Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"

z kurczakiem i serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1927

10890 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28579 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

20 dekagramów

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oleju.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 1

Krok 2

Ugotuj makaron na sposób al dente.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 2

Krok 3

Warzywa pokrój w paski i wraz z kurczakiem dodaj do całości. Duś około 15 minut. Następnie podlej szklanką wody i dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr oraz przecier pomidorowy.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 3

Krok 4

Makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i posyp startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie podawaj.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 4
57

Opinie o przepisie

  • Bartłomiej Wiśkowski

    Bartłomiej Wiśkowski , 14.11.2016

    Super prosty przepis można go modyfikować pod swój gust samkowy. Ja np. zwbogacilem o suszone pomidory i zamiast sesmazyc pierś ugotowalem ja w bulionie który później posłużyl do sosu a z nadmiaru zrobiłem zupę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jędrzejczyk

    Maria Jędrzejczyk , 04.08.2019

    Pyszna zapiekanka, polecam dodać troszkę więcej przecieru pomidorowego oraz bazylię i słodka paprykę. Dla 4 osób lepiej wrzucić połowę opakowania świderków, ponieważ 100g to troszkę za mało ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata K (Renikar)

    Renata K (Renikar) , 22.08.2020

    Akurat robię, smacznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 26.05.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 31.03.2020

    TAK bardzo łatwa szybka pyszna zapiekanka.ja dodałam zamiast pomidora i przecieru , krojone pomidory w sosie własnym w puszce. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 29.03.2020

    Naprawdę Pychotka :) Dałam 140 gram makaronu oraz użyłam pomidorów z puszki (połowa). Przepis świetny, można modyfikować na wiele sposobów :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa  Małgorzata

    Ewa Małgorzata , 09.12.2019

    Bardzo prosty i smaczny przepis ale uważam że 20 minut to za wiele proponuję max 15

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik , 02.11.2019

    okey

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Walukiewicz

    Jakub Walukiewicz , 22.11.2018

    Czy jak bym ugotowany makaron wymieszał z tartym serem i wyłożył do naczynia i reszte zrobił tak jak jest napisane to by nic się nie zepsuło?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Maciejewska

    Ewelina Maciejewska , 24.10.2018

    mój synek zachwycony smakiem. pół szklanki wody i pół szklanki śmietany i zalałam. oprócz tego dodalam własne dodatki. polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Leśniak

    Sabina Leśniak , 12.09.2018

    szybkie w przygotowaniu, proste i przepyszny. Będzie często na moim stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Fijołek

    Izabela Fijołek , 11.06.2018

    Bardzo dobre i szybkie danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Oj tamm mARZENKA nie marudź ;P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Goska WW

    Goska WW , 26.03.2018

    Ja robię trochę inaczej. Kurczak w kostkę i udusić/usmażyć. Makaron al dente. Sos: słoik 0,3 l soku pomidorowego lub pomidorów krojonych własnej roboty zasmażam dodając odrobinę cukru i octu winnego. Z przypraw bazylia, oregano, pieprz i papryka słodka. do tego dodaję puszkę kukurydzy, puszkę fasoli czerwonej i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko mieszam tj. makaron, kurczaka i sos. Posypuję serem i Zapiekam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Lizak

    Jacek Lizak , 03.03.2018

    szybka i bardzo smaczna ale nie dla 4osob polecam dodać więcej makaronu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Kowalówka

    Kamila Kowalówka , 01.03.2018

    Ja dodałam jeszcze oregano, bazylię i ostrą paprykę i wyszło pyszne!! ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Pochwała

    Bartosz Pochwała , 17.02.2018

    Świetnie, smaczne i szybki danie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Podpinka

    Klaudia Podpinka , 05.01.2018

    Wyszło przepyszne, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Ryszkiewicz

    Michał Ryszkiewicz , 05.12.2017

    Świetny przepis :) co prawda zmodyfikowałem go trochę ale minimalnie :) Zamiast czosnku dałem kukurydzę co świetnie doslodzilo delikatnie cała potrawę:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  chochlinska

    Magdalena chochlinska , 21.11.2017

    Bardzo smaczne jedzenie ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Paduch

    Marzena Paduch , 29.10.2017

    Nie polecam, gorzkie i smakuje jak zwykle spagetti w ogole strata czasu mega xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Borowski

    Patryk Borowski , 14.10.2017

    a ja proponuje poprawic przepis bo krok 3 nijak ma sie do pierwszego. Najpierw usmaz warzywa a potem w kroku 3 usmaz cebule. Nonsens. A danie pycha i najlepiej nie udziwniac przyprawami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kacorzyk

    Mariusz Kacorzyk , 02.10.2017

    Super danie, polecam przyprawiac kurczaka jakimis typowymi przyprawami i dorzucić jedna lub dwie kulki ziela angielskiego w czasie duszenia... Niebo w gębie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Rybuśniska

    Violetta Rybuśniska , 24.09.2017

    Fuuu ochydne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Complak

    Jan Complak , 16.09.2017

    Cos nie do opisania. Zachwyt nie ma hranic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Zaucha

    Aleksandra Zaucha , 24.08.2017

    rewelaaaacjaaaa ✌✌✌✌

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Turlej

    Gabriela Turlej , 14.07.2017

    PRZEPYSZNE!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Stefańska - Trędowska

    Magda Stefańska - Trędowska , 03.04.2017

    jest bardzo dobra robie któryś juz raz polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Sobolewska

    Milena Sobolewska , 13.12.2016

    wyszło smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna dworniczak

    katarzyna dworniczak , 03.12.2016

    pyszna:) następnym razem dodam coś ostrzejszego typu papryka ostra mielona dla zaostrzenia smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Kujawska

    Marysia Kujawska , 02.12.2016

    Bardzo dobra pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Kujawska

    Marysia Kujawska , 02.12.2016

    Bardzo dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"

Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa będzie dobrym wyborem. Do jej przyrządzenia użyj dowolnego rodzaju makaronu, np. świderków, kolanek albo rurek. Ugotuj go al dente – powinien być lekko twardy, ponieważ zmięknie podczas pieczenia. Kiedy makaron będzie się gotował, przygotuj dodatki. Połącz kurczaka z cebulą i papryką albo z innymi warzywami, np. cukinią lub bakłażanem. Dobrym rozwiązaniem będzie także mięso mielone z indyka. Pomiń je całkowicie, jeśli chcesz przyrządzić wersję wegetariańską. Będzie równie smaczna. Przygotowując sos, do przecieru pomidorowego dodaj nieco suszonej bazylii i oregano, które urozmaicą jego smak. Możesz wzbogacić go także ząbkiem czosnku. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było łagodniejsze, zamień sos pomidorowy na śmietanowy. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, posyp ją żółtym serem lub innym rodzajem. Do zapiekanek najlepiej nadają się np. mozzarella czy gouda. Serwuj danie z sałatką pomidorową. Koniecznie wypróbuj ten przepis!