
Składniki
400 gramów
1 sztuka
400 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
5 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
50 mililitrów
1 łyżeczka
50 mililitrów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienkie paski, zalej sosem sojowym, dodaj brązowy cukier, ocet ryżowy, posiekany czosnek i ostrą paprykę chilli. Dodaj olej sezamowy i starty imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, pozostaw na 30 minut.

Krok 2
Paprykę, marchew i cebulkę dymkę pokrój w cienkie paski. Szczypior z dymki potnij na trzycentymetrowe kawałki, z brokuła wytnij małe różyczki.

Krok 3
W osolonej wodzie ugotuj makaron soba. Na patelni, wraz z całą marynatą, podsmaż kurczaka. Na koniec połącz z warzywami, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość smaż, cały czas mieszając, aż esencja zupełnie się rozpuści.

Krok 4
Wszystko razem połącz z makaronem oraz kiełkami sojowymi. Podawaj na ciepło lub w formie sałatki na zimno, posypaną ziarnem sezamowym na wierzchu.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron Soba
Japoński makaron gryczany soba wykorzystasz jako bazę do wielu orientalnych dań. W tym przepisie został on połączony z kurczakiem i warzywami. Taka potrawa z makaronem soba idealnie sprawdzi się jako szybki i smaczny obiad z azjatyckim sznytem. Wielobarwne danie zwraca uwagę, a bogactwo użytych składników sprawia, że makaron soba z kurczakiem smakuje niepowtarzalnie. Sprawdź, jakie to pyszne!
Dla kogo? Lubisz, gdy na talerzu dużo się dzieje, a azjatyckie smaki należą do twoich ulubionych? W takim razie koniecznie zobacz, jak zrobić makaron soba we własnej kuchni. Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa, która będzie się składać z sosu sojowego, oleju sezamowego, octu ryżowego, cukru trzcinowego oraz imbiru. Dodatek drobno posiekanej papryczki chili oraz czosnku nada jej pikantności. W misce z marynatą do makaronu soba umieść pokrojone w paski mięso z piersi kurczaka i odstaw je na pół godziny, aby nabrało intensywnego smaku.
Na jaką okazję? Nieskomplikowany przepis na sobę możesz wykorzystać jako niezawodny sposób na przemycenie do jadłospisu większej porcji warzyw. Z umiejętnie dobranymi przyprawami smakują kapitalnie i pozwalają przyzwyczajać do ich obecności na talerzach nawet największych sceptyków i maruderów. Do przyrządzenia potrawy potrzebne będą warzywa, takie jak: marchew, papryka, brokuł oraz cebula dymka. Na patelni, a najlepiej w woku, podsmaż kawałki kurczaka, a następnie dodaj do nich pokrojone warzywa.
Czy wiesz, że? Moment marynowania mięsa w przyprawach wykorzystaj na ugotowanie makaronu soba. Pamiętaj, że gotuje się on krócej od zwykłego makaronu pszennego, wystarczy około pięć minut. Odcedź makaron soba i przełóż na patelnię. Wymieszaj, dodając pod koniec smażenia kiełki soi. Makaron soba podawaj na ciepło lub schłodzony, posypany ziarnami sezamu.
Dla urozmaicenia: Przepisy na makaron soba mogą wyglądać bardzo różnorodnie. Spotkasz się z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek, groszku cukrowego, pędów bambusa albo kapusty pak choi. To receptura w sam raz do uruchomienia kulinarnej wyobraźni.