Pulpeciki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

40 mililitrów

1 sztuka

400 mililitrów

1 szklanka

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Bułkę namocz w mleku

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, jajkiem oraz odciśniętą bułką. Dopraw solą.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Następnie uformuj małe kuleczki i usmaż na rozgrzanym oleju.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj na tarce marchewkę i pietruszkę.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Zagotuj wodę ze startymi warzywami i koncentratem pomidorowy.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 5

Krok 6

W niewielkiej ilości wody wymieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr. Wraz z pulpecikami dodaj do warzyw. Całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje, warzywa będą miękkie, a pulpeciki gorące.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Żelichowska

    Agnieszka Żelichowska , 18.06.2019

    Bylo pysznie. Sos doprawilam delikatnie papryka chili i suszonym koperkiem. Moim zdaniem swietnie bedzie komponowal sie z golabkami zamiast pulpetow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 22.06.2016

    Ale mi na wieczor smaku narobiłaś:-) Juto robie na obiad, już wyjęlam mieso mielone. Tak sobie myśle, ze dodam mozzarelli i już gotowego sosu pomidorowego. Ja zazwyczaj kupuje z primo gusto bo jest z naturalych składników i mojej rodzinie strasznie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie pomidorowymPulpeciki w sosie pomidorowym

Mięsne pulpeciki to smaczna alternatywa dla uniwersalnych obiadów ze schabowym lub kotletem mielonym. Doskonale będą się komponować w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Zdecydowany wpływ na ich smak ma wybór mięsa mielonego. Sięgnij np. po wołowe lub mieszane wołowo-wieprzowe. Polecane jest też drobiowe, szczególnie z indyka. Do masy mięsnej dodaj zeszkloną na oliwie z oliwek cebulę oraz przyprawy. Sprawdzą się m.in. pieprz i suszona włoszczyzna. Natomiast spójną konsystencję, dzięki której z łatwością uformujesz kulki, zapewni surowe jajko oraz namoczona w mleku bułka. Gotowe pulpeciki ugotuj w wodzie lub bulionie warzywnym. Wypróbuj np. wariantu z wywarem, w którym dominować będzie starta na tarce marchewka. Taki bulion później możesz wykorzystać, jako podstawę do wybranego sosu. Wyjątkowo smaczny w tym daniu będzie sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów. Pulpeciki serwuj na ciepło z dodatkiem surówki. Zainspiruj się i przyrządź to uniwersalne danie.