
Składniki
400 gramów
1 łyżka
10 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżka
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj dwie szklanki wody (ok. ½ litra wody). Mięso mielone pomieszaj z sezamem i przyprawą do mięsa mielonego - nada ona kotlecikom odpowiedniego smaku.

Krok 2
Uformuj dłonią małe kulki mięsa i obtocz w mące ziemniaczanej następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj dwie minuty na wolnym ogniu.

Krok 3
Do garnka dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, chilli i łyżkę miodu, gotuj chwilę aż sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy mrożone warzywa. Całość dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Gotowe Kotleciki możesz podawać z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki w sosie teriyaki
Jeśli lubisz smak azjatyckiej kuchni, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki. Jest on jednym z najpopularniejszych sosów w Azji. W krajach azjatyckich używany jest jako marynata do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb – potrawy przyrządzone w ten sposób najczęściej serwuje się na obiad. Aby przygotować pulpeciki w sosie teriyaki, połącz mięso z sezamem i przyprawą, uzyskując odpowiednią konsystencję. Następnie uformuj kulki, oprósz je mąką i wrzuć do gotującej się wody. Do garnka dodaj sos sojowy, czosnek, imbir, chilli, a także olej sezamowy i łyżkę miodu, który swoją słodyczą przełamie ostry smak całości. Pamiętaj, aby mrożone warzywa dodać w momencie, gdy sos zacznie gęstnieć. Dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry. Możesz podawać z ryżem białym, brązowym lub jaśminowym, który nada potrawie wyrazistości. Jako dodatek do tego dania sprawdzi się także surówka z białej kapusty. Wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki i przenieś się w świat kuchni azjatyckiej.