie z porów i estragonu. Rybę usmaż, jednak...
Ryba zapiekana z kaszottem meksykańskim na ostro
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Większości osób ryba kojarzy się z delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem. Nieco inaczej p...
Pierogi z dorszem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ryba ze słodkimi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dorsz z warzywnym puree stanowi łatwy i smaczny sposób na uwzględnienie ryby w menu. Smażona ryba...
Ryba w potrawce curry
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Kotlety z ryby morskiej
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ryba po hambursku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DorszDorsz

Białe i delikatne w smaku mięso dorsza umożliwia przyrządzanie ryby na wiele apetycznych sposobów. Doskonale smakuje zarówno z niewielką ilością łagodnych dodatków, jak i w towarzystwie bardziej zdecydowanych składników. Często wystarczy kilka kropel soku z cytryny i świeży koperek, by zorganizować niezrównaną ucztę. Czemu jednak nie pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa? Dorsz jeszcze lepiej będzie smakować z pikantną salsą, słodkimi i soczystymi owocami lub wyrazistym curry. Który wariant wybierzecie dziś?

Dla kogo?

Dorsz to idealna propozycja dla wszystkich, którym do tej pory nie po drodze było z morskimi smakami. Cechuje się mało intensywnym charakterem i aromatem – przekonają się do niego nawet najwięksi sceptycy. W części ogonowej posiada niewiele ości, więc będzie odpowiadać każdemu, kto nie przepada za koniecznością precyzyjnego wyjmowania ich z posiłku.

Na jaką okazję?

Z dorsza przygotujecie wyśmienite rybne pulpety, urozmaicając domowe obiady. Świetnie smakują solo, ale z łatwym w wykonaniu sosem porowym, pomidorowym lub paprykowym zaprezentują się bardziej zachęcająco. Dorsz okaże się znakomitą alternatywą dla karpia w czasie wigilijnej kolacji. Może być składnikiem ryby po grecku, można też usmażyć go w cieście naleśnikowym lub piwnym. Od dzisiaj dorsz będzie Waszym kulinarnym asem w rękawie.

Czy wiesz, że?

Biorąc dorsza na warsztat, ważne jest, by nie pozbawiać go skórki. Chroni ona rybę przed rozpadaniem się na małe kawałki podczas obróbki termicznej. Najlepsze metody na przyrządzenie dorsza to gotowanie na parze, grillowanie oraz pieczenie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli w grę wchodzi pieczenie dorsza, zalecamy użyć folii lub specjalnego rękawa. Uzyskacie dzięki temu nie tylko soczyste mięso, ale też będziecie mogli za jednym razem przyrządzić ulubione dodatki. Bardzo dobrze nadają się do tego marchew oraz ziemniaki.