Zapiekanka makaronowa z kurczakiem "Pychotka" | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"

z kurczakiem i serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2664

12624 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31015 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

20 dekagramów

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oleju.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 1

Krok 2

Ugotuj makaron na sposób al dente.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 2

Krok 3

Warzywa pokrój w paski i wraz z kurczakiem dodaj do całości. Duś około 15 minut. Następnie podlej szklanką wody i dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr oraz przecier pomidorowy.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 3

Krok 4

Makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i posyp startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie podawaj.

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast kurczaka można użyć np. ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki). Aby podwyższyć wartość żywieniową dania użyj makaronu świderki pełnoziarnistego.

* Zapiekanki to świetne dania, które pomagają nam zagospodarować resztki z lodówki. Sprawdź, czy nie zostały Ci resztki niewykorzystanych warzyw – kawałek papryki, kilka różyczek kalafiora, brokuła, a może kawałek cukinii? Śmiało dodaj je do zapiekanki.

78

Opinie o przepisie

  • Helena Polak

    Helena Polak , 26.06.2016

    Naprawdę pyszne, polecam. Co do ilości, ja na trzy osoby użyłam dużej podwójnej piersi z kurczaka i około 300 gram surowego makaronu z mąki durum, reszta składników jak w przepisie i porcje były w sam raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartłomiej Wiśkowski

    Bartłomiej Wiśkowski , 14.11.2016

    Super prosty przepis można go modyfikować pod swój gust samkowy. Ja np. zwbogacilem o suszone pomidory i zamiast sesmazyc pierś ugotowalem ja w bulionie który później posłużyl do sosu a z nadmiaru zrobiłem zupę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jędrzejczyk

    Maria Jędrzejczyk , 04.08.2019

    Pyszna zapiekanka, polecam dodać troszkę więcej przecieru pomidorowego oraz bazylię i słodka paprykę. Dla 4 osób lepiej wrzucić połowę opakowania świderków, ponieważ 100g to troszkę za mało ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Polo

    Polo , 23.02.2022

    Czy nie będzie mokra pod przykryciem żaroodporny

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ania

    Ania , 12.01.2022

    prawdziwa pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Kurczaka zastępuję podgotowaną fasolą lub ciecierzycą. Bez mięsa jest równie pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Zalewam tego typu zapiekanki przed zapieczeniem sosem beszamelowym. Do roztopionego 40dkg masła dodajemy 3 łyżki mąki i wlewamy szklankę mleka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gęstą masą zalewamy zapiekankę przed włożeniem do piekarnika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Jako starty ser polecam użyć startego sera Grana Padano. Dodaje smaczku (wystarczy dodać ok. 5dkg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Przyrządzam kolejny raz i jak zwykle wyszła przepyszna. Czasem wzbogacam o pieczarki, czasem o kukurydzę i za każdym razem wszystkim smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 29.12.2021

    Tak. Uwielbiam gao zapiekane, a modyfikuje ja w taki sposób, że do przecieru dodaje dwie łyżeczki papryki wędzonej i dwie łyżki keczupu oraz szczyptę bazylii, a do samej zapiekanki często zamiast fileta z kurczaka to smażone mięso mielone z dodatkiem boczku. Mozarelle kroje w kostkę i mieszam z makaronem, a górę zapiekanki posypuję serem żółtym najczęściej moim ulubionym cheddarem, w tej sposób zapiekanka smakuje jak taka bolognese, czyli to co kocha mój syn

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pieńkowska-Gloc

    Barbara Pieńkowska-Gloc , 22.12.2021

    Tak. Taka zapiekanka często gości w moim domu. Dodaje jeszcze kiełbasę, bo musi być duzo mięsa, i nie może być sucha, wiec koncentratu musi być 6 łyżeczek by zrobić sos którym to zalewany zapiekankę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra

    Aleksandra , 12.12.2021

    TAK Filet nie kroje tylko wolę zmielony ;) Pomidor i przecier wymieniam na passatem pomidorowa 500 ml. Zamiast mozzarelli wolę ser żółty. A z cebulą podsmażane również czosnek i kilka pieczarek ;) Pychotka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Monika Gabriela

    Patrycja Monika Gabriela , 12.12.2021

    TAK. Ja często dodaje kukurydzę pomidory i por. A także zioła prowansalskie i bazylię. Polecam i gram.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Monika Gabriela

    Patrycja Monika Gabriela , 12.12.2021

    TAK. Ja często modyfikuje ta zapiekankę tak że dodaje kukurydzę ,pomidory i por. A także zioła prowansalskie i bazylię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wojtachnio

    Angelika Wojtachnio , 10.12.2021

    TAK Uwielbiam zapiekanki makaronowe i bardzo często je przyrządzam. Z pewnością już niedługo wypróbuję i ten przepis, chociaż dodałabym jeszcze pieczarki (obsmażyła wraz z cebulką), może troszkę zieleninki (np. szczypiorek lub koperek) no i do smaku żółtego sera typu cheddar

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 09.12.2021

    TAK, próbowałam ten przepis. Jest super. Dodatkowo modyfikuje go w taki sposób, że zapiekanka zamienia się w spaghetti. Składniki jak do spaghetti, a przygotowanie to samo. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 08.12.2021

    Tak* sugeruje dodać więcej passaty lub przecieru pomidorowego, świeżą bazylię i zioła prowansalskie,które podkreślają smak potrawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Kraus

    Kinga Kraus , 08.12.2021

    Tak , uwielbiamy dania z makaronu zapiekane w naczyniu żarodpornym w piekarniku z dodatkiem dużej ilości startego żółtego sera , z dodatkiem dużej ilości warzyw , niemoze też zabraknąć kukurydzy konserwowej, groszku , czerwonej cebuli czasem też ugotowanego jajka i sosu np. czosnkowego , beszamelowego lub też innego . Każdy może przyrządzić według własnego pomysłu, zapału, czy też doświadczenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bernadek

    Dorota Bernadek , 06.12.2021

    Dodaje więcej kolorowych warzyw, kolorowe papryki groszek kukurydza bo dzieci uwielbiają oraz przed zapiekaniem dodaje sos czosnkowy domowej roboty, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 03.12.2021

    TAK. Dania z makaronu pojawiają się na stole w moim domu 2-3 trzy razy w tygodniu. Są pyszne, a przy tym szybkie, więc łatwo je przygotować nawet zapracowanej rodzinie. I dlatego właśnie powyższa zapiekanka jest jednym z naszych ulubionych dań. Składniki bardzo dobrze do siebie pasują. Papryka i pomidory fajnie wtapiają się w resztę, dzięki czemu moje dzieci zjadają trochę witamin. Uwielbiamy zapieczony starty ser, to taka kropka nad kulinarnym „i”. My czasem wzbogacamy tą zapiekankę o kukurydze konserwową. Dzieci bardzo lubią, a tez fajnie pasuje i nadaje jeszcze więcej koloru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Franaszczuk

    Patryk Franaszczuk , 21.04.2021

    Polecam większą ilość makaronu (300-400g), ser na makaron (pod sosem) i na sosie. Do tego przyprawy bazylia, pieprz. A i 2 pomidory! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Żebrowski

    Bartosz Żebrowski , 13.12.2020

    Bardzo pyszna zapiekanka! Szybka i prosta. Polecam serdecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kornaga

    Anna Kornaga , 21.11.2020

    Zapiekanka dobra, chociaż jak dla mnie brakuje wyrazistego smaku :-) następnym razem przyprawie ją pikantniej :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata K (Renikar)

    Renata K (Renikar) , 22.08.2020

    Akurat robię, smacznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 26.05.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 31.03.2020

    TAK bardzo łatwa szybka pyszna zapiekanka.ja dodałam zamiast pomidora i przecieru , krojone pomidory w sosie własnym w puszce. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 29.03.2020

    Naprawdę Pychotka :) Dałam 140 gram makaronu oraz użyłam pomidorów z puszki (połowa). Przepis świetny, można modyfikować na wiele sposobów :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa  Małgorzata

    Ewa Małgorzata , 09.12.2019

    Bardzo prosty i smaczny przepis ale uważam że 20 minut to za wiele proponuję max 15

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik , 02.11.2019

    okey

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Walukiewicz

    Jakub Walukiewicz , 22.11.2018

    Czy jak bym ugotowany makaron wymieszał z tartym serem i wyłożył do naczynia i reszte zrobił tak jak jest napisane to by nic się nie zepsuło?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Maciejewska

    Ewelina Maciejewska , 24.10.2018

    mój synek zachwycony smakiem. pół szklanki wody i pół szklanki śmietany i zalałam. oprócz tego dodalam własne dodatki. polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Leśniak

    Sabina Leśniak , 12.09.2018

    szybkie w przygotowaniu, proste i przepyszny. Będzie często na moim stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"

Zapiekanka „Pychotka” – ta nazwa mówi sama za siebie. Jeśli jednak nadal nie jesteś pewien, czego możesz się po niej spodziewać, wyjaśniamy w skrócie… Oto dziecinnie prosty w przygotowaniu przepis na makaron zapiekany z kurczakiem, inspirowany najlepszymi włoskimi recepturami. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

Dla kogo?

W zapiekance makaronowej z kurczakiem wreszcie masz szansę wykorzystać wszystkie swoje ulubione produkty. Połącz kurczaka z cebulą i papryką albo z innymi warzywami, np. cukinią lub bakłażanem. Dobrym rozwiązaniem będzie także mięso mielone z indyka. Pomiń je całkowicie, jeśli chcesz przyrządzić wersję wegetariańską. Pamiętaj także o zmianie sera na wariant wegetariański. Bez trudu dopasujesz zapiekany makaron do swoich preferencji, więc świetnie się składa, jeśli jesteś kucharzem-indywidualistą.

Na jaką okazję?

Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa z kurczakiem będzie dobrym wyborem. Kiedy makaron będzie się gotował, przygotuj dodatki. Zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu, a to ważne podczas codziennego przyrządzania posiłków. Pracując nad sosem do zapiekanki makaronowej „Pychotka”, do przecieru pomidorowego dodaj nieco suszonej bazylii i oregano, które urozmaicą jego smak. Możesz wzbogacić go także ząbkiem czosnku.

Czy wiesz, że?

Do przyrządzenia zapiekanki z makaronem i kurczakiem użyj dowolnego rodzaju makaronu, np. świderków, kolanek albo rurek. Ugotuj go al dente – powinien być lekko twardy, ponieważ zmięknie podczas pieczenia zapiekanki z kurczakiem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, żeby twoja zapiekanka makaronowa „Pychotka” była łagodniejsza, zamień sos pomidorowy na śmietanowy. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, posyp ją żółtym serem lub innym rodzajem. Do zapiekanki makaronowej z kurczakiem najlepiej nadają się np. mozzarella czy gouda. Serwuj danie z sałatką pomidorową. Koniecznie wypróbuj ten przepis!