Przepisy na Makaron z warzywami
160 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Doskonale nadaje się na obiad, kolację, a nawet szybki lunch w pracy. Można go zrobić na ciepło lub na zimno, w wersji pikantnej lub łagodnej. Idealnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, grzybami oraz kremowymi sosami. Warzywa możesz ugotować na parze, a następnie dodać do nich jogurt naturalny. Jeśli natomiast lubisz wyrazisty smak potraw, uduś warzywa w ziołach i czosnku. To, jaki rodzaj makaronu użyjesz, zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań. Pasować będzie np. cannelloni, tagliatelle, penne i farfalle. Makaron z warzywami wykorzystasz do przyrządzenia wielu potraw – nie tylko dań głównych, ale i sałatek, czy zapiekanek na kolację. Możesz przygotować wiosenne casserole z cukinią, kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem, makaron z sosem pomidorowym i cukinią czy farfalle w kremowym sosie ze szparagami i serem kozim. Dobrym pomysłem będzie także zrobienie sałatki gyros z makaronem. Paski kurczaka przypraw mieszanką ziół i usmaż na rozgrzanej patelni. Makaron kokardki ugotuj, a paprykę, ogórka i cebulę pokrój w kostkę. Na koniec wystarczy wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać. Zwieńczeniem tego dania jest dressing, przygotowany na bazie sosu sałatkowego, majonezu oraz jogurtu. Lubisz łączyć ze sobą różne smaki? Makaron z sosem 4 sery z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Stworzony na bazie ostrego sera z niebieską pleśnią, delikatnej mozzarelli, kwaskowatego crescenda oraz sera dojrzewającego nada daniu wyrazistego charakteru. Do jego przygotowania potrzebujesz wody oraz śmietany, która zapewni kremową konsystencję. Gotowy sos wymieszaj z makaronem ugotowanym al dente, a całość koniecznie udekoruj świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Nie zapomnij także o fetucchini z bobem i rukolą (jego smak wzbogacisz orzeszkami piniowymi), roladkach lasagne z cukinią, szpinakiem i ricottą oraz o sałatce makaronowej z gotowanymi brokułami. Już teraz sprawdź nasze przepisy na makaron z warzywami i wybierz ten najodpowiedniejszy dla siebie.