Pulpeciki w sosie teriyaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki w sosie teriyaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

405 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

10 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj dwie szklanki wody (ok. ½ litra wody). Mięso mielone pomieszaj z sezamem i przyprawą do mięsa mielonego - nada ona kotlecikom odpowiedniego smaku.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 1

Krok 2

Uformuj dłonią małe kulki mięsa i obtocz w mące ziemniaczanej następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj dwie minuty na wolnym ogniu.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, chilli i łyżkę miodu, gotuj chwilę aż sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy mrożone warzywa. Całość dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Kotleciki możesz podawać z ryżem.

4

Opinie o przepisie

  • Anna Steinbrich

    Anna Steinbrich , 21.10.2016

    wszystko ok, ale po co mrożone warzywa? zastąpić trzeba świeżymi lub zaimprowizować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Tecław

    Joanna Tecław , 12.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Swornowska

    Katarzyna Swornowska , 12.09.2016

    Danie fajne, ale nie ma nic wspólnego z "teriyaki" (które tak naprawdę oznacza sposób SMAŻENIA)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Oszust

    Grzegorz Oszust , 12.09.2016

    czy po dodaniu warzyw nie gotujemy dalej? tylko rozmraża y warzywa i już?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie teriyakiPulpeciki w sosie teriyaki

Jeśli lubisz smak azjatyckiej kuchni, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki. Jest on jednym z najpopularniejszych sosów w Azji. W krajach azjatyckich używany jest jako marynata do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb – potrawy przyrządzone w ten sposób najczęściej serwuje się na obiad. Aby przygotować pulpeciki w sosie teriyaki, połącz mięso z sezamem i przyprawą, uzyskując odpowiednią konsystencję. Następnie uformuj kulki, oprósz je mąką i wrzuć do gotującej się wody. Do garnka dodaj sos sojowy, czosnek, imbir, chilli, a także olej sezamowy i łyżkę miodu, który swoją słodyczą przełamie ostry smak całości. Pamiętaj, aby mrożone warzywa dodać w momencie, gdy sos zacznie gęstnieć. Dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry. Możesz podawać z ryżem białym, brązowym lub jaśminowym, który nada potrawie wyrazistości. Jako dodatek do tego dania sprawdzi się także surówka z białej kapusty. Wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki i przenieś się w świat kuchni azjatyckiej.