Przepisy na Makaron z warzywami
160 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Doskonale nadaje się na obiad, kolację, a nawet szybki lunch w pracy. Można go zrobić na ciepło lub na zimno, w wersji pikantnej lub łagodnej. Idealnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, grzybami oraz kremowymi sosami. Warzywa możesz ugotować na parze, a następnie dodać do nich jogurt naturalny. Jeśli natomiast lubisz wyrazisty smak potraw, uduś warzywa w ziołach i czosnku. To, jaki rodzaj makaronu użyjesz, zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań. Pasować będzie np. cannelloni, tagliatelle, penne i farfalle. Makaron z warzywami wykorzystasz do przyrządzenia wielu potraw – nie tylko dań głównych, ale i sałatek, czy zapiekanek na kolację. Możesz przygotować wiosenne casserole z cukinią, kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem, makaron z sosem pomidorowym i cukinią czy farfalle w kremowym sosie ze szparagami i serem kozim. Dobrym pomysłem będzie także zrobienie sałatki gyros z makaronem. Paski kurczaka przypraw mieszanką ziół i usmaż na rozgrzanej patelni. Makaron kokardki ugotuj, a paprykę, ogórka i cebulę pokrój w kostkę. Na koniec wystarczy wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać. Zwieńczeniem tego dania jest dressing, przygotowany na bazie sosu sałatkowego, majonezu oraz jogurtu. Lubisz łączyć ze sobą różne smaki? Makaron z sosem 4 sery z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Stworzony na bazie ostrego sera z niebieską pleśnią, delikatnej mozzarelli, kwaskowatego crescenda oraz sera dojrzewającego nada daniu wyrazistego charakteru. Do jego przygotowania potrzebujesz wody oraz śmietany, która zapewni kremową konsystencję. Gotowy sos wymieszaj z makaronem ugotowanym al dente, a całość koniecznie udekoruj świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Nie zapomnij także o fetucchini z bobem i rukolą (jego smak wzbogacisz orzeszkami piniowymi), roladkach lasagne z cukinią, szpinakiem i ricottą oraz o sałatce makaronowej z gotowanymi brokułami. Już teraz sprawdź nasze przepisy na makaron z warzywami i wybierz ten najodpowiedniejszy dla siebie.