Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

250 gramów

700 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z pokruszoną jedną kostką czosnkową, bułką tartą, jajkiem, pieprzem i połową łyżeczki oregano. Z powstałej masy uformuj kuleczki o średnicy 2 cm.

Krok 2

W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z 1 l wody, połową łyżeczki oregano i pokruszoną kostką czosnkową. Dodaj mleko.

Krok 3

Wrzuć pulpeciki (pojedynczo), nie mieszaj, gotuj przez kilka minut. Następnie delikatnie zamieszaj przy dnie, dodaj makaron, przykryj i gotuj na małym ogniu tyle minut ile jest wskazane na opakowaniu makaronu.

Krok 4

Wyłącz ogień i pozostaw danie pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej