
Składniki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
0.5 szklanki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso, jajko i kaszę mannę wyrób na jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Z masy formuj okrągłe pulpety.
Krok 3
W jednym litrze wody rozpuść kostkę Rosół z kury Knorr, zagotuj.
Krok 4
Do wrzącego bulionu włóż pulpety i gotuj 20 minut. Pulpety wyjmij.
Krok 5
Do płynu dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 6
Mąkę ziemniaczaną rozrób w 0,25 szklanki zimnej wody i stopniowo wlewaj do sosu szybko mieszając.
Krok 7
Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej