Makaron Soba

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

671 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

569 osób wydrukowało

Pobierz pdf

711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

400 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

5 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

50 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w cienkie paski, zalej sosem sojowym, dodaj brązowy cukier, ocet ryżowy, posiekany czosnek i ostrą paprykę chilli. Dodaj olej sezamowy i starty imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, pozostaw na 30 minut.

Makaron Soba  - Krok 1

Krok 2

Paprykę, marchew i cebulkę dymkę pokrój w cienkie paski. Szczypior z dymki potnij na trzycentymetrowe kawałki, z brokuła wytnij małe różyczki.

Makaron Soba  - Krok 2

Krok 3

W osolonej wodzie ugotuj makaron soba. Na patelni, wraz z całą marynatą, podsmaż kurczaka. Na koniec połącz z warzywami, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość smaż, cały czas mieszając, aż esencja zupełnie się rozpuści.

Makaron Soba  - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem połącz z makaronem oraz kiełkami sojowymi. Podawaj na ciepło lub w formie sałatki na zimno, posypaną ziarnem sezamowym na wierzchu.

Makaron Soba  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

7

Opinie o przepisie

  • Lola Kapet

    Lola Kapet , 05.09.2019

    Bardzo smaczne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Niedzielski

    Marcin Niedzielski , 09.07.2016

    Przepyszne, jednak nie mogłem zdobyć makaronu soba i zrobiłem z różowym, rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kulik

    Agata Kulik , 22.02.2016

    pycha! !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kulik

    Agata Kulik , 22.02.2016

    pycha aaaa! !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż , 09.11.2015

    Pyszne na pewno zrobię ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 17.09.2015

    jest dobre smaczne ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 17.09.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron Soba  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron Soba  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron Soba  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron Soba  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron Soba  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron Soba  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron Soba  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron Soba Makaron Soba

Japoński makaron gryczany soba wykorzystasz jako bazę do wielu orientalnych dań. W tym przepisie został on połączony z kurczakiem i warzywami. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na szybki i smaczny obiad. Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa, która będzie się składać z sosu sojowego, oleju sezamowego, octu ryżowego, cukru trzcinowego oraz imbiru. Dodatek drobno posiekanej papryczki chili oraz czosnku nada jej pikantności. W misce z marynatą umieść pokrojone w paski mięso z piersi kurczaka i odstaw je na pół godziny, aby nabrało intensywnego smaku. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne będą warzywa, takie jak: marchew, papryka, brokuł oraz cebula dymka. Na patelni, a najlepiej w woku, podsmaż kawałki kurczaka, a następnie dodaj do nich pokrojone warzywa. W międzyczasie ugotuj makaron soba – pamiętaj, że gotuje się on krócej od zwykłego makaronu pszennego, wystarczy około pięć minut. Odcedź go i przełóż na patelnię. Wymieszaj, dodając pod koniec smażenia kiełki soi. Makaron soba podawaj na ciepło lub schłodzony, posypany ziarnami sezamu. Sprawdź, jakie to pyszne.