
Składniki
400 gramów
1 łyżka
10 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżka
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj dwie szklanki wody (ok. ½ litra wody). Mięso mielone pomieszaj z sezamem i przyprawą do mięsa mielonego - nada ona kotlecikom odpowiedniego smaku.

Krok 2
Uformuj dłonią małe kulki mięsa i obtocz w mące ziemniaczanej następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj dwie minuty na wolnym ogniu.

Krok 3
Do garnka dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, chilli i łyżkę miodu, gotuj chwilę aż sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy mrożone warzywa. Całość dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Gotowe Kotleciki możesz podawać z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki w sosie teriyaki
Jeśli lubisz smak azjatyckiej kuchni, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki. Jest on jednym z najpopularniejszych sosów w Azji. W krajach azjatyckich używany jest jako marynata do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb – potrawy przyrządzone w ten sposób najczęściej serwuje się na obiad. Aby przygotować pulpeciki w sosie teriyaki, połącz mięso z sezamem i przyprawą, uzyskując odpowiednią konsystencję. Następnie uformuj kulki, oprósz je mąką i wrzuć do gotującej się wody. Do garnka dodaj sos sojowy, czosnek, imbir, chilli, a także olej sezamowy i łyżkę miodu, który swoją słodyczą przełamie ostry smak całości. Pamiętaj, aby mrożone warzywa dodać w momencie, gdy sos zacznie gęstnieć. Dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry. Możesz podawać z ryżem białym, brązowym lub jaśminowym, który nada potrawie wyrazistości. Jako dodatek do tego dania sprawdzi się także surówka z białej kapusty. Wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki i przenieś się w świat kuchni azjatyckiej.