Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
z kurczakiem i serem
łatwe
59022 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
20 dekagramów
4 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oleju.

Krok 2
Ugotuj makaron na sposób al dente.

Krok 3
Warzywa pokrój w paski i wraz z kurczakiem dodaj do całości. Duś około 15 minut. Następnie podlej szklanką wody i dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr oraz przecier pomidorowy.

Krok 4
Makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i posyp startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie podawaj.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka można użyć np. ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki). Aby podwyższyć wartość żywieniową dania użyj makaronu świderki pełnoziarnistego.
* Zapiekanki to świetne dania, które pomagają nam zagospodarować resztki z lodówki. Sprawdź, czy nie zostały Ci resztki niewykorzystanych warzyw – kawałek papryki, kilka różyczek kalafiora, brokuła, a może kawałek cukinii? Śmiało dodaj je do zapiekanki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
Zapiekanka „Pychotka” – ta nazwa mówi sama za siebie. Jeśli jednak nadal nie jesteś pewien, czego możesz się po niej spodziewać, wyjaśniamy w skrócie… Oto dziecinnie prosty w przygotowaniu przepis na makaron zapiekany z kurczakiem, inspirowany najlepszymi włoskimi recepturami. Znika z talerzy w mgnieniu oka!
Dla kogo?
W zapiekance makaronowej z kurczakiem wreszcie masz szansę wykorzystać wszystkie swoje ulubione produkty. Połącz kurczaka z cebulą i papryką albo z innymi warzywami, np. cukinią lub bakłażanem. Dobrym rozwiązaniem będzie także mięso mielone z indyka. Pomiń je całkowicie, jeśli chcesz przyrządzić wersję wegetariańską. Pamiętaj także o zmianie sera na wariant wegetariański. Bez trudu dopasujesz zapiekany makaron do swoich preferencji, więc świetnie się składa, jeśli jesteś kucharzem-indywidualistą.
Na jaką okazję?
Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa z kurczakiem będzie dobrym wyborem. Kiedy makaron będzie się gotował, przygotuj dodatki. Zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu, a to ważne podczas codziennego przyrządzania posiłków. Pracując nad sosem do zapiekanki makaronowej „Pychotka”, do przecieru pomidorowego dodaj nieco suszonej bazylii i oregano, które urozmaicą jego smak. Możesz wzbogacić go także ząbkiem czosnku.
Czy wiesz, że?
Do przyrządzenia zapiekanki z makaronem i kurczakiem użyj dowolnego rodzaju makaronu, np. świderków, kolanek albo rurek. Ugotuj go al dente – powinien być lekko twardy, ponieważ zmięknie podczas pieczenia zapiekanki z kurczakiem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby twoja zapiekanka makaronowa „Pychotka” była łagodniejsza, zamień sos pomidorowy na śmietanowy. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, posyp ją żółtym serem lub innym rodzajem. Do zapiekanki makaronowej z kurczakiem najlepiej nadają się np. mozzarella czy gouda. Serwuj danie z sałatką pomidorową. Koniecznie wypróbuj ten przepis!