Pulpety rybne w galarecie - kulki: przepis | Przepisy.pl pixel

Pulpety rybne w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
4 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do 2 litrów gotującej się wody włóż 2 cebule pokrojone w plasterki, marchew pokrojoną w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, dodaj łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 1

Krok 2

Rybę i 1 cebulę zmiel w maszynce.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 2

Krok 3

Włóż do miski, dodaj łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę cukru, bułkę tartą, jajko i 0,2 szklanki wody. Wyrób masę.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 3

Krok 4

Formuj pulpety, włóż do wywaru, gotuj na małym ogniu ok. 45 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, przestudź. Pulpety i marchew przełóż do salaterki.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 4

Krok 5

Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki zimnego wywaru. Do czystego garnka przecedź 1 l wywaru.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 5

Krok 6

Wlej żelatynę i mieszając zagotuj. Przecedź przez sito, wlej do salaterki z pulpetami, ostudź.

Pulpety rybne w galarecie - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Kasia Tyka

    Kasia Tyka , 24.02.2020

    TAK. Udał się pysznie. Zamiast dorsza dodałam łososia, bo ma zdecydowanie więcej charakteru i bardziej pasuje do jajka. Polecam, zwłaszcza na specjalne okazje. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety rybne w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety rybne w galareciePulpety rybne w galarecie

Według popularnego powiedzenia ryby głosu nie mają, ale należy przyznać, że zdecydowanie królują na polskich stołach w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Karp smażony w złocistej panierce to podstawa, ale ryby można podawać na wiele innych smacznych sposobów. Pulpety rybne w galarecie są jednym z nich!

Dla kogo?

Gałki rybne w galarecie to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami smacznych ryb, ale zniechęcają się dość dużą liczbą ości. Dzięki zmieleniu mięsa pozostaje tylko przyjemność degustacji.

Na jaką okazję?

Nie ograniczajcie się wyłącznie do kolacji wigilijnej. Pulpety rybne mogą być świetnym starterem w czasie uroczystego obiadu albo imprezową przekąską.

Czy wiesz, że?

Danie byłoby niekompletne bez odpowiednich przypraw. Miejcie pod ręką pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Warto dodać natkę pietruszki.

Dla urozmaicenia:

W naszym przepisie proponujemy wykorzystać mięso dorsza, lecz pulpety z karpia w galarecie podobnie zachwycają smakiem. Przekonajcie się sami!