
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do 2 litrów gotującej się wody włóż 2 cebule pokrojone w plasterki, marchew pokrojoną w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, dodaj łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 2
Rybę i 1 cebulę zmiel w maszynce.

Krok 3
Włóż do miski, dodaj łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę cukru, bułkę tartą, jajko i 0,2 szklanki wody. Wyrób masę.

Krok 4
Formuj pulpety, włóż do wywaru, gotuj na małym ogniu ok. 45 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, przestudź. Pulpety i marchew przełóż do salaterki.

Krok 5
Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki zimnego wywaru. Do czystego garnka przecedź 1 l wywaru.

Krok 6
Wlej żelatynę i mieszając zagotuj. Przecedź przez sito, wlej do salaterki z pulpetami, ostudź.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety rybne w galarecie
Według popularnego powiedzenia ryby głosu nie mają, ale należy przyznać, że zdecydowanie królują na polskich stołach w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Karp smażony w złocistej panierce to podstawa, ale ryby można podawać na wiele innych smacznych sposobów. Pulpety rybne w galarecie są jednym z nich!
Dla kogo?
Gałki rybne w galarecie to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami smacznych ryb, ale zniechęcają się dość dużą liczbą ości. Dzięki zmieleniu mięsa pozostaje tylko przyjemność degustacji.
Na jaką okazję?
Nie ograniczajcie się wyłącznie do kolacji wigilijnej. Pulpety rybne mogą być świetnym starterem w czasie uroczystego obiadu albo imprezową przekąską.
Czy wiesz, że?
Danie byłoby niekompletne bez odpowiednich przypraw. Miejcie pod ręką pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Warto dodać natkę pietruszki.
Dla urozmaicenia:
W naszym przepisie proponujemy wykorzystać mięso dorsza, lecz pulpety z karpia w galarecie podobnie zachwycają smakiem. Przekonajcie się sami!