Pulpeciki w sosie teriyaki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pulpeciki w sosie teriyaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

406 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

10 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj dwie szklanki wody (ok. ½ litra wody). Mięso mielone pomieszaj z sezamem i przyprawą do mięsa mielonego - nada ona kotlecikom odpowiedniego smaku.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 1

Krok 2

Uformuj dłonią małe kulki mięsa i obtocz w mące ziemniaczanej następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj dwie minuty na wolnym ogniu.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, chilli i łyżkę miodu, gotuj chwilę aż sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy mrożone warzywa. Całość dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.

Pulpeciki w sosie teriyaki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Kotleciki możesz podawać z ryżem.

4

Opinie o przepisie

  • Anna Steinbrich

    Anna Steinbrich , 21.10.2016

    wszystko ok, ale po co mrożone warzywa? zastąpić trzeba świeżymi lub zaimprowizować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Tecław

    Joanna Tecław , 12.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Swornowska

    Katarzyna Swornowska , 12.09.2016

    Danie fajne, ale nie ma nic wspólnego z "teriyaki" (które tak naprawdę oznacza sposób SMAŻENIA)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Oszust

    Grzegorz Oszust , 12.09.2016

    czy po dodaniu warzyw nie gotujemy dalej? tylko rozmraża y warzywa i już?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety gotowane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie teriyakiPulpeciki w sosie teriyaki

Jeśli lubisz smak azjatyckiej kuchni, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki. Jest on jednym z najpopularniejszych sosów w Azji. W krajach azjatyckich używany jest jako marynata do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb – potrawy przyrządzone w ten sposób najczęściej serwuje się na obiad. Aby przygotować pulpeciki w sosie teriyaki, połącz mięso z sezamem i przyprawą, uzyskując odpowiednią konsystencję. Następnie uformuj kulki, oprósz je mąką i wrzuć do gotującej się wody. Do garnka dodaj sos sojowy, czosnek, imbir, chilli, a także olej sezamowy i łyżkę miodu, który swoją słodyczą przełamie ostry smak całości. Pamiętaj, aby mrożone warzywa dodać w momencie, gdy sos zacznie gęstnieć. Dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry. Możesz podawać z ryżem białym, brązowym lub jaśminowym, który nada potrawie wyrazistości. Jako dodatek do tego dania sprawdzi się także surówka z białej kapusty. Wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki i przenieś się w świat kuchni azjatyckiej.