Pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

301 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

1 sztuka

400 mililitrów

1 szklanka

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Bułkę namocz w mleku

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, jajkiem oraz odciśniętą bułką. Dopraw solą.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Następnie uformuj małe kuleczki i usmaż na rozgrzanym oleju.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj na tarce marchewkę i pietruszkę.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Zagotuj wodę ze startymi warzywami i koncentratem pomidorowy.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 5

Krok 6

W niewielkiej ilości wody wymieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr. Wraz z pulpecikami dodaj do warzyw. Całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje, warzywa będą miękkie, a pulpeciki gorące.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Żelichowska

    Agnieszka Żelichowska

    Bylo pysznie. Sos doprawilam delikatnie papryka chili i suszonym koperkiem. Moim zdaniem swietnie bedzie komponowal sie z golabkami zamiast pulpetow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska

    Ale mi na wieczor smaku narobiłaś:-) Juto robie na obiad, już wyjęlam mieso mielone. Tak sobie myśle, ze dodam mozzarelli i już gotowego sosu pomidorowego. Ja zazwyczaj kupuje z primo gusto bo jest z naturalych składników i mojej rodzinie strasznie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie pomidorowymPulpeciki w sosie pomidorowym

Mięsne pulpeciki to smaczna alternatywa dla uniwersalnych obiadów ze schabowym lub kotletem mielonym. Doskonale będą się komponować w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Zdecydowany wpływ na ich smak ma wybór mięsa mielonego. Sięgnij np. po wołowe lub mieszane wołowo-wieprzowe. Polecane jest też drobiowe, szczególnie z indyka. Do masy mięsnej dodaj zeszkloną na oliwie z oliwek cebulę oraz przyprawy. Sprawdzą się m.in. pieprz i suszona włoszczyzna. Natomiast spójną konsystencję, dzięki której z łatwością uformujesz kulki, zapewni surowe jajko oraz namoczona w mleku bułka. Gotowe pulpeciki ugotuj w wodzie lub bulionie warzywnym. Wypróbuj np. wariantu z wywarem, w którym dominować będzie starta na tarce marchewka. Taki bulion później możesz wykorzystać, jako podstawę do wybranego sosu. Wyjątkowo smaczny w tym daniu będzie sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów. Pulpeciki serwuj na ciepło z dodatkiem surówki. Zainspiruj się i przyrządź to uniwersalne danie.