Pulpety rybne w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do 2 litrów gotującej się wody włóż 2 cebule pokrojone w plasterki, marchew pokrojoną w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, dodaj łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 1

Krok 2

Rybę i 1 cebulę zmiel w maszynce.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 2

Krok 3

Włóż do miski, dodaj łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę cukru, bułkę tartą, jajko i 0,2 szklanki wody. Wyrób masę.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 3

Krok 4

Formuj pulpety, włóż do wywaru, gotuj na małym ogniu ok. 45 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, przestudź. Pulpety i marchew przełóż do salaterki.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 4

Krok 5

Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki zimnego wywaru. Do czystego garnka przecedź 1 l wywaru.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 5

Krok 6

Wlej żelatynę i mieszając zagotuj. Przecedź przez sito, wlej do salaterki z pulpetami, ostudź.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Kasia Tyka

    Kasia Tyka, 24.02.2020

    TAK. Udał się pysznie. Zamiast dorsza dodałam łososia, bo ma zdecydowanie więcej charakteru i bardziej pasuje do jajka. Polecam, zwłaszcza na specjalne okazje. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety rybne w galareciePulpety rybne w galarecie

Według popularnego powiedzenia ryby głosu nie mają, ale należy przyznać, że zdecydowanie królują na polskich stołach w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Karp smażony w złocistej panierce to podstawa, ale ryby można podawać na wiele innych smacznych sposobów. Pulpety rybne w galarecie są jednym z nich!

Dla kogo?

Gałki rybne w galarecie to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami smacznych ryb, ale zniechęcają się dość dużą liczbą ości. Dzięki zmieleniu mięsa pozostaje tylko przyjemność degustacji.

Na jaką okazję?

Nie ograniczajcie się wyłącznie do kolacji wigilijnej. Pulpety rybne mogą być świetnym starterem w czasie uroczystego obiadu albo imprezową przekąską.

Czy wiesz, że?

Danie byłoby niekompletne bez odpowiednich przypraw. Miejcie pod ręką pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Warto dodać natkę pietruszki.

Dla urozmaicenia:

W naszym przepisie proponujemy wykorzystać mięso dorsza, lecz pulpety z karpia w galarecie podobnie zachwycają smakiem. Przekonajcie się sami!