Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

250 gramów

700 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z pokruszoną jedną kostką czosnkową, bułką tartą, jajkiem, pieprzem i połową łyżeczki oregano. Z powstałej masy uformuj kuleczki o średnicy 2 cm.

Krok 2

W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z 1 l wody, połową łyżeczki oregano i pokruszoną kostką czosnkową. Dodaj mleko.

Krok 3

Wrzuć pulpeciki (pojedynczo), nie mieszaj, gotuj przez kilka minut. Następnie delikatnie zamieszaj przy dnie, dodaj makaron, przykryj i gotuj na małym ogniu tyle minut ile jest wskazane na opakowaniu makaronu.

Krok 4

Wyłącz ogień i pozostaw danie pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej