Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

270

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

250 gramów

700 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z pokruszoną jedną kostką czosnkową, bułką tartą, jajkiem, pieprzem i połową łyżeczki oregano. Z powstałej masy uformuj kuleczki o średnicy 2 cm.

Krok 2

W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z 1 l wody, połową łyżeczki oregano i pokruszoną kostką czosnkową. Dodaj mleko.

Krok 3

Wrzuć pulpeciki (pojedynczo), nie mieszaj, gotuj przez kilka minut. Następnie delikatnie zamieszaj przy dnie, dodaj makaron, przykryj i gotuj na małym ogniu tyle minut ile jest wskazane na opakowaniu makaronu.

Krok 4

Wyłącz ogień i pozostaw danie pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej