Pulpeciki w sosie pomidorowym - klopsiki: przepis | Przepisy.pl pixel

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
354 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

40 mililitrów

1 sztuka

400 mililitrów

1 szklanka

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Bułkę namocz w mleku

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, jajkiem oraz odciśniętą bułką. Dopraw solą.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Następnie uformuj małe kuleczki i usmaż na rozgrzanym oleju.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj na tarce marchewkę i pietruszkę.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Zagotuj wodę ze startymi warzywami i koncentratem pomidorowy.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 5

Krok 6

W niewielkiej ilości wody wymieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr. Wraz z pulpecikami dodaj do warzyw. Całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje, warzywa będą miękkie, a pulpeciki gorące.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Żelichowska

    Agnieszka Żelichowska , 18.06.2019

    Bylo pysznie. Sos doprawilam delikatnie papryka chili i suszonym koperkiem. Moim zdaniem swietnie bedzie komponowal sie z golabkami zamiast pulpetow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 22.06.2016

    Ale mi na wieczor smaku narobiłaś:-) Juto robie na obiad, już wyjęlam mieso mielone. Tak sobie myśle, ze dodam mozzarelli i już gotowego sosu pomidorowego. Ja zazwyczaj kupuje z primo gusto bo jest z naturalych składników i mojej rodzinie strasznie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie pomidorowymPulpeciki w sosie pomidorowym

Mięsne pulpeciki to smaczna alternatywa dla uniwersalnych obiadów ze schabowym lub kotletem mielonym. Doskonale będą się komponować w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Zdecydowany wpływ na ich smak ma wybór mięsa mielonego. Sięgnij np. po wołowe lub mieszane wołowo-wieprzowe. Polecane jest też drobiowe, szczególnie z indyka. Do masy mięsnej dodaj zeszkloną na oliwie z oliwek cebulę oraz przyprawy. Sprawdzą się m.in. pieprz i suszona włoszczyzna. Natomiast spójną konsystencję, dzięki której z łatwością uformujesz kulki, zapewni surowe jajko oraz namoczona w mleku bułka. Gotowe pulpeciki ugotuj w wodzie lub bulionie warzywnym. Wypróbuj np. wariantu z wywarem, w którym dominować będzie starta na tarce marchewka. Taki bulion później możesz wykorzystać, jako podstawę do wybranego sosu. Wyjątkowo smaczny w tym daniu będzie sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów. Pulpeciki serwuj na ciepło z dodatkiem surówki. Zainspiruj się i przyrządź to uniwersalne danie.