Pulpeciki w sosie teriyaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

406 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

10 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj dwie szklanki wody (ok. ½ litra wody). Mięso mielone pomieszaj z sezamem i przyprawą do mięsa mielonego - nada ona kotlecikom odpowiedniego smaku.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 1

Krok 2

Uformuj dłonią małe kulki mięsa i obtocz w mące ziemniaczanej następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj dwie minuty na wolnym ogniu.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, chilli i łyżkę miodu, gotuj chwilę aż sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy mrożone warzywa. Całość dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Kotleciki możesz podawać z ryżem.

4

Opinie o przepisie

  • Anna Steinbrich

    Anna Steinbrich , 21.10.2016

    wszystko ok, ale po co mrożone warzywa? zastąpić trzeba świeżymi lub zaimprowizować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Tecław

    Joanna Tecław, 12.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Swornowska

    Katarzyna Swornowska, 12.09.2016

    Danie fajne, ale nie ma nic wspólnego z "teriyaki" (które tak naprawdę oznacza sposób SMAŻENIA)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Oszust

    Grzegorz Oszust, 12.09.2016

    czy po dodaniu warzyw nie gotujemy dalej? tylko rozmraża y warzywa i już?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie teriyakiPulpeciki w sosie teriyaki

Jeśli lubisz smak azjatyckiej kuchni, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki. Jest on jednym z najpopularniejszych sosów w Azji. W krajach azjatyckich używany jest jako marynata do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb – potrawy przyrządzone w ten sposób najczęściej serwuje się na obiad. Aby przygotować pulpeciki w sosie teriyaki, połącz mięso z sezamem i przyprawą, uzyskując odpowiednią konsystencję. Następnie uformuj kulki, oprósz je mąką i wrzuć do gotującej się wody. Do garnka dodaj sos sojowy, czosnek, imbir, chilli, a także olej sezamowy i łyżkę miodu, który swoją słodyczą przełamie ostry smak całości. Pamiętaj, aby mrożone warzywa dodać w momencie, gdy sos zacznie gęstnieć. Dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry. Możesz podawać z ryżem białym, brązowym lub jaśminowym, który nada potrawie wyrazistości. Jako dodatek do tego dania sprawdzi się także surówka z białej kapusty. Wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki i przenieś się w świat kuchni azjatyckiej.